Το μεταναστευτικό, το οποίο είναι διεθνές ζήτημα, δεν λύνεται με κλειστά κέντρα, είναι τεράστιο λάθος που θα προκαλέσει εντάσεις και συγκρούσεις στα νησιά που υφίστανται το πρόβλημα, τονίζει ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, ενώ για την επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης τόνισε ότι το βασικό είναι η αλλαγή πολιτικής.
Είναι τεράστιο λάθος, έχει αποδειχθεί εκατό χιλιάδες φορές, να θεωρείς ότι θα λύσεις το μεταναστευτικό, με κλειστά κέντρα» υπογράμμισε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β2 δυτικού τομέα Αθηνών Δημήτρης Βίτσας, για το μεταναστευτικό ζήτημα.
Ο κ. Βίτσας μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε κλειστά κέντρα συν δύο προαναχωρησιακά στη Λέσβο και στην Κω, υπεραρκετά» και, όπως είπε, αν φτιαχτούν «κλειστά κέντρα ιδιαίτερα με βάση στο σχέδιο του κ. Στεφανή, έχουν βάλει μία βόμβα στα νησιά καταρχήν, θα υπάρχουν εντάσεις, θα υπάρχουν συγκρούσεις».
Για δε την κατάργηση από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και την επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, υποστήριξε ότι «από την πρώτη στιγμή είπα ότι ήταν ένα τεράστιο λάθος και διοικητικό και πολιτικό. Πήρε έξι μήνες στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του να καταλάβουν το λάθος που είχαν κάνει».
Το βασικό, πρόσθεσε, «δεν είναι μόνο να επανιδρυθεί το υπουργείο, αλλά να αλλάξει και η πολιτική. Η πολιτική λοιπόν απαιτεί μια τεράστια εγρήγορση στο εξωτερικό επίπεδο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την Τουρκία ώστε να διακοπούν, να μειωθούν, να ελαχιστοποιηθούν οι ροές».
Πρότεινε εξάλλου να δημιουργηθεί μια διακομματική επιτροπή, η οποία «θα πηγαίνει θα πείθει και θα βρίσκει και κίνητρα για τις τοπικές κοινωνίες να φιλοξενούν για ένα χρονικό διάστημα αυτούς τους ανθρώπους ώστε πιο γρήγορα, πιο ομαλά να προχωράει η διαδικασία ασύλου».
Σε σχέση με τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο κ. Βίτσας έκανε λόγο για ήττα της ελληνικής διπλωματίας. Επισήμανε δε ότι «είναι πολύ καλύτερο οι ηγέτες να συζητάνε με λόγια για να βρίσκουν λύσεις, παρά να συζητάνε με όπλα, άρα το βλέπω από αυτή την άποψη θετικό».
Ο κ. Βίτσας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα εκλεγεί αύριο, τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ώστε να υπάρξει κοινή γραμμή στα εθνικά θέματα, γιατί, όπως είπε, «είναι επικίνδυνα τα πράγματα και στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».