Skip to main content

Χτύπησε κόκκινο η επενδυτική απαισιοδοξία- τι αποκαλύπτει έρευνα της BofA Merril Lynch

Την εντονότερη απαισιοδοξία από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 εκδηλώνουν για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας οι επενδυτές. Αυτό προκύπτει από την έρευνα της Bank of America Merrill Lynch. 

Στην έρευνα συμμετείχαν διαχειριστές κεφαλαίων με συνολικό υπό διαχείριση ενεργητικό ύψους 528 δισ. δολαρίων και αυτή έδειξε ότι οι τοποθετήσεις σε μετοχές κατέγραψαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση όλων των εποχών, ενώ οι τοποθετήσεις σε ρευστό έκαναν το μεγαλύτερο άλμα από το 2011. Η ψαλίδα ανάμεσα στην έκθεση σε μετοχές και σε εκείνη σε ομόλογα έχει περιοριστεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2009. 

Η πιο δημοφιλής επιλογή είναι αυτή τη στιγμή τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ενώ έως πρόσφατα ήταν οι αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές. Οι διαχειριστές των funds προβλέπουν ότι η FED θα μειώσει τα επιτόκια εάν ο S&P 500 υποχωρήσει στις 2.430 μονάδες, ενώ εκτιμούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιδιώξει εμπορική συμφωνία εάν ο δείκτης βρεθεί στις 2.350 μονάδες. 

Οι ανησυχίες για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, η ύφεση και η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, είναι σύμφωνα με την Bank of America οι παράγοντες που οδηγούν τις κινήσεις των επενδυτών. 

Οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν καταρρεύσει με το ήμισυ των συμμετεχόντων να προβλέπουν εξαιρετικά αδύναμες συνθήκες για τους επόμενους 12 μήνες.

Πηγή: Bloomberg