Εγκλωβισμένοι μεταξύ των διασταυρούμενων πυρών διατρέχοντας μεγάλο κίνδυνο βρίσκονται 20.000 άμαχοι στη Μοσούλοι όπου οι ιρακινές δυνάμεις με τη συνδρομή των ΗΠΑ επιχειρούν να εκδιώξουν τους τελευταίους τζιχαντιστές που έχουν οχυρωθεί στην παλιά πόλη.
Οκτώ μήνες και πλέον μετά την έναρξη των επιχειρήσεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές της χώρας διαβεβαιώνουν ότι η «νίκη» επί του Ισλαμικού Κράτους είναι κοντά.
Στην τελευταία συνοικία που ελέγχει στην παλιά πόλη της Μοσούλης, το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να προβάλλει σθεναρή αντίσταση κυρίως μέσω των επιθέσεων που εξαπολύουν βομβιστές – καμικάζι, μεταξύ τους και γυναίκες, εναντίον των ιρακινών δυνάμεων.
Παρά το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, «ενδέχεται να παραμένουν έως και 15.000 πολίτες, ίσως και 20.000, στους τελευταίους θύλακες της παλιάς πόλης» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λίζε Γκράντε, η συντονίστρια των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ.
Οι άμαχοι βρίσκονται «σε μεγάλο κίνδυνο, έχουν παγιδευτεί μεταξύ των βομβαρδισμών και των ανταλλαγών πυρών. Οι τζιχαντιστές τους στοχοθετούν εάν επιχειρήσουν να φύγουν» σύμφωνα με την ίδια.
«Και οι συνθήκες διαβίωσης είναι τρομακτικές» τόνισε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Σε διάστημα άνω των 8 μηνών, περίπου 915.000 κάτοικοι διέφυγαν από τη Μοσούλη, εκ των οποίων οι 700.000 παραμένουν εκτοπισμένοι, συμπλήρωσε η Γκράντε. Αυτός ο αριθμός «ξεπερνά το χειρότερο σενάριό μας».
Τα ιρακινά στρατεύματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απόσταση «80 έως 100 μέτρων» από τον ποταμό Τίγρη. Σε αυτήν την περιοχή έχουν εγκλωβιστεί οι τελευταίοι τζιχαντιστές που αναγκάστηκαν σε οπισθοχώρηση, περιέγραψε ο ταγματάρχης του ιρακινού στρατού Αμπντελγκανί αλ Ασάντι.
Την ίδια ώρα, στη γειτονική Συρία, Άραβες και Κούρδοι Σύροι μαχητές, τους οποίους επίσης στηρίζει η Ουάσιγκτον, προσπαθούν να κάμψουν την αντίσταση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Ράκα, το κυριότερο προπύργιό της στην χώρα.
Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP