Οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την εν μέρει μόνο καταδίκη στην Ολλανδία του ολλανδικού κράτους για την ευθύνη του στον θάνατο 350 εξ αυτών το 1995 στη Σρεμπρένιτσα.
Οι οικείοι των θυμάτων, κυρίως η ένωση «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα», ζητούσαν από τη Δικαιοσύνη της Ολλανδίας να αποφανθεί ότι το ολλανδικό απόσπασμα κυανοκράνων του ΟΗΕ, στο οποίο είχε ανατεθεί να προστατεύσει τον θύλακα της Σρεμπρένιτσα, απέτυχε στο καθήκον του και είναι συνεπώς υπεύθυνο για τη σφαγή περίπου 8.000 Βόσνιων Μουσουλμάνων, ανδρών και εφήβων, από τις δυνάμεις των Σερβοβόσνιων του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς τον Ιούλιο 1995.
Το εφετείο της Χάγης αποφάνθηκε ότι το ολλανδικό κράτος πράγματι «έδρασε παρανόμως», όμως οφείλει να καταβάλει «μερική αποζημίωση» στις οικογένειες των 350 θυμάτων, δηλαδή μονο το 30% των αποζημιώσεων που ζητούνταν. Πράγματι το δικαστήριο «δεν είναι βέβαιο ότι αυτά τα πρόσωπα δεν θα είχαν σκοτωθεί αργότερα, έστω κι αν παρέμεναν μέσα στον θύλακα» που υποτίθεται ότι προστατευόταν από τον ΟΗΕ, εξήγησε η δικαστής Γκέπκε Ντούλεκ.
Αυτοί οι 350 άνδρες και έφηβοι είχαν διαφύγει προς την ολλανδική βάση σε μια προσπάθεια να βρουν εκεί καταφύγιο.
«Επαίσχυντη ετυμηγορία!», φωνάζει στο πρωτοσέλιδό της η Dnevni Avaz, η κύρια εφημερίδα της Βοσνίας, η οποία καταγγέλλει «μια νέα αδικία και μια νέα ταπείνωση για τα θύματα».
«Η ετυμηγορία αυτή είναι επαίσχυντη. Δεν θα την δεχθούμε», λέει η Μουνίρα Σούμπασιτς, πρόεδρος της ένωσης των μητέρων της Σρεμπρένιτσα.
Ο Μουράτ Ταχίροβιτς, πρόεδρος της ένωσης των θυμάτων και των μαρτύρων της γενοκτονίας, εξέφρασε τη λύπη του για τους «υπολογισμούς» του δικαστηρίου, το οποίο «επιχείρησε να απενοχοποιήσει στον μέγιστο βαθμό την Ολλανδία, να ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ευθύνη τους».
Η ετυμηγορία είναι «μια νομική επιβεβαίωση της συνευθύνης της Ολλανδίας στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα», πρόσθεσε πάντως, εκφράζοντας την ικανοποίησή του γι’ αυτό.
Ο ηγέτης της Σερβικής Δημοκρατίας, μίας εκ των δύο συστατικών οντοτήτων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος αρνείται να χαρακτηρίσει γενοκτονία τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, έκρινε απαραίτητο να συνεχιστούν οι διώξεις των αυτουργών: «Ένα μεγάλο έγκλημα διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα. Όλοι αυτοί που συμμετείχαν στο έγκλημα αυτό οφείλουν να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης και δεν πρέπει να σταματήσουμε την αναζήτησή τους όσο παραμένει ζωντανός έστω κι ένας που συμμετείχε στο έγκλημα αυτό».