Skip to main content

Δ. Τσιόδρας στη «Ν»: Συνεργασία αλλά χωρίς… εκπτώσεις

Από την έντυπη έκδοση

«Οι δεύτερες εκλογές θα είναι καταστροφή για τη χώρα. Το παράδειγμα του 2012 είναι αποτρεπτικό», τονίζει σε συνέντευξή του στη «Ν» ο Δημήτρης Τσιόδρας, υποψήφιος βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής με το Ποτάμι.

Τέσσερις κρίσιμες ερωτήσεις

1 Ποιες είναι οι διακυβεύσεις των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου;

2 Ποιο είναι το όριο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας; Οσα πρέπει να γίνουν θα επιτευχθούν μέσω συνεργασίας ή σύγκρουσης;

3 Κυβέρνηση συνεργασίας ή δεύτερες εκλογές σε αναζήτηση αυτοδυναμίας;

4 Πλην της εκλογής σας, φυσικά, ποιος είναι ο στόχος που θέτετε σε προτεραιότητα;

Απαντήσεις

1 Προφανώς το βασικό ζήτημα είναι το ποια κυβέρνηση θα υπάρχει την επόμενη ημέρα. Οπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι πολίτες δεν θέλουν αυτοδυναμία, δεν πιστεύουν ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις μπορούν να δώσουν λύση, θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Το  Ποτάμι είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την κάλπη. Αλλά αυτό δεν θα γίνει στη βάση παζαριών για θέσεις ούτε για το βόλεμα κομματικών στρατών, αλλά στη βάση προγραμματικών θέσεων.

2 Μέσω συνεργασίας, αλλά και μέσω απαίτησης, προκειμένου κάποια πράγματα να αλλάξουν. Δεν θα χρησιμοποιούσα τον όρο σύγκρουση.

Η διαπραγμάτευση με τους εταίρους προϋποθέτει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα από τη δική μας πλευρά, το οποίο ακούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά δεν το βλέπουμε, έτσι ώστε μέσα από την επεξεργασία αυτού του προγράμματος να μπορέσουμε να έχουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Φυσικά το πρόγραμμα αυτό θα καταρτιστεί από ανθρώπους που γνωρίζουν βαθιά την ευρωπαϊκή πραγματικότητα αλλά και το τι γίνεται στην Ελλάδα. Ενα τέτοιο σχέδιο μπορεί να αποτελεί σημείο σύγκλισης.

Δεν είναι παράλογοι οι εταίροι μας για να το απορρίψουν. Αρκεί να είναι τεκμηριωμένο και να έχουμε εξασφαλίσει τις κατάλληλες συμμαχίες.

Οχι συνθήματα και ανέξοδους τσαμπουκάδες, αλλά σκληρή δουλειά προκειμένου να έχουμε ένα αξιόπιστο, εναλλακτικό σχέδιο που θα μπορεί να συμφωνηθεί με τους εταίρους.

3 Ολα δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών θέλει κυβέρνηση συνεργασίας.

Εμείς θα ανταποκριθούμε σε αυτό το αίτημα. Το με ποιον, θα προκύψει από το αποτέλεσμα των εκλογών. Οπως όμως σας εξήγησα αυτό θα γίνει μόνο με προϋπόθεση τη συμφωνία σε προγραμματικές θέσεις.

Για μεν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ οι θέσεις αυτές θα πρέπει να διασφαλίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας,  να προχωρούν σε αλλαγές που θα αφορούν την κατάρτιση ενός κοινωνικού προγράμματος για την ανακούφιση των πιο αδύναμων στρωμάτων, να εγγυώνται ότι η χώρα δεν θα προχωρήσει σε λατινοαμερικάνικου τύπου πειράματα, αλλά θα ακολουθήσει την πορεία που ακολουθούν οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Επίσης στον σχηματισμό κυβέρνησης δεν θα κουβεντιάσουμε ποσοστώσεις. Θέλουμε η κυβέρνηση να συγκροτηθεί από ικανούς ανθρώπους και όχι από στελέχη του κομματικού σωλήνα.

Για τη συνεργασία με τη Ν.Δ. θα διασφαλίζουν ότι θα προχωρήσει η χώρα σε μεταρρυθμίσεις και φυσικά σε απαλλαγή από τους κομματικούς στρατούς και το πελατειακό κράτος.

Οι δεύτερες εκλογές θα είναι καταστροφή. Θα κάνουμε οτιδήποτε προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτειες. Αυτό όμως δεν σημαίνει εκπτώσεις στο προγραμματικό πλαίσιο, ούτε πρόκειται να γίνουμε τσόντα σε κάποιον ή άλλοθι προκειμένου να βολευτούν κομματικοί στρατοί.

4 Σε προσωπικό επίπεδο είναι, στις δύσκολες μέρες που έρχονται, να συμβάλω όσο μπορώ προκειμένου να μη βρεθούμε στα βράχια.

Αυτό σημαίνει να αποφύγουμε περιπέτειες και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει ανάγκη η κοινωνία και δεν μας επιβάλλει κανένας.

Να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ταυτόχρονα θα παίρνει μέτρα για τους πιο αδύναμους.

Να θέτουμε κάθε φορά τα δεδομένα έτσι όπως είναι με ειλικρίνεια, έτσι ώστε ο κόσμος να ξέρει πού βρίσκεται, γιατί νομίζω ότι αυτό θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της πολιτικής.

Συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ[email protected]