Skip to main content

Η διαρροή του Μαξίμου κατά τη διάρκεια της συνάντησης Τσίπρα – Μητσοτάκη εξόργισε τη Ν.Δ. 

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η διαρροή του Μαξίμου μεσούσης της συνάντησης Τσίπρα – Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία ο Πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο της Ν.Δ. πως πρέπει να ξεμπλοκάρει ο ορισμός των νέων μελών του δ.σ. του ΕΣΡ ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της αδειοδότησης των καναλιών.

Επίσης του ζήτησε ξεκάθαρη θέση για τη στάση του ΔΝΤ στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση και να ψηφίσει η Ν.Δ. το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με τη Ν.Δ. το περιβάλλον του Πρωθυπουργού «έδινε πληροφορίες για την συνάντηση χωρίς αυτή να έχει ολοκληρωθεί, με διαρροές στους δημοσιογράφους» κάτι που είναι «προβληματικό» και «απρεπές».

«Αν έχουν μια ειδική ικανότητα οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού, με τρόπο μεταφυσικό να έχουν γνώση τι έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στην κλειστή συνάντηση, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού αυτονομούνται, υποσκάπτοντας το μήνυμα που ήθελε να δώσει ο κ. Τσίπρας», τόνιζαν στη Συγγρού.

Για να καταλήξουν: «Το λέμε από τώρα γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού (εννοούν τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ). Εμείς θέλουμε να αναβαθμίσουμε τον πολιτικό διάλογο στη χώρα. Δεν είναι δείγμα αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου να υπάρχουν διαρροές. Δεν ειπώθηκαν αυτά που δόθηκαν ως διαρροές. Η συζήτηση έγινε σε τελείως διαφορετικό κλίμα από το ύφος που δηλώνουν οι διαρροές. Δεν υπήρχε αυτή η διατύπωση και οι διαρροές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα»,

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος του κόμματος:

  • Εξέφρασε την ανησυχία του για τη γενικότερη πορεία της χώρας
  • Αναφέρθηκε στην παρατεταμένη ύφεση, στην απώλεια επενδύσεων και στην αδυναμία προσέλκυσης νέων
  • Έθεσε το θέμα της κομματικής, όπως είπε, διάβρωσης του κράτους και των θεσμών
  • Πρότεινε μία εκ βάθρων θεσμική μεταρρύθμιση, την οποία -όπως είπε- χρειάζεται η χώρα, με την αναθεώρηση του Συντάγματος
  • Για το ασφαλιστικό επανέλαβε τη θέση της ΝΔ ότι αυτή τη στιγμή αδίκως οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν ένα βαρύ λογαριασμό που προκύπτει από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης
  • Για το ΕΣΡ, τόνισε πως υπάρχει ανάγκη τροποποιήσεων έτσι ώστε η ανεξάρτητη αρχή να αποκτήσει τον απαραίτητο βαθμό ανεξαρτησίας
  • Τέλος για το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση τόνισε πως εφόσον υπάρχουν προτάσεις και σκέψεις που θα βασίζονται σε θέσεις που είχε ο ίδιος παρουσιάσει ως υπουργός, τότε ενδέχεται σε συγκεκριμένα σημεία να υπάρξει δυνατότητα σύγκλισης.

Παράλληλα ζήτησε και είχε μια περιεκτική ενημέρωση για το προσφυγικό και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ είπε ότι πρέπει να υπάρξει προσπάθεια επίτευξης συνεννόησης για θεσμικά ζητήματα για τα οποία το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλλει την ανάγκη αυξημένων πλειοψηφιών, όπως το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Η πρώτη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα. Μπροστά στην κάμερα οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης απέφυγαν τον πληθυντικό και εμφανίστηκαν πρόθυμοι να επιδιώξουν μια ειλικρινή συζήτηση. Ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε λίγο μετά τις 17:00 από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση στον λογαριασμό του στο twitter ο πρωθυπουργός έγραψε:

«Ενημερώσαμε, σήμερα, τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη για όλα τα ανοιχτά και φλέγοντα θέματα. H αντιπολίτευση πρέπει να πάρει θέση για τις μεγάλες μεταρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, τη Δημ. διοίκηση και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Είναι ώρα, μια νέα γενιά πολιτικών, να υπερβεί τη μικροπολιτική αντιπαράθεση και να μιλησει ειλικρινά για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας».