Skip to main content

Λευκορωσία: Να εγκαταλείψουν τη χώρα οι αντικαθεστωτικοί, προτρέπει η Τιχανόφσκαγια       

Οι απαγορεύσεις πτήσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Λευκορωσία στο πλαίσιο των κυρώσεων εις βάρος του Μινσκ δεν θα πρέπει να εμποδίζουν τους πολίτες της Λευκορωσίας που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να ξεφύγουν από το καθεστώς να το πράξουν, δήλωσε σήμερα η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που ζει εξόριστη στην Λιθουανία.

«Οι Λευκορώσοι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα εάν θέλουν να ξεφύγουν από το καθεστώς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αφού οι ηγέτες της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας, αποφάσισαν να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους σε αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας.

«Μελετάμε τη δυνατότητα να επιτρέπονται απομακρύνσεις έκτακτης ανάγκης ατόμων που διώκονται», από την κυβέρνηση, είπε, μιλώντας στο Βίλνιους όπου ζει εξόριστη, αφότου έφυγε από τη Λευκορωσία τον Αύγουστο του 2020. Είπε, ωστόσο, ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις ήταν «λογικές» και ότι οι Λευκορώσοι «δεν μπορούν να κατηγορήσουν κανέναν άλλο παρά το καθεστώς».

Η Λευκορωσία συνέλαβε τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς και τη σύντροφό του Σοφία Σαπέγκα την Κυριακή μετά την αεροπειρατεία της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους και την ανάγκασε να προσγειωθεί στο Μινσκ.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο κατηγόρησε νωρίτερα σήμερα τη Δύση ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την εκτροπή του αεροσκάφους της Ryanair για να διεξαγάγει υβριδικό πόλεμο εναντίον του και ότι σκιαγραφεί λάθος εικόνα για τους δικούς του χειρισμούς αναφορικά με το περιστατικό. Παράλληλα υπεραμύνθηκε του τρόπου με τον οποίο η πρώην σοβιετική δημοκρατία διαχειρίστηκε την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair και κατηγόρησε αυτούς που επέκριναν τη συγκεκριμένη ενέργεια ότι «παραβιάζουν κόκκινες γραμμές» και ότι εγκαταλείπουν την κοινή λογική στις επιθέσεις τους κατά της Λευκορωσίας.

Για την Τιχανόφσκαγια, «το καθεστώς είναι αυτό που έχει παραβιάσει πολλές κόκκινες γραμμές και τα όρια των αξιών και της ανθρώπινης ηθικής».

Ανέφερε επίσης ότι οι διεθνείς κυρώσεις, όπως η απαγόρευση ταξιδιών και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του καθεστώτος, πρέπει να «διευρυνθούν και να ενισχυθούν».

Συμπλήρωσε ότι οι πιθανές οικονομικές κυρώσεις θα πρέπει να είναι «πολύ στοχευμένες» εναντίον εταιρειών που βοηθούν στη χρηματοδότηση του προέδρου Λουκασένκο.

«Το καθεστώς δείχνει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς συνέπειες», πρόσθεσε. «Το καθήκον των δημοκρατικών χωρών είναι να δείξουν ότι δεν μπορεί αυτό να γίνει, γιατί θα απαντήσουμε δυναμικά».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP