Με απειλές περί επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και μείωσης των προπτικών επίλυσης του Κυπριακού, αντέδρασε η Άγκυρα στις προειδοποιήσεις των «28» από τις Βρυξέλλες, με non paper, σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος».
Το πρώτο αποφασιστικό βήμα, αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα, έγινε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, με μια σημαντική απόφαση που ανοίγει τον δρόμο στη λήψη ευρωπαϊκών μέτρων, κάτι που ενισχύθηκε ουσιαστικά από τους ηγέτες της Ε.Ε., στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία ζητά «στοχευμένα μέτρα» και παραπέμπει ευθέως, πλέον, σε κυρώσεις.
Δυνητικά, οι κυρώσεις θα μπορούσαν να είναι τομεακές και να στρέφονται κατά της ίδιας της Τουρκίας, σε οικονομικό επίπεδο, ή/και να αφορούν εταιρείες ή/και πρόσωπα που ενέχονται στην υλοποίηση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ωστόσο, οι αποφάσεις αναφέρουν ρητώς ότι η Κομισιόν και η ΕΥΕΔ θα υποβάλουν «επιλογές» μέτρων, κάτι που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν, να απορρίψουν ή να συζητήσουν τις εισηγήσεις που θα υποβληθούν.
Άρα, η διπλωματική μάχη όχι μόνο δεν έχει κριθεί, αλλά τώρα αρχίζει και η Λευκωσία οφείλει να συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς την προσπάθεια για επιβολή κόστους προς την Άγκυρα.
Απαιτούνται επιπρόσθετες προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί ότι το πρώτο θετικότατο βήμα που έγινε από ΥΠΕΞ-Σύνοδο Κορυφής, δεν θα μείνει μετέωρο.
Άλλωστε, η Τουρκία και η Βρετανία που εμπράκτως συμπαραστέκεται στην Άγκυρα, επιχειρούν ήδη να ανατρέψουν το σκηνικό επιβολής ευρωπαϊκών μέτρων. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φιλελεύθερος», η Άγκυρα απέστειλε σε 27 κράτη-μέλη (με εξαίρεση την Κύπρο) «non paper». Το τουρκικό «non paper» ζητεί από την Ε.Ε. να παραμείνει αμέτοχη στο ζήτημα της ΑΟΖ, ενώ προειδοποιεί για επιδείνωση τόσο των προοπτικών λύσης του Κυπριακού, όσο και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.