Οκτώ μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας «αιχμαλωτίστηκαν» από ομάδα ένοπλων κολομβιανών ατάκτων στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, περιοχή όπου εκτυλίσσονται μάχες από την 21η Μαρτίου, ανέφερε μη κυβερνητική οργάνωση, αναπαράγοντας ανακοίνωση που φέρεται να συντάχθηκε από τους ατάκτους.
Ο Ερυθρός Σταυρός περιορίστηκε να αναφέρει ότι είναι ενήμερος για το κείμενο.
Στην ανακοίνωση, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Fundaredes, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση και αντιμετωπίζει πολύ επικριτικά την κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ομάδα αποστατών της άλλοτε οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) υπογραμμίζει ότι κρατά ως «αιχμαλώτους πολέμου» οκτώ στρατιωτικούς, τους οποίους κατονομάζει. Το αυτοαποκαλούμενο «Δέκατο Μέτωπο» των FARC ζητεί ακόμη τις «καλές υπηρεσίες του Ερυθρού Σταυρού», στον οποίο λέει πως είναι διατεθειμένο να παραδώσει τους αιχμαλώτους.
«Επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε λάβει γνώση της ανακοίνωσης αυτής, αλλά δεν θα κάνουμε καμία δήλωση, καθώς το ανθρωπιστικό μας έργο διέπεται από τις αρχές της ουδετερότητας και της εμπιστευτικότητας», δήλωσε στέλεχος του Ερυθρού Σταυρού στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ερωτηθείσες σχετικά, οι αρχές της Βενεζουέλας δεν αντέδρασαν στην ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται πως οι στρατιωτικοί είναι αιχμάλωτοι από την 23η Απριλίου, όταν έπεσαν σε ενέδρα.
«Ποιος στο καθεστώς και στη στρατιωτική διοίκηση θα λογοδοτήσει για αυτούς τους 8 στρατιώτες της Βενεζουέλας που ανακοινώθηκε ότι είναι αιχμάλωτοι πολέμου ομάδων που υποστηρίζει και προστατεύει ο (πρόεδρος Νικολάς) Μαδούρο;» διερωτήθηκε μέσω Twitter ο Χουάν Γκουαϊδό, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που διατείνεται συχνά ότι η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει, ή υποστηρίζει, οργανώσεις κολομβιανών ατάκτων.
Από τα τέλη του Μαρτίου μαίνονται μάχες και επικρατεί γενικευμένη ανασφάλεια στα πορώδη σύνορα Βενεζουέλας-Κολομβίας, με 16 απώλειες στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου Άμυνας, το οποίο μιλά επίσης για δεκάδες «απώλειες» στις τάξεις του εχθρού και για πάνω από τριάντα αιχμαλώτους.
Χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην πολιτεία Απούρε. Σύμφωνα με τις κολομβιανές αρχές, η χώρα έχει υποδεχθεί κάπου 5.000 πρόσφυγες μέχρι εδώ.
Το Καράκας, που έχει αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή, ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι διεξάγει επιχειρήσεις για να απελευθερώσει τμήματα της επικράτειάς του από ομάδες ένοπλων κολομβιανών ατάκτων που παρεισέφρησαν σε αυτές. Η κυβέρνηση κατηγορεί τις ομάδες ενόπλων ότι έχουν εγκατασπείρει νάρκες κατά προσωπικού και ότι επιδίδονται σε διακίνηση ναρκωτικών. Έχει επίσης κατηγορήσει τον πρόεδρο της Κολομβίας, τον συντηρητικό Ιβάν Ντούκε, ότι εμπλέκεται στην ιστορία αυτή.
Πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες πληροφοριών της Κολομβίας αντιτείνουν ότι οι άτακτοι με τους οποίους πολεμά ο στρατός της Βενεζουέλας είναι αποστάτες των FARC.
Μολονότι τα περισσότερα από τα 13.000 μέλη της άλλοτε ισχυρότερης οργάνωσης ανταρτών στην αμερικανική ήπειρο κατέθεσαν τα όπλα, ομάδες «αποστατών» απέρριψαν την ειρηνευτική διαδικασία που άρχισε με την υπογραφή της συμφωνίας του 2016 στην Κολομβία.
Οι ομάδες αυτές, χωρίς ενιαία διοίκηση, χρηματοδοτούμενες από τη διακίνηση ναρκωτικών και μεταλλευμάτων που εξορύσσονται παράνομα, κυρίως χρυσού, έχουν ενισχυθεί σε απομονωμένες ζώνες της Κολομβίας, σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας.
Ο πρόεδρος Μαδούρο έχει αναγνωρίσει πως υπάρχει όντως πιθανότητα οι άτακτοι να είναι αποστάτες των FARC. Συνήθως, το Καράκας αποφεύγει να αναφέρεται στους αποστάτες αυτούς.
Η Μπογοτά και το Καράκας, παρότι μοιράζονται σύνορα μήκους 2.200 χιλιομέτρων, έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους αφότου ο κολομβιανός δεξιός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αναγνώρισε ως νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τον Χουάν Γκουαϊδό, τον Ιανουάριο του 2019. Οι σχέσεις των δύο γειτόνων με κυβερνήσεις ιδεολογικά αντίπαλες είναι εξαιρετικά τεταμένες.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters