Skip to main content

Στη δίνη των μετατάξεων και των προεκλογικών τροπολογιών η Βουλή

Εν μέσω των πυρών που δέχεται η κυβέρνηση για ρουσφετολογικές μετατάξεις ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχέδιου για την κύρωση της σύμβασης με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο οποίο έχουν κατατεθεί σειρά υπουργικών τροπολογιών, μεταξύ των οποίων και αυτή που αφορά την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, αλλά και των φορολογικών «αντιμέτρων».

Η συζήτηση διεξάγεται χωρίς τη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει καταγγείλει την κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση ως «αντιθεσμική και αντισυνταγματική».

Ν. Βούτσης: Δεν αισθάνομαι ίχνος ενοχής – Αλλάξαμε ένα αυθαίρετο καθεστώς στη Βουλή

Μία ημέρα μετά την επικοινωνία που είχε μαζί του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας του να ανασταλεί η διαδικασία των μετατάξεων στο Κοινοβούλιο, ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι «δεν αισθάνεται ίχνος ενοχής», κατήγγειλε «ανθρωποφαγική τακτική» με τη διαρροή ονομάτων εργαζομένων στη Βουλή και πρόταξε τις «μεταρρυθμιστικές τομές» του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο.

«Δεν αισθάνομαι ούτε ίχνος ενοχής και ευθύνης, είτε προσωπικά είτε με τη θεσμική μου ευθύνη είτε ως πλειοψηφία, ότι πρέπει να είμαστε απολογούμενοι για τον ισχυρισμό ότι γίναμε ίδιοι και κρατήσαμε το ίδιο καθεστώς το οποίο υπήρχε στη Βουλή, ως προς το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Βούτσης μιλώντας στη Βουλή.

«Έγινε μια εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια επί τέσσερα χρόνια να αλλάξει ουσιαστικά, με τομές μεταρρυθμιστικές διοικητικού χαρακτήρα, ένα καθεστώς στη Βουλή που, εκ των πραγμάτων, είχε ένα χαρακτήρα απολύτως αμφιλεγόμενο, μεταβατικό, αυθαίρετο. Δεν υπεισέρχομαι σε πολιτική αντιπαράθεση. Δεν υπάρχει συμψηφισμός. Το ζήτημα είναι ότι μπορέσαμε εμείς, αυτά τα χρόνια, με συναίνεση, να κάνουμε τομές» είπε.

«Ό,τι και αν γίνει, δεν πρόκειται να δώσουμε λίστες. Για να καταλάβει ο καθένας ποιοι αποσπασμένοι, από που και από πότε, είναι στη διαδικασία της κινητικότητας. Εγώ σέβομαι τον εαυτό μου, τη δημοκρατία, και κυρίως τους ανθρώπους και τις οικογένειες τους» πρόσθεσε.

Εκτίμησε ακόμη ότι «όλος αυτός ο θόρυβος» ξεκίνησε «από μια γνωστή πολιτική και επικοινωνιακή αντίληψη» και «υπήρξε προσπάθεια να χαρτογραφηθούν δύο, τρεις, πέντε, εφτά περιπτώσεις, οι οποίες προφανώς και δεν είναι δυνατό να έχουν απαγορευτικό στο να αξιοποιήσουν τη διαδικασία της κινητικότητας, επειδή είναι ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι μάλιστα, μερικοί εξ αυτών, είναι αποσπασμένοι από το 2007 και αρκετοί μετά το 2015».

Ανδρέας Λοβέρδος: Πρωτοφανής διαδικασία πλιάτσικου και πελατειακών σχέσεων

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο Ανδρέας Λοβέρδος, εξέφρασε «την οριζόντια και κάθετη» διαφωνία του για τις «κοινοβουλευτικές αντισυνταγματικές πρακτικές που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στο θέμα των μετατάξεων υπαλλήλων στη Βουλή ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για «πρωτοφανή διαδικασία πλιάτσικου και πελατειακών σχέσεων».

Έντονη κριτική άσκησε ο κ. Λοβέρδος και για την τροπολογία που προβλέπει την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «ενώ η ίδια την είχε ψηφίσει, έρχεται εκ των υστέρων να την καταργήσει με τρόπο απαράδεκτο και αγνοώντας την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής, η οποία συνοδευόταν και από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

«Εμείς, αυτή τη διαδικασία με τα ψέματα δεν τη νομιμοποιούμε. Ο λαός ξέρει πολύ καλά τι προτείναμε εμείς και τι προτείνετε εσείς για ψηφοθηρικούς λόγους και με διαδικασίες που είναι έξω από τα όρια του Συντάγματος και της κοινοβουλευτικής πρακτικής», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

Χρήστος Μαντάς: Απόλυτα νόμιμη η λειτουργία της Βουλής

«Η κυβέρνηση συνεχίζει απολύτως νόμιμα και απολύτως συνταγματικά το έργο της. Η κυβέρνηση δεν παύει ξαφνικά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές», αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς. «Όταν έρθει η ώρα θα δούμε τα αποτελέσματα στις εθνικές εκλογές» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «όλη η λειτουργία της Βουλής είναι απόλυτα νόμιμη και εντός των συνταγματικών πλαισίων».

«Σήμερα, ανάμεσα στα άλλα, φέρνουμε μια θετική διάταξη» είπε, καλώντας «όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μείνουν για να κάνουμε μια πραγματική πολιτική αντιπαράθεση», τόνισε ο κ. Μαντάς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αφόρητες πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση για την κατάργηση του αφορολόγητου, τόσο από το ΔΝΤ όσο και από όλο το αντίπαλο πολιτικό σύστημα, αλλά και από ένα κατεστημένο ΜΜΕ στη προσπάθεια τους να πείσουν για την αριστερή παρένθεση.

«Η πραγματική πολιτική σύγκρουση πάνω σε αυτό πρέπει να γίνει. Αν θα ψηφιστεί αυτό το μέτρο και ποιες δυνάμεις θα το αμφισβητήσουν. Γιατί είναι αυτές οι ίδιες δυνάμεις που κρύβονται, γιατί έχουν άλλο πρόγραμμα με τη σφραγίδα του ΔΝΤ», κατέληξε.

Αποχώρηση της Χρυσής Αυγής

Από τη συζήτηση αποχώρησε και η Χρυσή Αυγή με τον εκπρόσωπο της Ηλία Παναγιώταρο να καταγγέλλει τη κυβέρνηση για «καραγκιοζιλίκια του χειρίστου είδους».

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ