Το αίτημα έκδοσης ενός Γεωργιανού πολιτικού πρόσφυγα απέρριψε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.
Το Μάιο του 2014, η γενική εισαγγελία της Γεωργίας ζήτησε από τις ελληνικές αρχές τη σύλληψη και έκδοση του 34χρόνου Γεωργιανού, τέως διευθυντή του τμήματος συνταγματικής ασφάλειας του υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να δικαστεί για τρία αδικήματα που εκκρεμούσαν σε βάρος του. Τελικά, ο Γεωργιανός συνελήφθη στην Πάτρα.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, εγκατέλειψε τη Γεωργία και ήρθε στην Ελλάδα, καθώς διώκεται στη χώρα του για πολιτικούς λόγους, ενώ αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες, τις οποίες χαρακτηρίζει προσχηματικές – και ισχυρίζεται ότι του αποδόθηκαν λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και λόγω της ιδιότητάς του ως πρώην κυβερνητικού αξιωματούχου.
Ακόμη υποστηρίζει, ότι η δίωξη του είναι στο πλαίσιο της καταδίωξης που προβαίνει κατά των πολιτικών αντιπάλων της, η νέα γεωργιανή κυβέρνηση, που αναδείχτηκε στις εκλογές του έτους 2012.
Επίσης, ισχυρίζεται ότι υπάρχει στοχευμένη προσπάθεια εξόντωσης του ίδιου και της οικογένειας του από την κυβέρνηση της Γεωργίας, και ότι ο αδελφός του που υπήρξε υπουργός Άμυνας και Εσωτερικών κατά την περίοδο της προεδρίας του Μιχαήλ Σαακασβίλι, αμέσως σχεδόν μετά την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο», και ενώ δεν εκκρεμούσε μέχρι τότε καμία ποινική υπόθεση σε βάρος του, διώχθηκε ποινικά και συνελήφθη.
Όπως σημειώνει, όλες οι ποινικές διώξεις εναντίον του είναι κατασκευασμένες και το κίνητρό τους είναι αμιγώς πολιτικό, ενώ εκφράζει το φόβο ότι, αν εκδοθεί, θα κινδυνεύσει η ζωή και η σωματική του ακεραιότητα.
Ο Άρειος Πάγος αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί του εκζητούμενου «βρίσκουν σε μεγάλο βαθμό στήριξη στο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας» και επισημαίνει ότι το συμβούλιο Εφετών πείστηκε ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι που «επιβάλλουν να θεωρηθεί ότι, σε περίπτωση έκδοσής του στη Γεωργία η θέση του εκζητούμενου υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και των υπηρεσιών που παρείχε σε νευραλγική κρατική θέση και σε στενή συνεργασία με την προηγούμενη διακυβέρνηση, που αντιπολιτεύεται την τωρινή κυβέρνηση της Γεωργίας».
Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης αναφέρεται ότι υπάρχει κίνδυνος, σε περίπτωση έκδοσης του να διωχθεί και για άλλες πράξεις, διαφορετικές από αυτές για τις οποίες ζητείται και είναι αναγόμενες στην προηγούμενη κυβερνητική περίοδο.
Κατά συνέπεια, υπάρχει νόμιμος λόγος που εμποδίζει τη ζητούμενη έκδοση. Έτσι, ο Άρειος Πάγος απέρριψε ως αβάσιμη την έφεση του Εισαγγελέα Εφετών Πατρών, με την οποία ζητούσε την αναίρεση της απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Πατρών που δεν έκανε δεκτό το αίτημα των Γεωργιανών αρχών για την έκδοση του Α.D.
Πηγή: ΑΜΠΕ