Η Κίνα κέρδισε τις ΗΠΑ στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας στην οποία συμμετείχαν 53 χώρες, εκ των οποίων μόλις τρεις εκτιμούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν την πανδημία πιο αποτελεσματικά από τον μεγαλύτερο αντίπαλό τους.
Η έρευνα διεξήχθη από τη γερμανική εταιρεία δημοσκοπήσεων Dalia Research και το Alliance of Democracy Foundation, μια οργάνωση με επικεφαλής τον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Συνολικά συμμετείχαν 120.000 άνθρωποι από 53 χώρες, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους εξέφρασαν τη βαθιά δυσαρέσκειά τους για την ηγεσία των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα (89%), την Ταϊβάν (87%), την Ιρλανδία (87%), τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Δανία (και οι 86%) είναι πιο ικανοποιοιημένο με την απόδοση της κυβέρνησής του στην κρίση του κορωνοϊού. Στις τελευταίες θέσεις της ίδιας λίστας βρίσκονται χώρες οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από την κρίση – η Βραζιλία, η Γαλλία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία.
Μόνο το ένα τρίτο των πολιτών ανά τον κόσμο δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν καλά στην πανδημία, σε σύγκριση με ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, που δήλωσε πως η απάντηση της Κίμας ήταν καλύτερη. Μόνο σε τρεις χώρες – την Ταϊβάν, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα – περισσότεροι πολίτες εκτιμούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν καλύτερα την κρίση.
Σε μία ένδειξη της πτώσης της δημοτικότητας του Ντόναλντ Τραμπ σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο το ένα τρίτο των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι μια θετική δύναμη για την παγκόσμια δημοκρατία, σε σύγκριση με τους μισούς που υποστηρίζουν ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο (οι περισσότεροι στη Γερμανία). Το θετικό ποσοστό μειώθηκε κατά 4% από πέρσι.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συναντώνται για να συζητήσουν πόσο πολύ θα κινηθούν σε μια πιο σκεπτικιστική προσέγγιση απέναντι στην Κίνα, αν και υπάρχει απροθυμία να στραφούν σε έναν εξ ολοκλήρου εμπορικό πόλεμο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian