Skip to main content

Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του νέου Βρετανού πρωθυπουργού

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Στην τελική ευθεία για τον τέταρτο και σχεδόν αμέσως τον πέμπτο – και τελευταίο γύρο – ψηφοφορίας, από τον οποίο θα αναδειχτούν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη θέση της Τερέζα Μέι βρίσκεται πλέον το Συντηρητικό Κόμμα. Εννέα ημέρες και τρεις γύρους μετά την έναρξη της διαδικασίας, ο δρόμος του Μπόρις Τζόνσον για το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ φαίνεται πια απρόσκοπτος.

Εκτός της κούρσας διαδοχής βρέθηκε στον χθεσινό τρίτο γύρο ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ, ενώ πρώτος με μεγάλη διαφορά αναδείχτηκε για μία ακόμη φορά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. Μαζί του αναμετρώνται σήμερα στη μυστική ψηφοφορία ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ και ο υπουργός Εσωτερικών Σάζιντ Τζάβιντ.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αυτής αναμένεται περίπου το μεσημέρι, ενώ οι Τόρις θα ετοιμάζονται να ψηφίσουν ξανά αργότερα – πιθανότατα το βράδυ – για να εκλέξουν τους τελευταίους δύο που θα τεθούν στην κρίση των 160.000 μελών του κόμματος και θα διεκδικήσουν τον πρωθυπουργικό θώκο.

Θεωρητικά όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά. Ο υπουργός Εσωτερικών Σάζιντ Τζάβιντ επιμένει ότι δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα ελπίζοντας – σύμφωνα με πληροφορίες – στην ψήφο των βουλευτών που έως χθες στήριζαν τον Στιούαρτ. Ο ίδιος ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης ωστόσο κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, ενώ η πολιτική συντάκτρια του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ υποστηρίζει ότι διενεργούνται ζυμώσεις για τον σχηματισμό διαφόρων συμμαχιών, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία του Τζόνσον.

Αν και θεωρητικά παρέμεινε πίσω από τα φώτα τους τελευταίους μήνες, ο Τζόνσον ουδέποτε παραιτήθηκε από τις πολιτικές φιλοδοξίες του και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αποφασισμένος να κυριαρχήσει στη βρετανική πολιτική σκηνή.

Η ομάδα του, η οποία έχει αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του, συνεχίζει ακάθεκτη στη γράμμή που χάραξε από την πρώτη γραμμή, προστατεύοντας τον Τζόνσον από την επικίνδυνη μιντιακή του έκθεση και κυρίως επιμένοντας στους χαμηλούς τόνους. Στόχος σε τούτη την κρίσιμη στιγμή είναι να μη βρεθεί ο Βρετανός πολιτικός με το εκρηκτικό ταπεραμέντο στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων για τους λάθος λόγους, σχολιάζει η «Guardian».  

Μέχρι στιγμής, ο Τζόνσον αποφεύγει να μπει στην ουσία του προγράμματός του. Κινείται κυρίως σε θολές γραμμές, επιμένοντας μεν ότι ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα, στις 31 Οκτωβρίου η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση – με η χωρίς συμφωνία. Αυτό που δεν λέει ωστόσο είναι με ποιον τρόπο θα ξεπεράσει τα εμπόδια που αντιμετώπισε η Μέι στην ίδια προσπάθεια, ούτε βεβαίως από πού πηγάζει η αισιοδοξία του ότι ίσως και να πετύχει μία καλύτερη συμφωνία αποχώρησης με τις Βρυξέλλες.

Αρκετοί συνάδελφοί του είναι σχεδόν βέβαιοι ότι όταν ο προεκλογικός πυρετός περάσει και ο Τζόνσον αναλάβει τα ηνία της χώρας, πολλές από τις δεσμεύσεις του απλώς θα καταρρεύσουν. Το έργο άλλωστε που θα κληθεί να αναλάβει ο Τσόνσον ή οποιοσδήποτε άλλος βρεθεί στην κούρσα της διαδοχής είναι δύσκολο και άχαρο. Από τη στιγμή που θα περασει τη γραμμή του τερματισμού, ο νικητής θα κληρονομήσει ένα βαθιά διχασμένο έθνος και ένα πληγωμένο πολιτικό σύστημα, άγνωστο πώς μπορεί να θεραπευτεί.