Skip to main content

Νίκος Φίλης στη «Ν»: Διαπραγματευτικό αδιέξοδο δεν σημαίνει και Grexit…

Από την έντυπη έκδοση

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας Νίκος Φίλης, με συνέντευξή του στη «Ν», δηλώνει ότι μισθοί και συντάξεις είναι ασφαλείς καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που θα υλοποιήσει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, «αν χρειαστεί και με την έκδοση εντόκων γραμματίων». Εκφράζει δε την άποψη πως δεν συγκρίνεται το 2015 με το 2012. Παράλληλα, εξαγγέλλει μείωση της φορολόγησης, χωρίς να παραθέτει αριθμούς, «διότι είναι πολλές οι παράμετροι οι οποίες πρέπει να εξεταστούν».

Εως τώρα οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία. Αν αυτή η εικόνα επιβεβαιωθεί και στην κάλπη, δεδομένου ότι το κόμμα σας διαμηνύει ότι δεν θα συνεργαστεί ούτε με τη Ν.Δ. ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με το Ποτάμι, αυτό σημαίνει ότι πάμε ξανά σε εκλογές. Σωστά;

«Η εμπειρία μας μέσα από την καθημερινή επικοινωνία με τους πολίτες είναι ότι υπάρχει ένα ανερχόμενο λαϊκό, δημοκρατικό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της πολιτικής αλλαγής.

Πιστεύουμε ότι αυτό το ρεύμα, την ημέρα των εκλογών, θα εκφραστεί με μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι, με βάση το πρόγραμμά του, θα λάβει εντολή και θα ζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σε εκείνο το σημείο, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι εκείνες που θα έχουν το πρόβλημα να αποδεχτούν ή να μην αποδεχτούν τη δημιουργία μιας κυβέρνησης, η οποία έτσι κι αλλιώς θα έχει τη λαϊκή έγκριση».

Αν τα προαναφερόμενα κόμματα προτείνουν να σας δώσουν ψήφο ανοχής χωρίς να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση;

«Είναι δικό τους θέμα. Εμείς, πάντως, ακόμη και στην περίπτωση της αυτοδυναμίας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια ευρύτερων συγκλίσεων, συναινέσεων και συμπτώσεων, με πρόσωπα και κόμματα, στη βάση του ψηφισμένου προγράμματος από τον λαό».

Από τη μία πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι επιθυμεί τη συμμετοχή στο ευρώ, από την άλλη πλευρά καλεί σε συνεργασία το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που διαμηνύουν ότι επιθυμούν την έξοδο όχι απλώς από το ευρώ αλλά και από την Ε.Ε. Πάνε αυτά μαζί, κ. Φίλη;

«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα δεν είναι αν θα βγει ή δεν θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ, ούτε αν θα υπάρξει ή δεν θα υπάρξει σοσιαλισμός. Οι Ελληνες πολίτες τοποθετούνται με βάση την ανάγκη για μέτρα κοινωνικής σωτηρίας, με βάση την προσπάθεια να τεθούν η εργασία και η δημοκρατία στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας».

Θεωρείτε δηλαδή ότι τα δύο αυτά κόμματα θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας στην άκρη την αρχή τους «έξω από την Ε.Ε.»;

«Ακριβώς. Οι συνεργασίες δεν γίνονται με βάση το σύνολο των στρατηγικών επιλογών του κάθε πολιτικού φορέα».

Πόσο χρόνο και πόσο χρήμα θα έχει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν αυτή προκύψει την επομένη των εκλογών, προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους εταίρους σύμφωνα με τις επιδιώξεις της;

«Παρότι διαπιστώνουμε ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει μια γαλαντομία απέναντι σε κάποιες υποχρεώσεις της και πληρώνει, με αποτέλεσμα τα ταμεία πιθανόν να μην είναι στην κατάσταση η οποία μέχρι τώρα διαφημιζόταν, πρέπει να διαβεβαιώσουμε τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ως προς την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών του κράτους: μισθοί και συντάξεις.

Μπορούν να καλυφθούν, αν χρειαστεί, και με την έκδοση εντόκων γραμματίων, όπως έχει γίνει κι άλλες φορές, προκειμένου να υπάρξει μια ανάσα ως προς τις τρέχουσες χρηματοδοτικές πιέσεις.

Το θέμα του χρέους, βέβαια, είναι κάτι διαφορετικό. Η διαπραγμάτευση, προκειμένου το χρέος να μειωθεί και να γίνει βιώσιμο, έχει όριο τον Ιούλιο. Τότε, σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση, η Ελλάδα θα πάρει χρήματα από τους πιστωτές για να πληρώσει ένα μεγάλο μέρος των δανειακών υποχρεώσεων, του Ιουλίου.

Αν αυτό το πράγμα δεν γίνει, προφανώς θα υπάρχει ένα θέμα, που δεν θα αφορά την Ελλάδα αλλά εκείνους που έχουν υπογράψει τη δανειακή σύμβαση».

Ελληνικές τράπεζες προσφεύγουν «προληπτικά», όπως λέγεται, στον ELA, δηλαδή στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας, με τραπεζικά στελέχη να μιλούν για «πολλές αναλήψεις μετρητών». Είναι αυτή μια παράμετρος η οποία επηρεάζει τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ;

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κλίμα πανικού. Αν συγκρίνουμε το 2015 με το 2012, δεν υπάρχει καμία σύγκριση που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Θα γίνουν κινήσεις τις επόμενες μέρες για τη δημιουργία ενός τεχνητού πανικού;

Ελπίζουμε πως δεν θα γίνουν, διότι θα είναι ένα ανήθικο παιχνίδι εις βάρος της εθνικής αποταμίευσης και της ελληνικής οικονομίας. Σημειωτέον, τώρα οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, έχουν περάσει τα stress tests, υπόκεινται πλέον στην άμεση εποπτεία της ΕΚΤ και συνεπώς έχουν μία, θα έλεγε κανείς, αξιοπιστία με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι, παρά τη σκληρή διαπραγμάτευση την οποία εξαγγέλλει, δεν θα διακυβεύσει τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη; Ή το ευρώ δεν αποτελεί αυτοσκοπό στο πλαίσιο αναζήτησης μιας νέας στρατηγικής για την οικονομία και τη χώρα;

«Δεν υπάρχουν ούτε διαδικασίες ούτε πολιτικές προθέσεις για να ωθηθεί η Ελλάδα έξω από το ευρώ».

Στην περίπτωση αδιεξόδου όμως;

«Αδιέξοδο δεν σημαίνει ότι θα φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη».

Πού είναι όμως τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ στη διαπραγμάτευση;

«Είναι προς όφελος όλων των πλευρών να αναζητηθούν λύσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό είναι το θέμα που διακυβεύεται σήμερα. Αν η Ελλάδα δεν έχει να πληρώσει το χρέος, αυτό δεν ωφελεί και τους πιστωτές. Θα μιλούσε κανείς για μία κατά φαντασίαν διεκδίκηση αποπληρωμής των δανείων».

Αποτελεί κατά τη γνώμη σας ουτοπικό σενάριο η ώθηση της Ελλάδας εκτός Ευρωζώνης χωρίς τη θέληση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έπειτα από αξιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική του παραδειγματισμού προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες άλλωστε συνιστούν πολύ μεγαλύτερα μεγέθη;

«Αυτό το έχουν αποκλείσει όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, ακόμη και η Μέρκελ, η οποία είχε πει πως ούτε καν το 2012 δεν είχε συζητηθεί κάτι τέτοιο».

Υπάρχουν πληροφορίες βέβαια και προς την αντίθετη κατεύθυνση.

«Ναι, αλλά εγώ μιλάω για αυτά που δημοσίως είπε η Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής».

Εδώ που τα λέμε, δημοσίως δεν θα μπορούσε να πει ότι έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο Grexit…

«Θα μπορούσε να μην κάνει συζήτηση. Κοιτάξτε, η ελληνική οικονομία αντιστοιχεί στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Αρα, θα προκαλούσε μία μικρή τρύπα. Είναι μία τρύπα, όμως, η οποία αν ανοίξει, σε μια δυναμική ύφεσης των ευρωπαϊκών οικονομιών και σε μια δυναμική αποσταθεροποίησης γύρω από τα σύνορα της Ε.Ε., όπως γίνεται στην Ουκρανία, τότε αυτό θα δημιουργούσε μια ανεξέλεγκτη ροπή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση την Ευρωζώνη. Αυτό το ξέρουν και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι κυβερνώντες».

Σε αριθμούς, τι σημαίνει για τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλη ακίνητη περιουσία και τι μεγάλο εισόδημα;

«Κατ’ αρχάς, η υφιστάμενη φορολογία θεωρεί ότι το ετήσιο εισόδημα των 42.000 συνιστά μεγάλο εισόδημα στην Ελλάδα, που είναι παράλογο, με βάση τις σημερινές ανάγκες. Εμείς δεν θέλουμε να μπούμε σε μια συζήτηση αριθμητικής, διότι είναι πολλές οι παράμετροι οι οποίες πρέπει να εξεταστούν. Για παράδειγμα, στα ακίνητα υπάρχει το θέμα της μείωσης των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες σήμερα έχουν παραμείνει στα προ κρίσης επίπεδα, παρά το γεγονός ότι τα ακίνητα έχουν υποστεί 30%-40% μείωση στην αγοραστική τους αξία».

Δεν θα ήταν καλό όμως, κ. Φίλη, να ξέρουν οι πολίτες από τώρα;

«Οι πολίτες δεν πρόκειται να υποστούν μεγαλύτερη απώλεια από αυτήν την οποία έχουν υποστεί μέσω του ΕΝΦΙΑ και της παράλογης φορολογίας εισοδήματος, η οποία έχει καταργήσει το αφορολόγητο και φορολογεί από το πρώτο ευρώ το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών. Εμείς θα επαναφέρουμε το αφορολόγητο των 12.000 και θα καταργήσουμε τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Στους υπολογισμούς σας υιοθετείτε την άντληση περισσότερων εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής ως δεδομένο.

«Ναι, διότι είναι αναμφισβήτητα θέμα πολιτικής βούλησης και απόφασης να συγκρουστεί κανείς με νοοτροπίες και συμφέροντα που οδήγησαν στο μεγάλο σκάνδαλο της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ[email protected]