«Μάχη» σε δύο μέτωπα θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση από το φθινόπωρο για την επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων, όπως υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στη Βουλή.
Αφενός η νομοθετική ρύθμιση που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο, θα πρέπει να είναι συμβατή με το Σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αφετέρου, σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, θα πρέπει να πείσει τους θεσμούς ότι το τέλος στην εργασιακή ομηρία αυτών των εργαζομένων, οι οποίοι εργάζονται για πολλά χρόνια στις ίδιες θέσεις, δεν συνιστά νέες προσλήψεις και δεν επιβαρύνει περαιτέρω τον προϋπολογισμό.
Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε ευθέως τη Ν.Δ. ότι, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να θεμελιώσει μια δίκαιη ρύθμιση για το πρόβλημα των συμβασιούχων, εκείνη έχει συγκροτήσει μια «ιδιότυπη ιερή συμμαχία», έχει θορυβήσει τους δανειστές και μαζί με τα ΜΜΕ έχει μόνο σκοπό να υπονομεύσει την κυβέρνηση. Και όλα αυτά, όπως είπε, αν αναλογιστεί κανείς ότι άνθρωποι που εργάζονται 10 ή 12 ή 8 χρόνια στις ίδιες θέσεις χαρακτηρίζονται από τη Ν.Δ. και ΜΜΕ «κομματικός στρατός».
Το θέμα των συμβασιούχων συζητήθηκε με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου που ζήτησε να ενημερωθεί για το μέλλον των συμβασιούχων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς πρόκειται για περίπου 3.500 εργαζόμενους που εργάζονται για πολλά χρόνια στην ίδια δουλειά.
«Θεωρώ απολύτως δίκαιο το αίτημα αυτών των ανθρώπων οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους. Δεν γίνεται αυτοί οι άνθρωποι που μπορεί να εργάζονται και 15 χρόνια, αδιαλείπτως στις ίδιες θέσεις εργασίας, με διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις, να είναι σε ένα καθεστώς συνεχούς εργασιακής ομηρίας», είπε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια πραγματικότητα την οποία «οφείλουμε ως Πολιτεία να αναγνωρίσουμε».
«Έχουμε δεσμευτεί, ως υπουργείο, και κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση που θα είναι και συμβατή με το Σύνταγμα και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός στην τελευταία του επίσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, μέσα στο έτος, στο φθινόπωρο, πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε αυτή την πρωτοβουλία, αυτή τη διάταξη η οποία δεν θα αφορά μόνο τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, θα αφορά και χιλιάδες άλλους συμβασιούχους οι οποίοι δουλεύουν στο δημόσιο τομέα, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ, κάτω από το ίδιο καθεστώς» σημείωσε ο υπουργός.
Χαρακτήρισε παράλληλα «άκρως υποκριτική τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, ενώ δημιούργησαν αυτό το καθεστώς ομηρίας, έρχονται σήμερα και προσχηματικά τάσσονται υπέρ των αιτημάτων και την ίδια ώρα όμως, όταν πάμε να βρούμε λύση, μιλούν για στρατιές νέων κομματικών διορισμών».
«Ποιων; Ανθρώπων που δουλεύουν 10, 12, 15 χρόνια, 8 χρόνια στις ίδιες θέσεις; Αυτός είναι κομματικός στρατός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;», διερωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών για να προσθέσει: «Υπάρχει η πολιτική πλευρά του θέματος, διότι αυτές οι δυνάμεις δεν δουλεύουν μόνες τους. Αυτές οι δυνάμεις τροφοδοτούν εκείνα τα ΜΜΕ που είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία να πολεμούν την κυβέρνηση, το παίρνει η τρόικα και οι θεσμοί, και μας ρωτούν “Τ θα γίνει; Παραβιάζετε τον κανόνα 1 προς 4;’».
Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει και να προχωρήσει σε μια νομικά θεμελιωμένη ρύθμιση αλλά και να απαντήσει σε αυτή την «ιδιότυπη ιερή συμμαχία δανειστών-Ν.Δ. -Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η οποία το μόνο σκοπό έχει να υπονομεύσει τη σημερινή κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στη νομοθετική ρύθμιση με την οποία επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο υπουργός κατήγγειλε ότι αυτή την ώρα υπάρχουν δυνάμεις που προσπαθούν να ακυρώσουν τη ρύθμιση. «Η αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν μπορεί σε μια δύσκολη περίοδο, να προσπαθούν διάφορες δυνάμεις που εμπνέονται από τη λογική της αγοράς, να προσπαθούν τώρα να μην εφαρμόσουν τη ρύθμιση και να οδηγήσουν την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιωτικές εταιρείες. Βεβαίως αυτές οι δυνάμεις έχουν την απόλυτη στήριξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος και στην πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι “ναι” και θέλουμε να μειώσουμε το Δημόσιο, δηλαδή, θέλει να οδηγηθούμε ξανά σε απολύσεις και από το 1 προς 4 να πάμε στο 1 προς 5», κατέληξε.
Πηγή: ΑΜΠΕ