Skip to main content

Ινδονησία: Δεν θα εκτελεστεί μέσα στο Ραμαζάνι Γάλλος θανατοποινίτης

Ο Γάλλος Σερζ Ατλαουΐ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο για εμπόριο ναρκωτικών στην Ινδονησία, δεν θα εκτελεστεί κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού, δήλωσε εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελίας της Τζακάρτα.

Νωρίτερα, δικαστήριο της Ινδονησίας είχε απορρίψει την προσφυγή του 51χρονου κ. Ατλαουΐ κατά της απόφασης του προέδρου της Ινδονησίας να απορρίψει το αίτημά του για την χορήγηση χάρης έπειτα από την καταδίκη του το 2007 σε θάνατο για εμπόριο ναρκωτικών.

Μετά την απόρριψη της προσφυγής του, ο κ. Ατλαουΐ, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2005 και βρίσκεται φυλακισμένος εδώ και 10 χρόνια στην Ινδονησία, δεν έχει άλλα ένδικα μέσα στην διάθεσή του, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελίας, Τόνι Σποντάνα.

Ο ίδιος ωστόσο δεν έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το πότε υπάρχει το ενδεχόμενο να εκτελεστεί ο κ. Ατλαουΐ.

Σε ανακοίνωσή της η γενική εισαγγελία της Ινδονησίας, η οποία διαχειρίζεται το θέμα της εκτέλεσης θανατοποινιτών, χαιρέτισε την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου της Τζακάρτας, διευκρινίζοντας ότι δεν προβλέπονται άμεσα νέες εκτελέσεις.

Αντιδρώντας στην σημερινή απόφαση της ινδονησιακής Δικαιοσύνης, η Γαλλία διαβεβαίωσε ότι «θα κινητοποιηθεί πλήρως για να σώσει τη ζωή» του υπηκόου της.

«Η κινητοποίηση της γαλλικής διπλωματίας είναι πλήρης για να σωθεί ο Σερζ Ατλαουΐ», δήλωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2. «Θέλω να εκφράσω εκ νέου την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε κατά της θανατικής ποινής στον κόσμο και προφανώς να σώσουμε την ζωή του συμπατριώτη μας», πρόσθεσε.

Μετά την απόρριψη της προσφυγής του από δικαστήριο της Τζακάρτα, οι δικηγόροι του ανακοίνωσαν ότι επιδιώκουν να βρουν άλλες νομικές διεξόδους για να σωθεί ο πελάτης τους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν ποια θα είναι η επόμενη πρωτοβουλία που θα αναλάβουν.

Ο κ. Ατλαουΐ προβλεπόταν αρχικά να εκτελεστεί στις 29 Απριλίου μαζί με άλλους οκτώ θανατοποινίτες – δύο Αυστραλούς, έναν Βραζιλιάνο, τέσσερις Αφρικανούς και έναν Ινδονήσιο – για εμπόριο ναρκωτικών στο πλαίσιο διαφορετικών υποθέσεων, ωστόσο το όνομά του αφαιρέθηκε από τον κατάλογο την τελευταία στιγμή.