Οι αρχές στη βορειοδυτική Συρία ξεκίνησαν να αντικαθιστούν την καταρρέουσα συριακή λίρα με τουρκικό συνάλλαγμα για τις τρέχουσες συναλλαγές για να προστατεύσουν την επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο τζιχαντιστών και ανταρτών, από την οικονομική κατάρρευση. Aυτό αποκάλυψε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) τοπικός αξιωματούχος.
H απόφαση λαμβάνεται πριν από την έναρξη ισχύος, την Τετάρτη, ενός αμερικανικού νόμου με την ονομασία «Καίσαρας» (Caesar Syria Civilian Protection Act), που επιβάλλει νέες κυρώσεις εις βάρος του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του, γεγονός που, σύμφωνα με αναλυτές, θα βυθίσει περαιτέρω τη συριακή λίρα.
Το νόμισμα της Συρίας βιώνει τη χειρότερη πτώση του από την έναρξη του πολέμου το 2011, σπρώχνοντας τις τιμές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, οδηγώντας στο κλείσιμο επιχειρήσεων, πυροδοτώντας πρωτοφανείς διαδηλώσεις σε περιοχές που ελέγχονται από τη Δαμασκό.
Την περασμένη εβδομάδα, το δολάριο πέρασε για λίγο το όριο των 3.000 λιρών Συρίας, περισσότερο από τέσσερις φορές από την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία, που ορίστηκε τον Μάρτιο από την Κεντρική Τράπεζα στις 700 λίρες για ένα δολάριο. Πριν από τον πόλεμο, η ισοτιμία δολαρίου προς τη συριακή λίρα ήταν 1 προς 47 λίρες.
Η «κυβέρνηση σωτηρίας» – ο πολιτικός βραχίονας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ που κυριαρχεί στην Ιντλίμπ – «διέταξε εμπόρους και ανταλλακτήρια συναλλάγματος» να προμηθεύουν τουρκικές λίρες στην αγορά, δήλωσε ο Μπασέλ Αμπντέλ Αζίζ, υπεύθυνος για τις οικονομικές υποθέσεις στην περιοχή.
Έτσι, το τουρκικό νόμισμα θα «χρησιμοποιείται στις τρέχουσες συναλλαγές στα απελευθερωμένα εδάφη», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η συριακή λίρα θα συνεχίσει να κυκλοφορεί «αλλά ελάχιστα».
Την Κυριακή, μέσα σε ένα τοπικό χρηματοπιστωτικό φορέα στην πόλη Σαρμάντα, στην επαρχία Ιντλίμπ, ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε σακούλες γεμάτες με τουρκικές λίρες και κέρματα, ενώ πρατήρια καυσίμων εμφάνιζαν τις τιμές τους σε τουρκικό νόμισμα.
Την Παρασκευή, ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι μια αποστολή τουρκικών χαρτονομισμάτων παραδόθηκε στην περιοχή στις 11 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η τιμή για μια φραντζόλα ψωμί έχει οριστεί σε δύο τουρκικές λίρες (λιγότερο από ένα ευρώ).
Στην επαρχία Ιντλίμπ με πληθυσμό τριών εκατομμυρίων κατοίκων, η πλειονότητα των οποίων εξαρτάται από ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει, δρουν αρκετές τζιχαντιστικές ομάδες και αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Η επαρχία εντάσσεται σε άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας, που ελέγχονται ή επηρεάζονται από την Άγκυρα, υιοθετώντας το τουρκικό συνάλλαγμα.
Έχοντας καταστραφεί έπειτα από εννέα χρόνια πολέμου, η συριακή οικονομία αποδυναμώνεται επίσης από την οικονομική κρίση στον Λίβανο, η οποία έχει από καιρό επιτρέψει τη διοχέτευση δολαρίων σε κυβερνητικές περιοχές, που υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP