Έκκληση προς τους ηγέτες κρατών να εισακούν τους νέους απηύθυνε η 17χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ από το βήμα του Νταβός, διαμηνύοντας ότι το διεθνές κίνημα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο εμπνεύστηκε από την ίδια, είναι μόνο η αρχή στη μάχη αυτή και ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.
Επικαλούμενη τα στοιχεία της έκθεσης του Διεθνούς Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή(IPCC) για τις εκπομπές ρύπων και την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του Πλανήτη, η 17χρονη Γκρέτα από τη Σουηδία τόνισε ότι «δεν πρόκειται απλώς για μια άποψη. Είναι επιστημονικά δεδομένα». Η Γκρέτα προειδοποίησε τους ηγέτες ότι ξεμένουν από χρόνο για την αντιμετωπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Δεν είμαι ένας άνθρωπος που μπορεί να παραπονεθεί ότι δεν ακούγεται η φωνή του», είπε προκαλώντας το γέλιο του κοινού σε μια συζήτηση με τίτλο «Χαράσσοντας Ένα Βιώσιμο Μονοπάτι Προς Ένα Κοινό Μέλλον» κατά την πρώτη ημέρα του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
«Η επιστήμη και η φωνή των νέων δεν βρίσκονται στο επίκεντρο του διαλόγου μας, αλλά θα πρέπει να είναι. Δεν ήμουν μόνο εγώ, αλλά όλοι αυτοί οι νέοι που μαζί ασκούσαμε πιέσεις…να σχηματιστούν αυτές οι συμμαχίες. Ο κόσμος είναι πιο ενήμερος τώρα…το κλίμα και το περιβάλλον είναι ένα καυτό ζήτημα σήμερα», είπε η Σουηδή ακτιβίστρια.
Πολλοί νεαροί ακτιβιστές μετέβησαν αυτή τη χρονιά στον ελβετικό χειμερινό θέρετρο, ακολουθώντας το παράδειγμά της.
Ανάμεσά τους είναι και ο Ιρλανδός έφηβος Φιόν Φερέιρα, ο οποίος επινόησε έναν τρόπο για να αποφεύγεται να φθάνουν στους ωκεανούς τα μικροπλαστικά. Επίσης η 17χρονη νοτιοαφρικανή ακτιβίστρια Αγιάκα Μελιτάφα και η Καναδή Ότομ Πελτιέ, η οποία αγωνίζεται για το πόσιμο νερό από τα 8 της χρόνια και έχει στόχο την προστασία των υδάτινων πόρων του πλανήτη. «Αφορά εμάς και τις μελλοντικές γενιές και εκείνους που έχουν πληγεί σήμερα. Πρέπει να φέρουμε την επιστήμη στη συζήτηση», είπε η Τούνμπεργκ τονίζοντας ότι ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής χρειάζεται περισσότερα από την αφύπνιση των πολιτών.
«Δίνουμε αγώνα για το περιβάλλον και το κλίμα. Αν το δείτε ευρύτερα, βασικά δεν έχει γίνει τίποτα. Χρειάζονται πολλά περισσότερα. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Αν δεν το αντιμετωπίσουμε ως μια πραγματική κρίση, δεν μπορούμε να το λύσουμε», πρόσθεσε.
naftemporiki.gr