Tου Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Η σημερινή ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά, αφήνει το Ποτάμι με τέσσερις βουλευτές και τον Σταύρο Θεοδωράκη χωρίς δικαιώματα επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας εντός του κοινοβουλίου.
Δεν υπάρχει ακόμα επιβεβαίωση από τη Σεβαστουπόλεως, όπου τα κεντρικά γραφεία του Ποταμιού, αλλά ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο έτερος βουλευτής του Ποταμιού που μαζί με τον Γ. Αμυρά έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν «όχι» στις Πρέσπες, υποστήριξε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στον Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής λόγω Πρεσπών, με σκοπό την ένταξή του στην Κ.Ο. του Ποταμιού.
Αν αυτό συμβεί, θα γίνει γνωστό εντός της ημέρας, ο κ. Θεοδωράκης παραμένει επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας και τότε θα περιμένει τις αποφάσεις του κ. Ψαριανού, ο οποίος αφενός δεν διαψεύδει τις πληροφορίες που τον θέλουν και τον ίδιο να ανεξαρτητοποιείται, αφετέρου δεν δέχεται να αντικατασταθεί στην επιτροπή της Βουλής που θα συζητήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών για πρώτη φορά σήμερα το απόγευμα. Σημειωτέον, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, τυπικά, θα πρέπει πρώτα να ενταχθεί έκτος βουλευτής στην Κ.Ο. και μετά να μείνουν πέντε. Αν η Κ.Ο. μείνει με τέσσερις βουλευτές, τότε παύει να υφίσταται ως Κ.Ο. και δεν μπορεί να προστεθεί νέο μέλος που δεν ήταν στην αρχική της σύσταση.
Στην επιστολή του, ο Γιώργος Αμυράς, εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην «έξοδο» και ευχαριστεί προσωπικά τον επικεφαλής του κόμματος, Σταύρο Θεοδωράκη. «Με μεγάλη λύπη ανακοινώνω την αποχώρησή μου από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού και την ανεξαρτητοποίησή μου. Δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά όταν τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, να ομιλώ δημόσια εκ μέρους του κόμματος του οποίου τα κορυφαία στελέχη έχουν αντίθετη θέση από την προσωπική μου για ένα μείζον εθνικό ζήτημα» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Στις νέες αναταράξεις στο Ποτάμι προστίθεται η διαγραφή Θεοχαρόπουλου στο Κίνημα Αλλαγής που πάει για έκτακτο συνέδριο και τη μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα τον Μάρτιο με απόφαση της Φώφης Γεννηματά, η επί της ουσίας μετακίνηση τεσσάρων βουλευτών των ΑΝΕΛ στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προηγουμένως ο Χάρης Θεοχάρης από την ομάδα των ανεξαρτήτων είχε ενταχθεί στη Νέα Δημοκρατία και λίγους μήνες πριν -με φόντο επίσης τη Συμφωνία των Πρεσπών- η Κατερίνα Παπακώστα έπειτα από πρόταση Καμμένου, υπουργοποιήθηκε από τον κ. Τσίπρα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι απώλειες είχε κατά το προηγούμενο διάστημα και η Ένωση Κεντρώων, καθώς η κ. Μεγαλοοικονόμου εντάχθηκε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Σαρίδης ψήφισε τον προϋπολογισμό και συντηρεί μία φημολογία γύρω από το όνομά του με τις κινήσεις του.
Με την εξαίρεση του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής (που «πήρε» πίσω τον κ. Μπαρμπαρούση) τα οποία δεν μετέχουν στην κινητικότητα των τελευταίων ημερών με αφορμή τη Συμφωνόα των Πρεσπών, το πολιτικό τοπίο αλλάζει, οι βουλευτές μετακινούνται από μικρά κόμματα σε μεγάλα ή από κόμμα σε κόμμα.
Ως έναν βαθμό η αίσθηση αλλοίωσης της βούλησης του ελληνικού λαού είναι το στοιχείο που οδηγεί τους πολίτες να αντιμετωπίζουν αυτήν την κινητικότητα ως διευθετήσεις της τελευταίας στιγμής, πριν από τις εκλογές, χωρίς κανένα στοιχείο του αυθορμητισμού. Άλλωστε, ένα χρόνο πριν, τον Φεβρουάριο του 2018, μετά το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στην Αθήνα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Πρόεδρος της Βουλής είχε προαναγγείλει ότι το πολιτικό σκηνικό θα αναδιαταχθεί με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς -όπως είχε πει τότε- να διαταραχθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο κ. Βούτσης βέβαια και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, με αυτά τα λόγια εννοούσαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα διασπούσε τη Νέα Δημοκρατία, υπολογίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης επιμένοντας στο «ναι» θα αντιμετώπιζε προβλήματα με τα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα έμεναν στο «όχι».
Από το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, η διάσπαση της ΝΔ δεν αποτέλεσε τελικά γεγονός αλλά οι ΑΝΕΛ όντως διχάστηκαν και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο πολιτικής τους εξαΰλωσης όπως και το Ποτάμι, το Κίνημα Αλλαγής δεν βγαίνει αλώβητο, ενώ και η Ένωση Κεντρώων λειτουργεί υπό καθεστώς πιέσεων.
Σε αυτό το έντονα πολωμένο κλίμα και από το χθεσινό συλλαλητήριο και τα εκτεταμένα επεισόδια και τους τραυματισμούς πολιτών και βουλευτών, ξεκινά για την κυβέρνηση η κοινοβουλευτική δοκιμασία της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Είναι βέβαιο ότι στο Μαξίμου θα συνεχίζουν να χρεώνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ακροδεξιά στροφή πιέζοντας παράλληλα τη Φώφη Γεννηματά να ξεκαθαρίσει τη στάση της. Προς το παρόν προσπαθούν να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους, είναι έντονα στριμωγμένοι από το ό,τι συνέβη χθες στο Σύνταγμα, αλλά «τρίβουν» τα χέρια τους αναμένοντας την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ από τις απώλειες των μικρών κομμάτων και τη συνέχιση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ -όπως εύστοχα επισημαίνει σήμερα με άρθρο του στα ΝΕΑ ο Ευ. Βενιζέλος- ο κ. Τσίπρας να απεκδυθεί τον μανδύα του «αντιμνημονιακού» και να προσπαθήσει να πείσει ως ο συστημικός, ηγέτης της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.
Αναφορικά με την αριθμητική της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία η κυβέρνηση ατύπως δίνει χαρακτήρα δεύτερης ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μέσα σε μία εβδομάδα, στόχος του Μαξίμου είναι τα 153 «ναι» υπολογίζοντας στις ψήφους των Θ. Θεοχαρόπουλου, Σπ. Δανέλλη, Θ. Παπαχριστόπουλου, Έλ. Κουντουρά, Κ. Παπακώστα, Στ. Θεοδωράκη, Γ. Μαυρωτά και Σπ. Λυκούδη.