Ένα πακέτο πάνες ισοδυναμεί με ένα κιλό ζυμαρικά στη Βενεζουέλα, όπου η ανταλλακτική οικονομία, λόγω ελλείψεων σε βασικά αγαθά, έχει επιστρέψει, αυτή τη φορά όμως μέσω εφαρμογών στο κινητό.
Μια σακούλα αλεύρι ισοδυναμεί εξάλλου με ένα μπουκάλι σαμπουάν.
Όχημα της ανταλλακτικής οικονομίας του 21ου αιώνα έχουν γίνει το WhatsApp, το Facebook και το Instagram.
Με το φαγητό και τα υλικά προσωπικής υγιεινής να σπανίζουν όλο και περισσότερο, τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones) έχουν καταστεί μέσω επιβίωσης για τους πολίτες της λατινοαμερικανικής χώρας, σημειώνει σε ρεπορτάζ του το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Έχουμε ξεχάσει πώς είναι να συζητεί κανείς για άλλα θέματα. Το μόνο που συζητούμε πλέον είναι πώς θα βρούμε φαγητό, είδη υγιεινής και φάρμακα», τονίζει η 34χρονη εκπαιδευτικός Πλάγια Αλβάρες, η οποία συμμετέχει σε δύο ηλεκτρονικές ομάδες ανταλλαγών 400 και 600 ατόμων αντίστοιχα, σε συνοικία του ανατολικού Καράκας.
Η οικονομία της Βενεζουέλας έχει βυθιστεί στην κρίση λόγω της ραγδαίας πτώσης της τιμής του αργού πετρελαίου, ενώ βασικά προϊόντα αρχίζουν να λείπουν όλο και περισσότερα από τα κατά βάση κρατικοποιημένα καταστήματα.
Στα διαδικτυακά γκρουπ ανταλλαγής, απαγορεύεται αυστηρά η μαύρη αγορά και η υπερκοστολόγηση των προϊόντων, η οποία κάνει θραύση στη Βενεζουέλα.
Ο κατώτατος μισθός στη χώρα είναι 35.000 μπολίβαρ, περίπου 53 ευρώ με βάση την επίσημη ισοτιμία και 31 ευρώ στην πραγματική ισοτιμία η οποία ισχύει στη μαύρη αγορά.
Ένα πακέτο αλεύρι κοστίζει 2.000 μπολίβαρ.
Ο ριζοσπάστης σοσιαλιστής, κατηγορούμενος και ως λαϊκιστής πρόεδρος της χώρας Νίκολας Μαδούρο εξηγεί την κρίση ως αποτέλεσμα του «οικονομικού πολέμου» που του ασκούν, κατά τον ίδιο, οι ΗΠΑ και χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Ωστόσο η ενιαία αντιπολίτευση Κεντροαριστεράς – Κέντρου – Κεντροδεξιάς, η οποία ελέγχει από τον Ιανουάριο του 2016 με υπερνισχυμένη πλειοψηφία την Βουλή (Εθνοσυνέλευση) της χώρας κατηγορεί το καθεστώς ότι διέλυσε την οικονομία της χώρας, βυθίζοντάς τη στη διαφθορά και στην παραγωγική αποσάθρωση.
naftemporiki.gr