Skip to main content

Σκοπιανό: Η επόμενη ημέρα

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Με ενισχυμένο διεθνές προφίλ, αλλά με περισσότερα προβλήματα στο εσωτερικό, ο Πρωθυπουργός αποτιμά θετικά τη συμφωνία με τα Σκόπια, την εντάσσει στον πολιτικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης και πιστεύει ότι μπορεί να είναι το χαρτί που θα βελτιώσει τη θέση τη δική του και του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των επόμενων, κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων του 2019, αν δεν υπάρξει εκλογική έκπληξη το φθινόπωρο. 

Τα συγχαρητήρια του διεθνούς παράγοντα προς τον Αλέξη Τσίπρα και οι συστάσεις προς Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά για τη στάση τους, βρίσκονται από προχθές στα χείλη κάθε κυβερνητικού παράγοντα, βουλευτή και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, η αποτίμηση όμως της υπογραφής της συμφωνίας, δεν έχει μόνο θετικές πλευρές.

Η πλειοψηφία έχασε ήδη έναν βουλευτή, τον Δημήτρη Καμμένο. Κυβερνητικές πηγές μιλούν για «προαναγγελθέν και τελικά προεξοφλημένο από την κοινή γνώμη γεγονός» εννοώντας ότι ήδη ο νυν ανεξάρτητος και πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ δημοσιολογούσε εναντίον τα κυβέρνησης εδώ και καιρό. Παράλληλα έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια ενοχοποίησης και απαξίωσής του, με την οποία πρέπει να σημειωθεί ότι δεν συμφωνούν όλοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο, εκτιμώντας ότι φέρνει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, μιας και ο Δημήτρης Καμμένος είχε επιλεγεί από τον Πρωθυπουργό για υφυπουργός, είχε ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για αντιπρόεδρος της Βουλής και ήταν ένας από αυτούς που την Πέμπτη το βράδυ που πέρασε το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά για τη συμβολή του, το σθένος και τη στάση του σε αυτήν τη δύσκολη πορεία μέχρι το τέλος του προγράμματος και την έξοδο από τα μνημόνια.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει μεγάλη ανησυχία και για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία και ευρύτερα τη Βόρειο Ελλάδα. Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ δεν έχει τη στήριξη της πλειονότητας της κοινής γνώμης και προσδοκία της κυβέρνησης είναι ότι καθώς οι ημέρες και οι μήνες θα περνούν μέχρι να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή (αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2019) θα αναδειχθούν τα θετικά της σημεία και το κλίμα θα ομαλοποιηθεί.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης όμως, πέραν της απώλειας της ψήφου του Δημήτρη Καμμένου, μετρούν και άλλα προβλήματα. Η Ν.Δ. μετακινήθηκε ένα βήμα πιο δεξιά, σκλήρυνε τη στάση της και δε διχάστηκε, όπως ανέμεναν στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο Κίνημα Αλλαγής προκλήθηκαν έντονοι κραδασμοί, υπάρχει κρίση κορυφής σε εξέλιξη, αλλά η εικόνα είναι ότι η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά ενισχύει το στίγμα της, μετά την άρνησή της να στηρίξει τη συμφωνία.

Σε αυτό το κλίμα, η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πλήξει τον αδύναμο κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, βρίσκει στόχο. Οι ΑΝΕΛ χάνουν στελέχη, ο Πάνος Καμμένος χάνει στενούς συνεργάτες όπως η Μανταλένα Παπαδοπούλου και η πορεία προμηνύεται πολύ δύσκολη για τον ίδιο και το κόμμα του, ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του Μαξίμου ότι στην ΠΓΔΜ τα πράγματα θα προχωρήσουν γρήγορα και χωρίς προβλήματα προς την κατεύθυνση υλοποίησης της συμφωνίας.

Το Σκοπιανό μόλις ξεκίνησε

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η υπογραφή της συμφωνίας με την κυβέρνηση Ζάεφ δεν είναι το τέλος, αλλά μόλις η αρχή. Υπάρχουν ακόμα σημαντικά βήματα που θα πρέπει να γίνουν για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, αν και από τις πρώτες ώρες διεθνή πρακτορεία και ξένοι αξιωματούχοι ήδη αποκαλούν την ΠΓΔΜ, «Βόρεια Μακεδονία», κάτι που δείχνει πως ήδη δημιουργούνται τετελεσμένα, που δύσκολα μετά θα ανατραπούν, αν κάποιες από τις πρόνοιες της συμφωνίας δεν ισχύσουν.

Τα τέσσερα πρώτα βήματα της συμφωνίας, είναι τα εξής:

  • Στα τέλη της εβδομάδας κυρώνεται η κατ΄ αρχήν συμφωνία στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.
  • Στις 25 και 26 Ιουνίου το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. θα δώσει προφορική διατύπωση για διεύρυνση της Ε.Ε. με την «Βόρεια Μακεδονία».
  • Στις 28 και 29 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα δοθεί ομόφωνα το πράσινο φως στην «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
  • Στις 11 Ιουλίου θα προσκληθεί η ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ να συμμετάσχει στη Σύνοδο που θα γίνει στις Βρυξέλλες.
  • Θα ακολουθήσει το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, για το οποίο δεν έχει ακόμα καθοριστεί ημερομηνία και εφόσον η έκβαση είναι θετική θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την Συνταγματική αναθεώρηση, που πρέπει να γίνουν τουλάχιστον ως το τέλος του 2018.