Skip to main content

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Νέο σύμβολο και πολλά ερωτηματικά

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Με νέο σύμβολο αλλά και πολλά ερωτηματικά βρίσκει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η επόμενη ημέρα του πολιτικού συνεδρίου.

Είναι μάλλον βέβαιο είναι ότι ο νέος αρχηγός δεν θα προκύψει από την προηγούμενη γενιά. Η Φώφη Γεννηματά είναι η μόνη σίγουρη υποψήφια αυτήν τη στιγμή, αλλά η κούρσα ακόμα δεν έχει ξεκινήσει. Τι θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης; Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που ήταν υποψήφιος και την προηγούμενη φορά; Τι θα κάνει ο Σταύρος Θεοδωράκης αν συμφωνηθούν οι διαδικασίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού; Θα υπάρξουν και άλλοι υποψήφιοι εκτός ΠΑΣΟΚ;   

Η απόφαση για εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση σε έναν νέο πολιτικό φορέα τον Οκτώβριο ανοίγει μια νέα διαδικασία συγκρούσεων ανάμεσα στους ενδοκομματικούς πόλους εξουσίας, η οποία θα καταλήξει σε νικητές και ηττημένους. Δεν αποκλείεται να υπάρξει νέος ή νέοι υποψήφιοι και εκτός ΠΑΣΟΚ, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δύσκολα θα υπάρξει κατάθεση υποψηφιότητας με σοβαρές βλέψεις πριν τον Σεπτέμβριο. Κρίσιμη παράμετρος, η έτερη απόφαση του συνεδρίου ότι ο νέος αρχηγός του νέου πολιτικού φορέα θα εκλεγεί με νέο μητρώο, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέες εγγραφές και νέα σύνθεση μελών και φίλων. Στο ΠΑΣΟΚ και τις συνεργαζόμενες πολιτικές δυνάμεις οι περισσότεροι θεωρούν ότι το μείζον ζήτημα – με βάση και τα όσα συζητούσαν αρκετά και λιγότερο έμπειρα πολιτικά στελέχη στους διαδρόμους του συνεδρίου το Σαββατοκύριακο – όσο και αν ακούγεται παράξενο, δεν είναι το ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός. Ούτε οι νέες θέσεις, η φυσιογνωμία του νέου πολιτικού φορέα κλπ.

Το μείζον ζήτημα είναι, λένε, το αν ο νέος πολιτικός φορέας θα καταφέρει να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους και κυρίως αν θα καταφέρει να αντέξει στις πιέσεις που θα δεχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη Νέα Δημοκρατία, πιέσεις οι οποίες και θα ενταθούν. Ιδιαίτερα τώρα που εμφανίζεται – με βάση τις δημοσκοπήσεις –  να ακούγεται περισσότερο από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν.

Η αλλαγή στάσης της Φώφης Γεννηματά έναντι του Αλέξη Τσίπρα και ιδιαιτέρως η τροπή που πήρε η συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο των προγραμματισμένων συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς έδωσε πόντους στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μέσα και έξω από το κόμμα της. Κυρίως επειδή με αυτόν τον τρόπο ανέκοψε τη συζήτηση που είχε ξεκινήσει ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και όσοι τη στηρίζουν βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. 

Η απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να πορευτεί αυτόνομα, χωρίς διάθεση προσέγγισης ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε προς τη Νέα Δημοκρατία, είναι απλή στα λόγια αλλά δύσκολη στην πράξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αναδείξει σε κρίσιμο δίλημμα για τον νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς το αν θα συγκροτήσει κυβέρνηση με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη αν δεν καταφέρει να είναι αυτοδύναμη ή θα συναινέσει στη διενέργεια νέων εκλογών με απλή αναλογική, που θα αλλάξει και τον χάρτη των μετεκλογικών συνεργασιών. 

Η κ. Γεννηματά και τα στελέχη που σηκώνουν το βάρος της δημόσιας αντιπαράθεσης επιχειρούν την πολιτική των ίσων αποστάσεων, αλλά θα προσπαθήσουν και να συντηρήσουν στην πρώτη γραμμή την πρότασή τους για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αυτή η τακτική δύσκολα θα αντέξει στις συνθήκες έντονης πόλωσης μεταξύ ΝΔ αι ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Επίσης, αυτή η θέση είναι αναγκαία συνθήκη για να οδεύσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη προς τις αρχαιρεσίες του Οκτωβρίου, την εκλογή αρχηγού και τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, χωρίς ιδιαίτερους κραδασμούς, όχι όμως ικανή να κατακτηθεί ο στόχος της επιστροφής σε αξιοπρεπή εκλογικά ποσοστά, πολλώ δε μάλλον την κατάκτηση της τρίτης θέσης, που θα καταστήσει την Δημοκρατική Συμπαράταξη ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Συμπερασματικά, το ποιος θα εκλεγεί νέος αρχηγός και ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα τον πλαισιώσουν, ακριβώς επειδή θα κληθούν να υπηρετήσουν την μία πολιτική ή την άλλη, είναι μείζον ζήτημα για το μέλλον του νέου πολιτικού φορέα, που με βάση τις αποφάσεις του συνεδρίου έχει ήδη δρομολογηθεί και δεν παίρνει άλλη αναβολή.