Skip to main content

Κατηγορία για δωροδοκία απαγγέλθηκε στον πρόεδρο της Βραζιλίας

Την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας απήγγειλε ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας στον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Τέμερ.

Ο Χοντρίγκο Ζανό υπέβαλε επισήμως το αίτημα στο ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο γενικός εισαγγελέας κατηγορεί τον Τεμέρ ότι «εκμεταλλεύθηκε τη θέση του προέδρου» για να λάβει 500.000 ρεάλ (περίπου 135.000 ευρώ) ως μίζα από την εταιρεία κολοσσό στον τομέα του κρέατος JBS, η οποία εμπλέκεται στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει τη Βραζιλία.

Σύμφωνα με τον νόμο της χώρας, το κατώτερο τμήμα του Κογκρέσου θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα επιτρέψει σε ειδικό δικαστήριο να κρίνει έναν εν ενεργεία πρόεδρο.

Οι βουλευτές της συμμαχίας του Τέμερ πιστεύουν ότι έχουν αρκετές ψήφους να εμποδίσουν την πλειοψηφία δύο τρίτων που χρειάζεται ώστε να προχωρήσει το θέμα σε δίκη.

Η πολιτική κρίση στη Βραζιλία έφτασε στο απόγειό της στα μέσα Μαΐου μετά την αποκάλυψη μιας ηχογραφημένης συνομιλίας στην οποία ο Τεμέρ ακούγεται να δίνει τη συγκατάθεσή του σε έναν από τους ιδιοκτήτες της JBS, ο οποίος ήθελε να εξαγοράσει τη σιωπή ενός πρώην πολιτικού που βρίσκεται στη φυλακή.

Πριν δύο εβδομάδες ο Βραζιλιάνος πρόεδρος κατάφερε να γλιτώσει από τη δικαιοσύνη όταν δικαστήριο απέρριψε μια υπόθεση που αφορούσε την παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας του. Σε περίπτωση που κρινόταν ένοχος, θα έχανε την προεδρία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters