Ο Τραμπ τα κατάφερε. Με μία πρόσκληση της τελευταίας στιγμής, μέσω Twitter, έπεισε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, να συναντηθούν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (DMZ), στα σύνορα της Βόρειας και Νότιας Κορέας. Έγινε μάλιστα ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος, που πάτησε σε βορειοκορεατικό έδαφος. Αν και δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι η κίνηση αυτή θα φέρει αποτέλεσμα, πρόκειται αναμφίβολα για μία εξέλιξη υψηλού συμβολισμού. Και τούτο γιατί έλαβε χώρα στο τελευταίο μέτωπο του Ψυχρού Πολέμου.
Μία σειρά δραματικών, διπλωματικών και στρατιωτικών γεγονότων και δεκάδες γύροι διαπραγματεύσεων έχουν σημαδεύσει την περιοχή αυτή από το 1971, όταν οι δύο Κορέες αποφάσισαν να ανοίξουν την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Το πιο τραγικό ίσως γεγονός, το οποίο και μαρτυρά πολλά για την κατάσταση, ήταν η δολοφονία δύο Αμερικανών στρατιωτών το 1976 από Βορειοκορεάτες στρατιώτες. Οι δύο άτυχοι άνδρες έπεσαν νεκροί την ώρα που έκοβαν μία λεύκα, προκειμένου να εξασφαλίσουν πιο καθαρή θέα στην απέναντι πλευρά.
Το Reuters συγκεντρώνει κάποια βασικά στοιχεία για την DMZ.
– H DMZ υπενθυμίζει ότι ο κορεατικός πόλεμος του 1950-53 έληξε με μία ανακωχή και όχι με Συνθήκη.
– Πρόκειται για έναν διάδρομο 2 χιλιομέτρων, που στις δύο πλευρές είναι «επενδεδυμένος» με συρματόπλεγμα, βαρύ εξοπλισμό και παγίδες.
– Απέχει 60 χιλιόμετρα από τη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα, Σεούλ, και 210 χλμ από την βορειοκορεατική, Πιονγκιανγκ.
– Μέσα στην DMZ υπάρχει μία Ενιαία Περιοχή Ασφάλειας (JSA). Το λεγόμενο χωριό της εκεχειρίας, Πανμουντζομ, όπου υπεγράφη η κατάπαυση πυρός του 1953, βρίσκεται στην JSA, που έχει 800 μέτρα πλάτος και 400 μέτρα μήκος.
– Μια γραμμή στρατιωτικής οριοθέτησης (MDL) σηματοδοτεί το όριο μεταξύ των δύο Κορεατών.
– Το Πανμουντζόμ είναι ένα σύμπλεγμα διακριτών φωτεινών κτιρίων. Οι δύο Κορέες έχουν δικά τους γραφεία συνδέσμου και αίθουσες συνεδριάσεων, σε κάθε πλευρά της MDL στο χωριό.
naftemporiki.gr