Με νέα αιτήματα από την αντιπολίτευση για την κατάθεση του ενιαίου τελικού κειμένου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, αλλά και ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Λαμβάνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, επανέλαβε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, με την ενσωμάτωση των τροπολογιών, και «όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος». Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό από το corpus που έχει συμφωνηθεί. «Για να κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό», είπε και επέμεινε ότι πρέπει να προσκομιστεί το ενιαίο κείμενο στη μορφή που το έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση.
«Ή μας το καταθέτει ή αλλιώς αποφασίζει η Βουλή για να τον υποχρεώσει να το καταθέσει», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. προσθέτοντας ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε τελικό κείμενο συντάγματος, οι Σκοπιανοί μπορούν να κρατήσουν το Σύνταγμά τους ως έχει και να πορεύονται με το ψήφισμα όπως θέλουν. Υποστήριξε ακόμη ότι αν ο υπουργός πει πως δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία για τελικό κείμενο, τότε η Βουλή ψηφίζει μια Συμφωνία που διαιωνίζει το πρόβλημα.
Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής, κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει την ευθύνη της κύρωσης. «Θέλουμε το επίσημο κείμενο της FYROM για το Σύνταγμά της και οκτώ έγγραφα που τα θεωρούμε κρίσιμα και αφορούν το πώς αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος, «υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας». Επισήμανε ακόμη ότι στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν περιλαμβάνονται αυτά που είχαν περιληφθεί στη Συμφωνία.
Το παρεμπίπτον ζήτημα που έθεσε η Ν.Δ., δηλαδή ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς δεν έχει κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, απορρίφθηκε δι΄εγέρσεως και κατά πλειοψηφία. Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποφάνθηκε ότι εκείνοι οι βουλευτές που δεν συμφωνούν με το παρεμπίπτον της Ν.Δ., ήταν οι περισσότεροι στην ψηφοφορία δι΄εγέρσεως. Ωστόσο ο κ. Δένδιας ζήτησε καταμέτρηση βουλευτών, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.
Γ. Κατρούγκαλος: Πήραμε το 110% από αυτά που παγίως ζητούσαμε
Σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος τόνισε πως τα θέματα αυτά έχουν απαντηθεί στην Επιτροπή και «προσχηματικά επανέρχονται, διότι κάποιοι δεν θέλουν τη συζήτηση».
«Ζήτησα από την Επιτροπή το αυτονόητο. Να συζητήσουμε με νηφαλιότητα επί της ουσίας και όχι επί της διαδικασίας και με ειλικρίνεια» είπε και απευθυνόμενος στη Ν.Δ. ανέφερε: «Οι βουλευτές σας, ειδικά από τη Μακεδονία, έλεγαν ότι δεν πρέπει στην ονομασία να περιλαμβάνεται ο όρος “Μακεδονία”, όταν στη συνέχεια κατανοήσατε ότι υπάρχει η εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και περάσατε στη συζήτηση για την εθνότητα και τη γλώσσα. Όταν και αυτά αποδείχθηκαν έωλα, τέθηκε το ζήτημα του Συντάγματος».
«Η Συμφωνία των Πρεσπών ήθελε να ολοκληρώσουν όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους και μετά να κυρωθεί. Ήταν συνεπώς μεγάλο το κέρδος που εισέφερε η Συμφωνία των Πρεσπών», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι και τα δύο κράτη στηρίζουν τη συμφωνία και άρα και τα δύο πρέπει να την τηρήσουν. Άρα, συνέχισε, εφόσον ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στη γείτονα, τώρα πρέπει και η Ελλάδα να τηρήσει την υποχρέωση της να την κυρώσει.
Ειδικά για το συνταγματικό κείμενο, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα είναι η παράθεση των συνταγματικών τροποποιήσεων στο τέλος του κειμένου και ότι δεν προβλέπεται στη συνταγματική τους τάξη αυτό που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Απαντώντας στον κ. Λοβέρδο, ο αναπληρωτής υπουργός παρατήρησε πως ζήτησε σειρά εγγράφων που γνωρίζει ότι είναι διαβαθμισμένα, ένα του υπουργείου Εξωτερικών και τα υπόλοιπα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ειδικά για το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε, παρόλα αυτά, ότι είναι στο πλαίσιο πάγιων οδηγιών, απευθύνει οδηγίες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το πώς θα χαρακτηρίζεται η πλειοψηφούσα εθνότητα στη γειτονική χώρα, πώς θα προσδιορίζεται η γλώσσα, και διευκρίνισε ότι στο βαθμό που η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης εκκρεμεί, ισχύουν οι πάγιες οδηγίες, «συνεπώς δεν προσθέτει οτιδήποτε».
«Εμείς σε αυτή την παγίδα δεν θα πέσουμε. Θα τα ακούσετε αυτά που πρέπει να ειπωθούν, γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επωφελής συμφωνία από την οποία πήραμε το 110% από αυτά που παγίως ζητούσαμε», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Επισήμανε παράλληλα πως το Μακεδονικό γίνεται θρυαλλίδα για πολιτικές εξελίξεις και ζήτησε να μην δώσουν οι πολιτικές δυνάμεις την ευκαιρία «να γίνει θρυαλλίδα για να καταλάβουν το κτήριο της Βουλής οι ακροδεξιές δυνάμεις».
Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή
Ένσταση αντισυνταγματικότητας, βασισμένη σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη, πρόβαλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Το κείμενο ανέγνωσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
Σε αντιστοιχία με παρέμβασή του που είχε κάνει και στην Επιτροπή και Άμυνας ο κ. Καμμένος κάλεσε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Διότι αν επιμένει, όπως είπε, τότε δεν υπάρχει λόγος η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ικανοποιεί τις αξιώσεις του «Ουράνιου Τόξου» και επέμεινε ότι πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζεται το ελληνικό Σύνταγμα.
Η ένσταση αντισυνταγματικότητας του κ. Καμμένου απορρίφθηκε δι’ εγέρσεως. Υπέρ της ένστασης των ΑΝΕΛ τάχθηκε μόνο η Χρυσή Αυγή, η οποία κατέθεσε επίσης ένσταση αντισυνταγματικότητας.
«Υπάρχει μείζον ζήτημα που δεν θέτει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Το έγγραφο που εστάλη από τα Σκόπια εκτός από τη χρήση του όρου “Μακεδονικός λαός”, φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Η ελληνική Βουλή έπρεπε να το σκίσει και να το πετάξει στα σκουπίδια», είπε για τη ρηματική διακοίνωση ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και χαρακτήρισε άκυρες τις τροποποιήσεις του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.
Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου απέρριψαν την πρόταση της Χρυσής Αυγής, ενώ σύσσωμα συντάχθηκαν απέναντι της, αρνούμενα κατηγορηματικά να μπουν στην ουσία της συζήτησης της πρότασης ενός φασιστικού κόμματος, όπως είπαν.
«Αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως ενός κόμματος που οι ιδεολογικοί του πρόγονοι παρέδωσαν στους Βούλγαρους τη Μακεδονία», τόνισε ο κ. Δένδιας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, συντάχθηκε πλήρως με τον κ. Δένδια, τονίζοντας ότι όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου δίνουν μήνυμα δημοκρατίας. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου.
Αιτιάσεις Π. Καμμένου περί ακυρότητας της διαδικασίας
Ο κ. Καμμένος έθεσε και ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας της συζήτησης. Επικαλούμενος συγκεκριμένα το άρθρο 2 παρ. 4 του προσυμφώνου των Πρεσπών, το οποίο – όπως είπε – προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρχει το αποτέλεσμα του θετικού δημοψηφίσματος ως προϋπόθεση για την κύρωση της Συμβάσεως ρώτησε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών πώς λογίζεται ως θετικό ένα δημοψήφισμα – «το οποίο δεν είναι έγκυρο γιατί δεν είχε την απαιτούμενη συμμετοχή» – και «πώς ερχόμαστε σε κύρωση της Συμφωνίας όταν η προϋπόθεση δεν υφίσταται». Ο κ. Καμμένος, ζήτησε από τον κ. Κατρούγκαλο να προσκομίσει την απάντηση του πρέσβη Καραγιάννη, διπλωματικού συμβούλου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με την οποία η χρήση του όρου «Μακεδονία» δεν συνάδει με το Σύνταγμα, όταν – όπως είπε ο κ. Καμμένος – το υπουργείο Εξωτερικών επιχείρησε να εξαπατήσει το υπουργείο Άμυνας και να «περάσει» ένα τέτοιο ερώτημα.
Απαντώντας ο κ. Κατρούγκαλος πρόβαλε την ρηματική ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ η οποία δεσμεύει την γείτονα σύμφωνα με την Συνθήκη της Γενεύης και την δήλωση Νίμιτς ότι η διαδικασία εξελίχθηκε με βάση την Συνθήκη.
Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, με την ρηματική ανακοίνωση η γειτονική χώρα μας ανακοινώνει ότι εκπληρώθηκαν οι εσωτερικές της υποχρεώσεις – κύρωση και αναθεώρηση – σύμφωνα με την συνταγματική τους τάξη και σύμφωνα με το άρθρο 27 της Συνθήκης της Βιέννης (της Συνθήκης των Συνθηκών δηλαδή) δεν μπορεί να προβληθεί λόγος εναγόμενος στο εσωτερικό δίκαιο για να αναιρεθεί η υποχρέωση που απορρέει από Διεθνή Συνθήκη. Δεδομένου δε ότι η διαδικασία τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι υπάρχει η δήλωση Νίμιτς ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συνθήκη.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ