Να πάρει θέση ο κ. Τσίπρας για το παρακράτος ζήτησε εκ νέου σήμερα η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα.
Χαρακτήρισε «πρωτοφανές, τουλάχιστον στη Μεταπολίτευση», ένας υπουργός Επικρατείας κι ένας αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης «να αναγνωρίζουν την ύπαρξη ενός παρακράτους, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες του κ. Παππά με τον κ. Μιωνή, τις οποίες δεν διέψευσε».
«Ζητούμε – και οι Έλληνες πολίτες θέλουν να ξέρουν – να απαντήσει ο κ. Τσίπρας αν το γνώριζε όλο αυτό ή όχι. Αυτό δεν είναι κάτι ήσσονος σημασίας. Είναι βασικό ζήτημα της Δημοκρατίας μας. Να βγει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τότε πρωθυπουργός, να τοποθετηθεί δημόσια» ανέφερε.
Μιλώντας στο «Mega», ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως την προηγούμενη εβδομάδα, από τον κ. Τσίπρα και από τον κ. Παππά στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, παίχτηκε ένα «θέατρο άνευ σημασίας. Περιμένουμε μια σοβαρή δημόσια τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» σημείωσε.
Όπως υποστήριξε, η υπόθεση Novartis, όπως εξελίχθηκε τις τελευταίες ημέρες – και από τα αποτελέσματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού στις ΗΠΑ – «αποκάλυψε ξεκάθαρα αυτό που λέγαμε από την αρχή και είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολλές φορές και στη Βουλή και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ότι ήταν ένα οικονομικό σκάνδαλο, το οποίο, αντί να διευρευνηθεί, χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστεί μια πολιτική σκευωρία. Αυτή η πολιτική σκευωρία διερευνάται τώρα με την εμπλοκή του κ. Παπαγγελόπουλου. Περιμένουμε το πόρισμα και ενδεχομένως μέσα στις επόμενες εβδομάδες να έχουμε και τη σύγκληση της Ολομέλειας, προκειμένου να πάρει την οριστική απόφαση στο πρώτο σκέλος που αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο» δήλωσε ο υφυπουργός.
Σχετικά με την αποζημίωση του ελληνικού Δημοσίου για την υπόθεση Novartis, επισήμανε πως θα διερευνηθεί κάθε πρόσφορο τρόπο προκειμένου να αποζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο. Όπως είπε, στο σκέλος των ιατρών ή των άλλων που εμπλέκονται στην υπόθεση δεν είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση καμία προσπάθεια διερεύνησης. Τώρα, ήδη το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους διερευνά τις επιλογές που έχει, οι οποίες μπορεί να είναι από έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό, μέχρι κανονικά ένδικα μέσα. Όλες τις επιλογές που έχει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τις εξετάζει, θα εισηγηθεί και αναλόγως θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, εξήγησε.
Ερωτηθείς για τα παρακρατικά κυκλώματα, ο κ. Πέτσας απάντησε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προεξοφλήσει κανείς ποια κατεύθυνση θα πάρει αυτή η υπόθεση. Υπενθύμισε, ωστόσο, πως η έρευνα αυτή έχει γίνει από την ΕΥΠ επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Δηλαδή, αυτή η έρευνα την οποία αξιοποιεί σήμερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ολοκληρωθεί με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό κάτι λέει» τόνισε.
Όπως συμπλήρωσε, έχει ξεκινήσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να κάνει τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κι όσο προχωρά αυτή η υπόθεση, «φαντάζομαι ότι θα δούμε και άλλα στοιχεία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το παρακράτος έχει πολλές μορφές. Όταν εξυφαίνεται κάτω από τη μύτη σου, κάποιες ευθύνες έχεις. Το λιγότερο που πρέπει να κάνεις, είναι να βγεις να μιλήσεις και να πεις αν το γνώριζες» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.