Skip to main content

Το ήπιο «άδειασμα» στον Ν. Παππά, οι ενστάσεις και οι «πανηγυρισμοί» για τον συμβιβασμό στις ΗΠΑ

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει από χθες ο Νίκος Παππάς, μετά το ήπιο «άδειασμα» από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τις αιχμές εναντίον του από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εξάωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε υπό την πίεση των εξελίξεων αλλά και τις φήμες ότι υπάρχουν και άλλες ηχογραφημένες συνομιλίες, να καλέσει τον στενό συνεργάτη να αναλάβει τις ευθύνες του, προκειμένου αφενός να υπάρξει μία κίνηση αυτοκριτικής ενώπιον της ελληνικής κοινής γνώμης, αφετέρου να κατευνάσει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που όλες αυτές τις ημέρες «βράζει».

«Απέναντι μας δεν έχουμε απλά μια κυβέρνηση, ένα αντίπαλο κόμμα, αλλά ένα σύστημα εξουσίας. Που δεν διστάζει να κάνει τα πάντα και να αξιοποιήσει τα πάντα για να εδραιωθεί» είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους». Αμέσως μετά κάλεσε τον κ. Παππά να αναλάβει την ευθύνη του για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και για όσα ενδεχομένως θα προκύψουν στο μέλλον, λέγοντας: «Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες».

«Θέλω ευθύς εξαρχής να τοποθετηθώ αναλαμβάνοντας την ευθύνη και να κάνω την αυτοκριτική μου για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας. Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω. Ωστόσο λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι’ αυτό την ευθύνη» φέρεται να είπε από την πλευρά του ο Ν. Παππάς, κλείνοντας μία συνεδρίαση με πολλή ένταση και συνεχείς αντεγκλήσεις, αφού στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Φίλης, η κ. Χριστοδουλοπούλου και άλλοι, φέρονται να μην πείθονται από τα ήξεις – αφήξεις του.

Ωστόσο, πηγές της Κουμουνδούρου άφηναν να διαρρεύσει ότι το θέμα της συνάντησης Μιωνή – Παππά «θεωρείται λήξαν», αν και τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο αν υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εξάωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπήρξαν ενστάσεις για την δράση και τη συμπεριφορά του κ. Παππά ως δεξί χέρι του κ. Τσίπρα, υπήρξαν κουβέντες περί αλαζονείας και υπεροψίας που επέδειχνε ως μέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι κάποιοι τον κάλεσαν να παραιτηθεί, πρόταση που ωστόσο δεν προχώρησε.

Στην Ν.Δ. ωστόσο δεν συμμερίστηκαν ως αυτοκριτική τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως «θέατρο».

«Τη στιγμή που όλη η Ελλάδα παρακολουθεί τους σοκαριστικούς διαλόγους του κ. Παππά, ο κ. Τσίπρας το μόνο που βρήκε να ψελλίσει είναι για ‘λάθη, παραλείψεις κι αστοχίες’ και ο κ. Παππάς ότι τα αδιανόητα που εκστόμιζε δεν είχαν να κάνουν με τις ‘αυθεντικές πεποιθήσεις’ του. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε με τις παρακρατικές μεθόδους. Δύο κουβέντες του αέρα και ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν; Για τόσο αφελείς περνούν τους Έλληνες; Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι ο κ. Παππάς είναι το άλλο πρόσωπο του κ. Τσίπρα και μαζί παίζουν θέατρο. Αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους. Ανάληψη ευθύνης για ένα τόσο σοβαρό θέμα, δίχως παραίτηση ή αποπομπή δεν υπάρχει» ανέφεραν από τη Νέα Δημοκρατία.

Η επιλογή της κυβέρνησης να βάλει στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα δεν αλλάζει. Είτε θα καλύψει τον κ. Παππά και θα εισπράττει τη φθορά των αποκαλύψεων για το «παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ» είτε θα αναγκαστεί να τον αποπέμψει, συρόμενος όχι απλά πίσω από τις εξελίξεις, αλλά και εξαναγκασμένος από την πίεση της κυβέρνησης, λένε στη Νέα Δημοκρατία.   

Από την άλλη πλευρά, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να εμφανίσει τον Αλέξη Τσίπρα ως «Ανδρέα Παπανδρέου» του 2020 και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πολιτικό παλαιάς κοπής που σπιλώνει τον πολιτικό του αντίπαλο, ηχογραφώντας παράνομα, σκανδαλολογώντας κλπ., έχει περιορισμένη – μέχρι στιγμής – ισχύ. Καταρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει ευήκοα ώτα ούτε στο Κίνημα Αλλαγής το οποίο φωνάζει για το «παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ» και ζητά μετ΄ επιτάσεως την διερεύνηση της σκοτεινής ατής υπόθεσης.

Κατά δεύτερον, στο τρίγωνο Τσίπρα – Παππά – Παπαγγελόπουλου υπάρχουν ήδη ρωγμές και ουδείς στην Κουμουνδούρου είναι πλέον βέβαιος για τις επόμενες κινήσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, μετά τη χθεσινή του αποχώρηση από την προανακριτική και την ανάγνωση ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να σταματήσει να τον στηρίζει προκειμένου να σωθεί ο ίδιος.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέδειξε τα θέματα που κατά τη Νέα Δημοκρατία προκύπτουν από την απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας Μιωνή – Παππά, που άκουσε η ελληνική κοινή γνώμη:  Φαίνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου επί ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, λειτουργούσε σαν «κεντρικό μαγαζί» με «παραμάγαζα», το σύστημα Τσίπρα προσπαθούσε εναγωνίως να βρει τρόπο να στοχοποιήσει τη σύζυγο του κ. Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι,  τουλάχιστον ο κ. Παππάς γνώρισε καλά την ύπαρξη παραδικαστικού- παρακρατικού κυκλώματος που έβγαζε «πολλά λεφτά» που είναι η απάντησή του όταν ο Σάμπι Μιωνή τον ρωτά για τον κ. Παπαγγελλόπουλο. «Για όλα αυτά τα συγκλονιστικά που αποκαλύπτονται ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να σιωπά. Δεν γνώριζε τίποτα; Δεν άκουσε ποτέ κάτι; Δεν του είπε τίποτα ο κ. Παππάς; Δεν τον ενοχλούν ούτε τώρα όσα αποκαλύπτονται; Οφείλει ο κ. Τσίπρας να καταλάβει ότι τώρα δεν έχει παρά μόνο δύο επιλογές: Είτε να διαγράψει τον κ. Παππά, είτε να αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους. Περιμένουμε, όπως όλοι οι πολίτες, επιτέλους, να απαντήσει» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με τη σειρά του ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα», σημείωσε: «Δεν ομιλούμε για ένα πρόσωπο που βρίσκεται σε μία δεύτερη θέση στην κυβέρνηση. Μιλάμε για έναν άνθρωπο, ο οποίος βρίσκεται και χωροταξικά αν θέλετε, και από άποψη κυβερνητικής ιεραρχίας, δίπλα στον πρωθυπουργό. Και άρα κατά τεκμήριο υπάρχει μία κοινότητα γνώσης στα θέματα αυτά. Και ο πρωθυπουργός γνωρίζει για μένα που είμαι δίπλα του, άρα βρισκόμαστε σε μία διαρκή αλληλεπίδραση. Αυτό είναι το λογικό να συμβαίνει σε μία κυβέρνηση με τον υπουργό Επικρατείας».

«Πανηγυρίζουν» και οι δύο

Από την ακραία πόλωση και το «άρρωστο» κλίμα που επικρατεί στην πολιτική ζωή, δεν ξέφυγε ούτε η είδηση ότι η Novartis πλήρωσε κάτι παραπάνω από 300 εκατ. ευρώ και ήρθε σε συμβιβασμό με τις αρχές των ΗΠΑ.

Η ΝΔ «πανηγυρίζει» επειδή η υπόθεση έκλεισε χωρίς αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα. Μιλά για οριστική κατάρριψη της σκευωρίας και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι άφησε το πραγματικό σκάνδαλο Novartis χωρίς διερεύνηση, τους πραγματικούς ενόχους ατιμώρητους και το ελληνικό κράτος ζημιωμένο, επειδή από την αρχή προσπάθησε να σπιλώσει και να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους, αδιαφορώντας για το πραγματικό σκάνδαλο.

«Πανηγυρίζει» όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή υπάρχει αναφορά στο κείμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού σε Έλληνες αξιωματούχους που η Novartis επηρέασε, άρα κατά την Κουμουνδούρου αυτή είναι μία αναφορά – έστω και γενική – σε πολιτικά πρόσωπα και την τότε ελληνική κυβέρνηση.