Ευρεία πολιτική στήριξη, «ιδιοκτησία» του προγράμματος και σεβασμό της συμφωνίας από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, τονίζοντας παράλληλα ότι η τωρινή είναι «ίσως η τελευταία ευκαιρία να γίνει αυτό που είναι καλό για την Ελλάδα».
Ο κ. Γιούνκερ απέρριψε τις «θεωρίες συνωμοσίας» κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι αντίθετα βλέπει καλή θέληση και για αυτό θα ήθελε να δει και τις επόμενες ελληνικές κυβερνήσεις να σεβαστούν τη συμφωνία.
Χαρακτήρισε ως τις καλύτερες δυνατές τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση (ξεκινήσαμε, είπε, στο σκοτάδι αλλά τώρα βρισκόμαστε στο φως) και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποφασίζει το μίγμα πολιτικής και δεν το κάνει για τις Βρυξέλλες ή τους πιστωτές, αλλά για τους Έλληνες πολίτες και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε φίλος της χώρας, πρόσθεσε ωστόσο ότι οι φίλοι μπορούν να λένε και ορισμένες άβολες αλήθειες, όπως ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική και κοινωνική, αλλά αφορά το χτίσιμο ενός μοντέρνου κράτους που νοιάζεται για τους πολίτες.
Τόνισε ότι έχουν γίνει λάθη από όλες τις πλευρές αλλά για τον ίδιο, όπως είπε, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ επιλογή.
«Οι προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα από το καλοκαίρι δημιουργούν παράθυρο ευκαιρίας. Με την πρώτη αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα. Δεν είναι μόνο η οικονομική προσαρμογή, αλλά ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας και του κράτους ώστε να δημιουργεί τις σωστές συνθήκες για τις επιχειρήσεις, για την καταπολέμηση τη φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, την εγκαθίδρυση μοντέρνου συστήματος κοινωνικής προστασίας, τη διαχείριση των συνόρων», είπε.
Ο κ. Γιούνκερ έκανε εκτενή αναφορά στα ευρωπαϊκά κονδύλια που είναι διαθέσιμα μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, του αγροτικού και του επενδυτικού σχεδίου («Γιούνκερ plan») και στην πρόκληση του μεταναστευτικού, χαιρετίζοντας την ανταπόκριση των Ελλήνων πολιτών.
Επίσης αναφέρθηκε στο Βρετανικό δημοψήφισμα, λέγοντας ότι η ιστορία μας έχει διδάξει ότι «μαζί είμαστε ισχυρότεροι και πιο ασφαλείς».