Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ δήλωσε σήμερα ότι ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να «απευθύνουν επείγουσα έκκληση για άμεση χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας».
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε κάτω από αυτό το επιθετικό καθεστώς απαρτχάιντ. Αυτή η κατοχή πρέπει να τελειώσει. Χρειαζόμαστε την ανεξαρτησία του κράτους μας με πρωτεύουσα του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και ελευθερία», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ ο διπλωμάτης.
Ανοιχτό για λίγες μόνο ώρες το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ προς την Λωρίδα της Γάζας, έκλεισε σήμερα από το Ισραήλ έπειτα από την εκτόξευση οβίδων, με αποτέλεσμα να διακοπεί η είσοδος φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προερχόμενη από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, με τρόφιμα, φάρμακα και βενζίνη προς τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα. Το Ισραήλ δικαιολόγησε το κλείσιμο του περάσματος επικαλούμενο ζητήματα ασφάλειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ περισσότεροι από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών , οι οποίοι έχουν καταστρέψει ολοσχερώς ή μερικώς σχεδόν 450 κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, κρούοντας τον κώδωνα για ανθρωπιστική κρίση, καθώς μεταξύ των βομβαρδισμένων κτιρίων είναι 6 νοσοκομεία και 9 κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης καθώς και ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης, επηρεάζοντας την πρόσβαση σε πόσιμο νερό για περίπου 250.000 ανθρώπους.
Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποιεί μια κεκλεισμένων των θυρών έκτακτη συνεδρίαση για τις εχθροπραξίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων – την 4η συνεδρίαση τις τελευταίες οκτώ ημέρες, ο Μανσούρ χαρακτήρισε «επαίσχυντο» το γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη εκφράσει «μια ενιαία θέση ζητώντας τον τερματισμό αυτής της επίθεσης» που διαπράττει, σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ.
«Είμαστε απογοητευμένοι που το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να τοποθετηθεί για τη σοβαρή και ανησυχητική κατάσταση στο πεδίο», δήλωσε επίσης ο πρέσβης της Αλγερίας στον ΟΗΕ, Σοφιάν Μιμούνι, πρόεδρος της αραβικής ομάδας κρατών στα Ηνωμένα Έθνη, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.
Τις τελευταίες οκτώ ημέρες, οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει τρεις προτεινόμενες δηλώσεις που συνέταξαν η Κίνα, η Νορβηγία και η Τυνησία, με την Ουάσινγκτον να τις κρίνει «αντιπαραγωγικές» στις παρασκηνιακές προσπάθειες διαμεσολάβησης των οποίων ηγείται.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP