Skip to main content

Πτώση άνω του 2% στις ευρωαγορές

Ισχυρές απώλειες εμφάνισαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω τόσο των απωλειών στην τιμή του πετρελαίου, όσο και της στροφής των επενδυτών σε ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,86% στις 6.115 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 2,52% στις 9.834 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 2,24% στις 4.306 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε πτωτικά κατά 2,44% στις 332,92 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Hays διολίσθησε άνω του 6% μετά τη σύσταση “sell” από τη Deutsche Bank, ενώ η Air France υποχώρησε κατά 4,50% λόγω της μείωσης της τιμής στόχου από την RBC. Από την πλευρά της, η μετοχή της Lufthansa κινήθηκε έντονα πτωτικά κατά 5,58%.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινείται κάτω του ψυχολογικού ορίου των 50 δολαρίων/βαρέλι, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 1,98% στα 49,56 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,02% στα 50,90 δολάρια.

Στην  Ιαπωνία,  ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,52% στις 16.581 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε πτώση κατά 0,31% στις 2.017 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε απώλειες κατά 0,95% στις 5.311 μονάδες. Ο Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ τέλος, κινήθηκε πτωτικά κατά 0,71% στις 21.146 μονάδες. Τα χρηματιστήρια σε Κίνα και Ταϊβάν έμειναν κλειστά σήμερα λόγω της εθνικής εορτής του «Δράκου».

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αμετάβλητος παρέμεινε τον Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη  Γερμανία,  αντανακλώντας τις δυσκολίες της ευρωπαϊκής ηπείρου να εξέλθει από το σπιράλ του χαμηλού πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, με βάση τις παραμέτρους της ΕΚΤ, ο δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στο 0% έναντι του Μαΐου του 2015 και στο 0,4% έναντι του Απριλίου του 2016.

Βάσει των εθνικών παραμέτρων ωστόσο, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 0,3% και στο 0,1% αντίστοιχα. Οι τιμές στον ενεργειακό κλάδο υποχώρησαν κατά 7,9% ενώ εξαιρουμένων αυτών, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 1,2%.

Παράλληλα, την πώληση της τουρκικής Kipa και της βρετανικής Giraffe ανακοίνωσε σήμερα η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της. Συγκεκριμένα, το 95,5% της Kipa μεταβιβάστηκε στον τουρκικό όμιλο Migros έναντι 30 εκατ. στερλινών, ενώ η αλυσίδα εστιατορίων Giraffe μεταβιβάστηκε εξ ολοκλήρου στην Boparan Restaurants Holdings, έναντι αγνώστου μέχρι στιγμής τιμήματος.

Επίσης, κατά 1,2% αυξήθηκε τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή στη  Γαλλία,  δεχόμενη ώθηση από τον κλάδο της μεταποίησης. Αυξητικές τάσεις επικράτησαν στο σύνολο των επιμέρους κλάδων της οικονομίας. Σε ετήσιο επίπεδο ωστόσο, η παραγωγή υποχώρησε κατά 0,6%. Κατά παρόμοιο ποσοστό (0,6%) διολίσθησε και σε επίπεδο τριμήνου (Ιανουάριος – Μάρτιος 2016).

Τέλος, αρνητική ήταν η εισήγηση της επιτροπής ανταγωνισμού της Γαλλίας στη συγχώνευση της συνδρομητικής τηλεόρασης της Vivendi, «Canal Plus», με την «beIn Sports». Η συμφωνία των δύο ομίλων προέβλεπε την καταβολή 1,5 δισ. ευρώ στην «beIn Sports» για την αποκλειστική συνεργασία με τη Vivendi.

«Η συμφωνία συνεργασίας ενέχει τον κίνδυνο μονοπωλίου στην αγορά των αθλητικών μεταδόσεων, καθώς τα δύο κανάλια διατηρούν τα δικαιώματα του 80% των αθλητικών μεταδόσεων» ανέφερε μεταξύ άλλων, η απόφαση των γαλλικών αρχών.

Σε ανακοίνωσή της, η Canal Plus διαβεβαίωσε ότι έλαβε γνώση της απόφασης και ότι θα εργαστεί πάνω σε «εναλλακτικές λύσεις». Ας σημειωθεί ότι η «beIn Sports», η οποία εισήλθε στη γαλλική αγορά το 2012, ελέγχεται από επιχειρηματίες του Κατάρ.

naftemporiki.gr