Skip to main content

Ισραήλ – Παλαιστίνη: «Ρόλο» της Αθήνας στην νέα κρίση βλέπουν οι δύο πρέσβεις στην Ελλάδα

Την ώρα που κλιμακώνονται οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα στο Ισραήλ, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και από τις δύο πλευρές μετά τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, σε μια κατάσταση που μοιάζει εκτός ελέγχου και οι φόβοι για γενικευμένη πολεμική σύρραξη εντείνονται, οι δύο πρέσβεις, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, μίλησαν στο Πρώτο Πρόγραμμα. Και οι δύο, παρά την χαώδη διαφορά απόψεων, συμφωνούν στον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα, σε ειρηνευτικές προσπάθειες.

Γιόσι Αμράνι, πρέσβης του Ισραήλ

«Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Έχουμε μία υποκίνηση της βίας από ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες όπως η Χαμάς και όσοι την υποστηρίζουν» ανέφερε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι και συνέχισε: «Η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού για να προωθήσει τη βία. Το Ισραήλ δεν έχει κανένα όφελος από αυτή την κλιμάκωση και από αυτό τον κύκλο βίας. Η Χαμάς είναι αυτή που θα πρέπει να σταματήσει τη βία. Δεν νομίζω ότι έχουμε μία νέα παλαιστινιακή εξέγερση ή μια νέα ιντιφάντα. Η πηγή των εντάσεων είναι η βία και την υποκινεί η Χαμάς και φυσικά εμείς δεν θα επιτρέψουμε τη βία στην περιοχή».

Ο πρέσβης του Ισραήλ τόνισε ότι «όλα αυτά αποτελούν μία τακτική για τη Χαμάς, προκειμένου να κερδίσει πόντους στην Παλαιστινιακή κοινή γνώμη. Όμως ούτε η ίδια θα έχει στο τέλος όφελος από τη βία που ασκεί στο Ισραήλ».

«Δεν είναι η πρώτη φορά και δεν αποτελεί έκπληξη ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή. Η Τουρκία έχει τις δικές της φιλοδοξίες και είναι λυπηρό και ατυχές που η τουρκική ηγεσία χρησιμοποιεί τέτοια γλώσσα αντί να προωθεί την ηρεμία στην περιοχή. Ίσως αυτή η συμπεριφορά αποτελεί και έναν συναγερμό για κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Οι δηλώσεις περί χώρα – τρομοκράτη είναι ατυχείς και δεν αρμόζουν σε μία δημοκρατική χώρα. Το Ισραήλ θα ήθελε να έχει διαφορετικές σχέσεις με την Τουρκία» επεσήμανε ο πρέσβης.

Συνοψίζοντας, η θέση του πρέσβη του Ισραήλ είναι ότι «στο τέλος της ημέρας θα υπάρξει μία κατάσταση που και οι δύο πλευρές θα έχουν απώλειες, όπως και ανθρώπινες απώλειες. Όμως οι μεγαλύτερες θα είναι από την Χαμάς και από την πλευρά των Παλαιστινίων. Οι καρδιές των Ισραηλινών απευθύνονται στους Παλαιστινίους που θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτούς».

Ειδικό ρόλο για την Ελλάδα βλέπει ο Αμράνι: «Η Ελλάδα είναι φίλη με το Ισραήλ, όπως και με μετριοπαθείς αραβικές χώρες. Η Ελλάδα είναι υπέρ της συνύπαρξης και μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή, δημιουργώντας ένα νέο πρότυπο σε αντίθεση με κάποιες άλλες χώρες» τονίζει.

Μαρουάν Τουμπάσι, πρέσβης της Παλαιστίνης

«Αποτελεί ηθική, πολιτική και νομική ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασωθεί ο παλαιστινιακός λαός από τη νέα αιματοχυσία» επισήμανε ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι και συμπλήρωσε: «Έχουμε λάβει δηλώσεις καταδίκης και από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και από πολλές άλλες χώρες. Ωστόσο αν και καλωσορίζουμε αυτές τις δηλώσεις, θα πρέπει να πω ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από λέξεις, χρειάζονται πράξεις. Απαιτούνται πράξεις καταδικαστικές, αποφάσεις ή και κυρώσεις κατά του Ισραήλ για να διασωθεί ο παλαιστινιακός λαός. Χρειάζονται πράξεις, ώστε το Ισραήλ να πάψει να λειτουργεί ως κράτος – τρομοκράτης. Απευθύνομαι στη διεθνή κοινότητα, την ευρωπαϊκή ένωση αλλά και την ελληνική κυβέρνηση».

Πρόσθεσε δε ότι «δεν είναι αποδεκτές από εμάς οι δηλώσεις που εξισώνουν τον θύτη με το θύμα. Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το νόμο της ζούγκλας σε ολόκληρη την περιοχή. Δεν μπορούμε πια να αναπνεύσουμε με τις πολιτικές κατοχής και Απαρτχάιντ. Η διεθνής κοινότητα δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Η Ελλάδα θα μπορούσε να μεσολαβήσει σε μία ειρηνευτική πρωτοβουλία. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ. Θα μπορούσε να μεσολαβήσει στη λύση των δύο κρατών στα πρώτα πριν του 1967 σύνορα. Όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η Ελλάδα και να δείξει τον κατακτητή και όχι να εξισώνει τον θύτη με το θύμα».

Εντωμεταξύ,συνεχίζεται η έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή. Το Ισραήλ δήλωσε ότι 16 μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα την Τετάρτη ενω Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες στο Ισραήλ. Τουλάχιστον 53 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από τότε που η βία κλιμακώθηκε τη Δευτέρα. Έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ.

Η Χαμάς εξάλλου, επιβεβαίωσε το θάνατο του διοικητή της ταξιαρχίας και την απώλεια «άλλων ηγετών και πολεμιστών» και είπε σε μια δήλωση: «Χιλιάδες ηγέτες και στρατιώτες θα ακολουθήσουν τα χνάρια τους».