Σήμερα τίθεται σε εφαρμογή η τριήμερη εκεχειρία που κήρυξαν οι Ταλιμπάν και οι αφγανικές δυνάμεις, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις σε όλο το Αφγανιστάν.
Η εκεχειρία αυτή, την οποία πρότειναν οι αντάρτες και δέχθηκε ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι, κηρύχθηκε με την ευκαιρία της γιορτής Έιντ που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.
Από την 1η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία άρχισαν να αποσύρονται τα αμερικανικά και νατοϊκά στρατεύματα από τη χώρα, παρατηρείται στο Αφγανιστάν αύξηση της βίας. Η εκεχειρία, η τέταρτη στη διάρκεια σχεδόν 20 ετών συγκρούσεων, αναμένεται να προσφέρει μια ανάπαυλα στις οικογένειες των Αφγανών για να γιορτάσουν την Έιντ.
“Δεν έχω δει τους συγγενείς μου που ζουν στην επαρχία Λόγκαρ εδώ και περίπου ένα χρόνο. Θα εκμεταλλευθώ αυτή την ευκαιρία για να πάω στις περιοχές που ελέγχουν οι Ταλιμπάν για να τους επισκεφθώ”, δήλωσε ο Μουστάφα, ένας κάτοικος της Καμπούλ.
Δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί έχουν σκοτωθεί ή αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των συγκρούσεων, ενώ οι Ταλιμπάν σημειώνουν συνεχώς νίκες, καταλαμβάνοντας ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι αντάρτες και η αφγανική κυβέρνηση ξεκίνησαν ειρηνευτικές συνομιλίες τον Σεπτέμβριο όμως αυτές έχουν περιέλθει σε τέλμα.
Στο παρελθόν οι εκεχειρίες με την ευκαιρία του Έιντ γίνονταν σεβαστές σε γενικές γραμμές, καθώς αποτελούν ευκαιρία για τους επικεφαλής των Ταλιμπάν να αποδεικνύουν ότι ελέγχουν τις διάφορες ομάδες των ανταρτών που δρουν στο Αφγανιστάν.
“Ο επικεφαλής των Ταλιμπάν Χιμπατουλάχ Ακουντζάντα) θέλει να αποδείξει ότι είναι ο κύριος του πολέμου και της ειρήνης”, σχολίασε ο Αφγανός πολιτικός αναλυτής Φαουάντ Κοχάι.
Διατήρηση της πορείας
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν δεσμευθεί να αποσύρουν το σύνολο των στρατευμάτων τους που παραμένουν στο Αφγανιστάν ως την 11η Σεπτεμβρίου, 20η επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001.
Λίγοι πιστεύουν ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν χωρίς την αεροπορική στήριξη των ΗΠΑ και τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις. Οι αντάρτες πλέον αποφεύγουν τις συμπλοκές με τους Αμερικανούς στρατιώτες, όμως έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι μάχες έχουν ενταθεί σε κάποιες περιοχές και χθες οι Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατηγικής σημασίας πόλη στα περίχωρα της Καμπούλ.
‘Οι αντάρτες περικυκλώνουν ολοένα και περισσότερα αστικά κέντρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναμένουν την απόσυρση των Αμερικανών για να εξαπολύσουν μεγάλες επιχειρήσεις εναντίον των πόλεων του Αφγανιστάν.
Εξάλλου στις 8 Μαΐου περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε συνοικία της σιιτικής μειονότητας των Χαζάρα στην Καμπούλ από μια σειρά βομβών που είχαν τοποθετηθεί μπροστά από ένα σχολείο θηλέων. Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση εδώ και ένα χρόνο. Οι αφγανικές αρχές κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν για την επίθεση, όμως αυτοί αρνούνται ότι ευθύνονται. Η αποστολή βοήθειας του ΟΗΕ στη χώρα (Manua) έχει δεσμευθεί να εξακολουθήσει να στηρίζει το Αφγανιστάν.
“Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι δεν σκοπεύουμε να πάμε πουθενά. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας και τη συνεργασία μαζί σας”, δήλωσε η Ντέμπορα Λάιονς, επικεφαλής της Manua σε ανακοίνωσή της με την ευκαιρία του Έιντ.
Μία ημέρα μετά την επίθεση στο σχολείο θηλέων ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης στο Αφγανιστάν, ο Ρος Ουίλσον, διαβεβαίωσε ότι η απόσυρση του αμερικανικού στρατού δεν θα σημάνει το τέλος της κινητοποίησης των ΗΠΑ “για τη στήριξη και την υπεράσπιση της εκπαίδευσης” των γυναικών του Αφγανιστάν.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP