Skip to main content

Το ΝΑΤΟ είναι ζωντανό διαμηνύει ο Πορτογάλος υπ. Αμυνας

Το ΝΑΤΟ είναι «πολύ ζωντανό», παρόλο που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι μειώνουν τον αριθμό των στρατευμάτων στη Γερμανία χωρίς να λένε στη στρατιωτική συμμαχία και ο Εμμανουήλ Μακρόν το χαρακτήρισε ως «εγκεφαλικό θάνατο», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Πορτογαλίας, Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου.

Τον Νοέμβριο του 2019, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να «ξυπνήσει» όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια. «Αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ», είχε δηλώσει ο Μακρόν, αλλά ο Πορτογάλος υπουργός δεν υποστηρίζει την καταδίκη της Συμμαχίας.

«Ο Μακρόν είχε άδικο»

«Όχι, ο Μακρόν δεν είχε δίκιο», δήλωσε ο Κραβίνιου, αξιωματούχος της Οξφόρδης, ο οποίος ήταν πρέσβης της ΕΕ στη Βραζιλία πριν διοριστεί υπουργός στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα. «Ο στόχος του, αν καταλαβαίνω, ήταν να είναι προκλητικός. Και φυσικά μπορεί να λειτουργήσει τονωτικά».

Η συμμαχία «είναι πάρα πολύ ζωντανή και παρούσα» αν και «όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια συγκυρία στην οποία το ΝΑΤΟ πρέπει να καθορίσει ορισμένες προτεραιότητες για το μέλλον του», δήλωσε ο Κραβίνιου. Είπε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής της εβδομάδας συζήτησαν την ιδέα για την άμυνα της ευρωατλαντικής περιοχής (DDA), ένα νέο έγγραφο στρατηγικής σημασίας που περιέγραψε ότι ένωσε “για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960 η ιδέα του πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε τις προτεραιότητές μας. «Το DDA είναι ουσιαστικά ένα στρατιωτικό έγγραφο με πολιτική χροιά», ανέφερε.
 

Πηγή: Politico