Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται όλη η δυτική Ευρώπη, με τις θερμές αέριες μάζες να επηρεάζουν μέχρι και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Από την περασμένη Δευτέρα, εκατομμύρια κάτοικοι σε Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και άλλες χώρες της Γηραίας Ηπείρου, έρχονται αντιμέτωποι με ακραίες καιρικές συνθήκες.
Μάλιστα, εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες αγγίζουν ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου, έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά εννέα άτομα.
Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν το Σάββατο και τη Μεγάλη Βρετανία, με τη μέγιστη θερμοκρασία στην πρωτεύουσα του νησιού να φτάνει τους 33 βαθμούς Κελσίου.
Στη Ελλάδα, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο υδράργυρος κυμαίνεται σε φυσιολογικά για την εποχή, επίπεδα.
Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας, αλλά και στην ανατολική Ρόδο, όπου λόγω των καταβατικών ανέμων ο υδράργυρος έφτασε τους 37 βαθμούς Κελσίου.
Οι περιοχές με τις οκτώ υψηλότερες θερμοκρασίες:
- Λίνδος 37,3
- Αμφιλοχία 36,9
- Αρφαρά Μεσσηνίας 36,3
- Άρτα 35,6
- Πρέβεζα 35,6
- Φλάμπουρα Πρέβεζας 35,2
- Σίνδνος 34,8
- Μοίρες – Πετροκεφαλι
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανάλυση του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Climatology», στην Ελλάδα καταγράφεται στατιστικώς σημαντική μείωση του αριθμού των «κρύων νυχτών» (σ.σ. νύκτες που κάποιος αισθάνεται δροσιά/κρύο).
Οι μεγαλύτερες τάσεις μείωσης αφορούν τη νότια χώρα. Στη Ρόδο και την Κρήτη, για παράδειγμα, οι «κρύες νύχτες» ελαττώνονται κατά 10 και εννέα νύχτες ανά δεκαετία, αντίστοιχα. Με άλλα λόγια, οι νύχτες στην Ελλάδα γίνονται πιο ζεστές, περιορίζοντας σημαντικά τα χρονικά διαστήματα στα οποία κάποιος μπορεί να ανακουφιστεί από την αίσθηση της ζέστης, ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα.
Στατιστικώς σημαντική αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των «ζεστών ημέρων» (σ.σ ημέρες που κάποιος αισθάνεται δυσφορία λόγω ζέστης), με μέσο ρυθμό αύξησης τις πέντε ημέρες ανά δεκαετία. Οι μεγαλύτερες τάσεις εμφανίζονται στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Στα Ιωάννινα, για παράδειγμα, οι «ζεστές ημέρες» αυξάνονται κατά έξι ανά δεκαετία. Στην ήδη ευάλωτη Θεσσαλία, ο ρυθμός αύξησης φτάνει τις τέσσερις ημέρες ανά δεκαετία.
Αντίθετα, τέλος, οι σημαντικά μικρότεροι ρυθμοί αύξησης καταγράφονται στην Κρήτη και τη Ρόδο, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στην ευεργετική δράση των εποχιακών ανέμων βορείων διευθύνσεων (σ.σ. μελτέμι).
naftemporiki.gr