Skip to main content

Στα ύψη η κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την Προανακριτική

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την αποκάλυψη της απομαγνητοφώνησης της συνομιλίας που είχαν ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής με τον στενό συνεργάτη του κ. Τσίπρα και υπερυπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Νίκου Παππά το 2016 στην Κύπρο.

Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν τη σύσταση νέας εξεταστικής επιτροπής για να διερευνηθεί η υπόθεση «παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ», καθώς, θεωρούν απίθανο να μην γνωρίζει ο κ. Τσίπρας τι έκανε, τι συζητούσε, τι κανόνιζε ο κ. Παππάς. Απαντώντας δε στα νέα σενάρια περί πρόωρων εκλογών τονίζουν ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει κανένα σενάριο πρόωρων εκλογών, πολύ περισσότερο τώρα που πρέπει να προχωρήσει η διερεύνηση και να αποκαλυφθεί το «μαγαζί» και τα «παραμάγαζα» που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κτίσει τη νέα διαπλοκή και να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. 

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο, μετά και την πλήρη κάλυψη που παρείχε ο Αλέξης Τσίπρας στον στενό του συνεργάτη και φίλο Νίκο Παππά, κάνουν λόγο για «νέο βρόμικο ‘89» που στήνει ο κ. Μητσοτάκης για να πάει άρον – άρον – όπως λένε – σε πρόωρες εκλογές και θυμίζουν, σε άλλη μία προσπάθεια να εμφανίσουν τον κ. Τσίπρα σαν νέο Ανδρέα Παπανδρέου, ότι «μετά το ΄89 υπήρξε και το ΄93». 

Στη Ν.Δ. προαναγγέλλουν ότι θα αποκαλυφθούν τα πάντα για την ύπαρξη κεντρικού παραδικαστικού – παρακρατικού κυκλώματος αλλά και «παραμάγαζων», που λειτουργούσαν επί ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ όπως αποκαλύπτεται, υποστηρίζουν, από τα όσα είπε ο κ. Παππάς στον κ. Μιωνή. Υποστηρίζουν ακόμα ότι οι αποστάσεις που από χθες δείχνει να τηρεί τόσο από τον κ. Παππά όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα ο κ. Παπαγγελόπουλος, αποτελούν απόρροια των αποκαλύψεων και είναι κρίσιμη εξέλιξη. Σημειώνουν ιδιαίτερα τις αποστάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης από τo non paper του ΣΥΡΙΖΑ περί «μίζας 2,6 εκατ. ευρώ στον κ. Παπαστραύρου», την επισήμανσή του ότι δεν μπορεί να πει τίποτε για την κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι αλλά κυρίως τη χθεσινή του επισήμανση ότι τη δήλωση περί μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως ελληνικού κράτους την είχε κάνει εκτός από τον ίδιο και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ως εκ τούτου γιατί δεν έχει κληθεί στην προανακριτική και ο κ. Τσίπρας.

Πέραν της εκτίμησης ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ «αρχίζουν τα μαχαιρώματα και τα καρφώματα», κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «η νίκη των δημοκρατικών θεσμών κατά των παραθεσμικών παραγόντων είναι ζήτημα λειτουργίας και προστασίας της δημοκρατίας».

Σχολιάζοντας την εμφάνιση του κ. Παππά στο MEGA, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι «με τη θλιβερή τηλεοπτική εμφάνισή του, μόνο για ένα πράγμα έπεισε: Για την ενοχή του. Προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπάθησε να ‘πουλήσει’ φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Η μόνη αλήθεια που είπε ήταν ότι η φωνή είναι η δική του».

Στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλούν για «βρόμικο ‘89» και σχέδιο του κ. Μητσοτάκη να πάει σε πρόωρες εκλογές έχοντας φθείρει τον πολιτικό του αντίπαλο «όπως έκανε και ο πατέρας του με τον Ανδρέα Παπανδρέου». Επιμένουν ότι τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι «κατασκευασμένα» και υποστηρίζουν ότι ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Παππάς «έχουν κάτι να φοβηθούν».

Η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση «αντί η Ν.Δ. να ζητά τη διαγραφή του κ. Παππά, αφού κόπτεται τόσο πολύ, ας διευρύνει η ίδια το κατηγορητήριο και ας τον συμπεριλάβει» δείχνει ότι – ακόμα πάντως – ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει την επίθεση που δέχεται ο κ. Παππάς, ως επίθεση εναντίον του και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί πως πέραν του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ (Αλ. Χαρίτσης) και του στενού επιτελείου του κ. Τσίπρα (Δ. Τζανακόπουλος, Π. Πολάκης, Χρ. Σπίρτζης κλπ) καταγράφεται μεγάλη απροθυμία της πλειονότητας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστούν τον κ. Παππά, ενώ πολλοί εντός ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι και τη σιωπή του Πάνου Καμμένου, μετά την αποκάλυψη του υπομνήματος της ΕΥΠ για την παρακολούθηση δημοσιογράφων, μετά από εντολή της συζύγου του πρώην υπουργού Άμυνας και συγκυβερνήτη του κ. Τσίπρα σε ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ. Ο λόγος είναι ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πολλοί υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δε γνώριζαν και δεν ενημερώνονταν για μία σειρά ενεργειών και υποθέσεων που χειριζόταν εν κρυπτώ και με πλήρη μυστικότητα το στενό επιτελείο του κ. Τσίπρα, κεντρικό πρόσωπο του οποίου ήταν ο κ. Παππάς.

Χθες, ο κ. Παππάς συναντήθηκε με τον πρέσβη του Ισραήλ, ο οποίο τον χαρακτήρισε «πρόσωπο της δικομματικής στήριξης προς το Ισραήλ». Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι αυτό αποδεικνύει πως ο κ. Παππάς συνάντησε τον κ. Μιωνή μετά από αίτημα των Ισραηλινών, αλλά αποτελεί και μήνυμα της ισραηλινής κυβέρνησης προς τη Νέα Δημοκρατία να μην επιδεινωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Εξελίξεις

Η ηχογραφημένη συνομιλία Μιωνή – Παππά καθώς, η κατάθεση Παππά στην προανακριτική τον περασμένο Μάρτιο αλλά και η χθεσινή κατάθεση Παπαγγελλόπουλου βρίσκονται ήδη στον εισαγγελέα, οποίος αναμένεται να αποφασίσει τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.

Σημειώνεται ότι – με νόμο που πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – «το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα αν είναι ή όχι παρανόμως αποκτηθέν, υπό την προϋπόθεση ότι αφορά υπόθεση οικονομικού εγκλήματος ή διαφθοράς».