Διαφωνία ανέκυψε μεταξύ της ανακρίτριας του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση της Novartis, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, και της εισαγγελέως, Βασιλικής Θεοδώρου, αναφορικά με τον τρόπο κατάθεσης των δύο προστατευομένων μαρτύρων, της «Αικατερίνης Κελέση» και του «Μάξιμου Σαράφη».
Η κ. Αλεβιζοπούλου διεξάγει ανακρίσεις μετά τη δίωξη που άσκησε η Βουλή σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, λόγω της φερόμενης εμπλοκής του στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.
Ο Νίκος Μανιαδάκης ήταν ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας, αλλά έχει απολέσει την ιδιότητα αυτή.
Ειδικότερα, η κ. Αλεβιζοπούλου κάλεσε με διαφορά δύο ωρών να καταθέσουν για την υπόθεση της Novartis την «Αικατερίνη Κελέση» και τον «Μάξιμο Σαράφη», με τις ιδιότητες των προστατευομένων μαρτύρων, δηλαδή να καταθέσουν όχι με τα πραγματικά τους ονοματεπώνυμα, αλλά αυτά που τους έχουν αποδοθεί λόγω της ιδιότητος των προστατευομένων μαρτύρων.
Παράλληλα, ο «Μάξιμος Σαράφης» ζήτησε από την ανακρίτρια, κάτι που έγινε δεκτό, να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο να καταθέσει, αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού χώρου της ΕΛΑΣ, με ειδικές κάμερες.
Η «Αικατερίνη Κελέση» προσήλθε στο γραφείο της κ. Αλεβιζοπούλου με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της και ξεκίνησε να καταθέτει. Όμως, παρενέβη η κ. Θεοδώρου, υποστηρίζοντας ότι η «Αικατερίνη Κελέση» δεν μπορεί να καταθέσει ως προστατευόμενη μάρτυρας και πρέπει να καταθέσει σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητας της, όπως έχει γίνει με όλους τους μάρτυρες της υπόθεσης αυτής. Ακόμη, η εισαγγελική λειτουργός διαφώνησε και ως προς τρόπο κατάθεσης του «Μάξιμου Σαράφη» (ηλεκτρονικά μέσω της ΕΛΑΣ), υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταθέσει με τα στοιχεία της ταυτότητας του και με φυσική παρουσία στο γραφείο της ανακρίτριας.
Η ανακρίτρια φέρεται να υποστηρίζει ότι οι δύο επίμαχοι μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα και στη συναφή, κατά την απόψή της, υπόθεση των μηνύσεων που έχουν κατατεθεί από πολιτικά πρόσωπα σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας κλπ.
Από την πλευρά της, η εισαγγελέας φέρεται να υποστηρίζει ότι η έκταση της προστασίας των δύο μαρτύρων καταλαμβάνει μόνο την υπόθεση της Novartis και όχι άλλες υποθέσεις.
Κατά συνέπεια, η διαφωνία της ανακρίτριας και της εισαγγελέως θα οδηγηθεί προς επίλυση στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου. Αναμένεται να οριστεί εισηγητής και να καταθέσουν υπόμνημα η εισαγγελέας και η ανακρίτρια.
Πηγή: ΑΜΠΕ