Skip to main content

Unicef: 152 εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο αναγκάζονται να εργάζονται

Περίπου 152 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο είναι αναγκασμένα να εργάζονται για να συνεισφέρουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε ένα στα δέκα παιδιά παγκοσμίως και στην συντριπτική πλειονότητά τους τα παιδιά βρίσκονται στην Ασία και την Αφρική. Τα 72 εκατομμύρια από τα παιδιά ζουν στην Αφρική και τα 62 εκατομμύρια ζουν στην Ασία. Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Unicef στην Κολωνία, μια ημέρα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας. Τα μισά από τα παιδιά που εργάζονται διαβιούν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού.

Το 70% των παιδιών εργάζονται στη γεωργία. Η Unicef κάλεσε κυβερνήσεις, ενώσεις πολιτών και επιχειρήσεις να καταπολεμήσουν τις αιτίες της παιδικής εργασίας που είναι η ακραία φτώχεια.

Υπάρχει όμως και μια θετική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και αυτή είναι ότι τις προηγούμενες δεκαετίες o αριθμός των παιδιών που εργάζονται μειώθηκε. Το 2000 ο αριθμός των παιδιών που εργάζονταν ήταν 246 εκατομμύρια και το 2016 ο αριθμός τους έφθασε στα 152 εκατομμύρια. Παρόλα αυτά όμως οι ρυθμοί της υποχώρησης μειώθηκε. Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού μέχρι το 2025 ο αριθμός των παιδιών που θα εργάζονται θα είναι 121 εκατομμύρια.

Απαραίτητη η ενημέρωση γονιών και παιδιών

Παράλληλα η οργάνωση «terre des hommes» προτείνει στρατηγικές ώστε να αποφευχθούν οι δυσμενείς συνέπειες της παιδικής εργασίας. Για παράδειγμα μια σειρά κυβερνήσεων θα πρέπει να εφαρμόσουν το μέτρο της υποχρεωτικής σχολικής εκπαίδευσης. Κρατικοί φορείς επίβλεψης θα πρέπει να ενισχυθούν και παράλληλα θα πρέπει να αυξηθεί το κατώτατο όριο ηλικίας σύμφωνα με το οποίο τα παιδιά θα επιτρέπεται να εργάζονται. Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν οι αυστηροί οι νόμοι για όσους απασχολούν παράνομα παιδιά. Ακόμη γονείς αλλά και παιδιά θα πρέπει να ενημερώνονται για τις αρνητικές συνέπειες της παιδικής εργασίας.

Η επιτροπή της γερμανικής Βουλής, η οποία ασχολείται με θέματα που αφορούν την παιδική εργασία αναφέρει ότι τα παιδιά αυτά ζουν σε ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος συντηρείται από τη φτώχεια και την έλλειψη εκπαίδευσης.

Ακόμη η ανθρωπιστική οργάνωση «Ψωμί για τον κόσμο» και το Συνδικάτο Αγωγή και Επιστήμη ξεκίνησαν μια διαδικτυακή καμπάνια για το τέλος της εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας. Για παράδειγμα γνωστοποιεί ότι μέσω της αγοράς πολλών προϊόντων οι Γερμανοί καταναλωτές συμβάλουν άθελά τους στην εκμετάλλευση των παιδιών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να ελέγχουν καλύτερα τα προϊόντα που αγοράζουν.