Με εφόδια την επίτευξη φορολογικών εσόδων άνω του αρχικού στόχου, τις βάσιμες προσδοκίες για ανάπτυξη εντός του 2016 και τη διοχέτευση 8 δισ. στην πραγματική οικονομία εντός του τρέχοντος έτους συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, όπως σημειώνεται, η εκτίμηση για το 2015 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016 ως προς το σύνολο των φορολογικών εσόδων ήταν 42.762 και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 43.479 δηλαδή 717 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού.
Για το σύνολο των μη φορολογικών εσόδων (απολήψεις από ΕΕ και λοιπά μη φορολογικά έσοδα), ο στόχος σύμφωνα μεβάση τον προϋπολογισμό του 2016 ήταν 3.550 εκατ. ευρώ και νέα εκτίμηση σήμερα είναι 3.993 εκ. ευρώ, δηλαδή 443 πάνω από το στόχο
Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές φόρων, η εκτίμηση σύμφωνα με τον προϋπολογισμό ήταν 3.370 εκατ. ευρώ και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 2.921 εκατ.ευρώ επομένως προκύπτει εξοικονόμηση 449 εκατ. ευρώ
Πηγές του Μαξίμου σχολίαζαν ότι παρά το γεγονός ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας της χρηματοοικονομικής ασφυξίας και των κεφαλαιακών ελέγχων, «οι συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα περισσότερο από θετικό».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, το 2015 για πρώτη φορά μετά από χρόνια, θα κλείσει με την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο να επιτυγχάνει τους στόχους αλλά υπάρχει η βάσιμη πρόβλεψη ότι η χρονιά θα κλείσει ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα.
Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας
Η ελληνική πλευρά εκτιμά ως σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας:
- την αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση ρεκόρ τον Νοέμβριο της τάξεως του 3,3%, η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη.
- την αύξηση των εξαγωγών: Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τους 11 πρώτους μήνες του 2015, οι εξαγωγές προϊόντων της χώρας έφτασαν σε καθαρή αξία 16,66 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επίδοση ρεκόρ από τότε που η χώρα μπήκε στο ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την ύφεση, τονίζεται ότι, σε κοινή τους έκθεση τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ εκτιμούσαν ότι για το 2015 η ύφεση θα κυμαίνονταν στο 2-4%. Τα στοιχεία του Γ’ τριμήνου που εξέδωσε η Eurostat, όμως, δείχνουν ύφεση 0.9%, πολύ μικρότερη δηλαδή από το αναμενόμενο.
Τα διαθέσιμα στοιχεία σήμερα δείχνουν ότι το 2015 θα κλείσει χωρίς ύφεση επομένως είναι βάσιμη η προσδοκία ότι το 2016 θα κλείσει με ανάπτυξη και μάλιστα όχι οριακή.
Απορρόφηση του ΕΣΠΑ
Σχετικά με το ΕΣΠΑ, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη στην απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων του προγράμματος της περιόδου 2007-2013.
Για την πραγματική οικονομία αυτό σημαίνει:
- Πλήρης εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (100%) του 2015 που ισοδυναμεί με διοχέτευση 6,4 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία εκ των οποίων 5 δις το τελευταίο τετράμηνο.
- Εισροή πόρων από την ΕΕ ύψους 2,3 δισ. ευρώ (έσοδα για τον προϋπολογισμό) για το ΕΣΠΑ 2007-2013, δηλαδή 250 εκ. ευρώ περισσότερα από όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός 2015 που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Επίσης, σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που πέτυχε ήδη εισροή πόρων από αιτήματα πληρωμής για το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αποδίδουν την πρωτιά αυτή στο γεγονός ότι αντιμετωπίστηκε η κακοδιαχείριση μέσω εξυγίανσης των προγραμμάτων, δηλαδή μέσω απένταξης έργων, μεταφοράς έργων στην νέα περίοδο, διασφάλισης πόρων για την ολοκλήρωση των υπολοίπων έργων.
Όπως αναφέρουν «κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση υπερδέσμευση σε συμβάσεις 6 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί με ένα ετήσιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».
Επιπλέον λόγοι της μεγάλης απορρόφησης είναι:
- το κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού με τα προβλήματα ρευστότητας εξασφαλίσαμε πρόσθετους πόρους μέσω δανεισμού από την ΕΤΕπ.
- αλλαγή των κανονισμών του ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα, διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη, που εξασφάλισε αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 100% για το 2007-2013 καθώς και αυξημένη προκαταβολή για το νέο ΕΣΠΑ (συνολικό όφελος 2 δισ. ευρώ).
- από την 6η θέση από τα 28 κράτη μέλη στην κατάταξη της απορρόφησης και την φθάσαμε στην 1η θέση.
- η μόνη χώρα που κατάφερε να ολοκληρώσει το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, διαδικασία απαραίτητη για την πλήρη ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων.
Πόροι που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, μέσα στο 2016 θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία 8 δισ. ευρώ εκ των οποίων:
- 6,75 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (6 δισ. συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και 750 εκατ. Εθνικό, αύξηση 5,5% σε σχέση με το 2015).
- 1,25 δισ. ευρώ από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κλπ.