Skip to main content

Τι «έβγαλαν» οι επαφές Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Σε ένα άθροισμα παράλληλων μονολόγων εξελίχθηκε η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συμφωνία του Eurogroup και την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι συζητήσεις έγιναν σε συναινετικό κλίμα και σημειώθηκε σύγκλιση απόψεων στις βασικές αρχές.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε αλλά δεν έλαβε δεσμεύσεις για επικράτηση συναινετικού κλίματος από εδώ και στο εξής. Εμφανίστηκε ωστόσο αποφασισμένος να συνεχίσει στον δρόμο που χάραξε αποδεχόμενος τη συμφωνία του Eurogroup, για την οποία επέμεινε ότι αποτελεί καλή βάση για να ξεκινήσει πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, το κλίμα ήταν ήπιο και θετικό. Στη συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός περιέγραψε αναλυτικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας και χαρακτήρισε εθνικό στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας στις αγορές. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να τόνισε ότι «είναι θεμιτή η πολιτική αντιπαράθεση στα θέματα οικονομίας, ωστόσο δεν πρέπει να εκπέμπονται λάθος μηνύματα προς τους επενδυτές και η αντιπαράθεση δεν πρέπει να κάνει ζημιά στον εθνικό στόχο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε άνοιγμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, υπογραμμίζοντας πως στόχος του είναι να επιδιώξει πλατιά διακομματική συναίνεση τόσο ως προς το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της (τράπεζας) όσο και ως προς τη διοίκησή της. Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση υπέρ μίας βιώσιμης λύσης και υποστήριξε πως μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να φτάσει σε επίλυση το ζήτημα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έφυγε χωρίς δηλώσεις από το Μαξίμου. Λίγα λεπτά αργότερα, ανάρτησε στο twitter: «Συνάντησα τον πρωθυπουργό ανταποκρινόμενος στο θεσμικό μου ρόλο. Για τη συμφωνία θα τα πούμε στη Βουλή για να μάθει ο λαός όλη την αλήθεια».

Πολιτικό επεισόδιο

Στη συνάντηση με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον διάλογο μπροστά στις κάμερες, όπου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ιδιαίτερα επιθετική και αιφνιδίασε τον πρωθυπουργό. «Το γεγονός ότι μας δίνεται, εννοώ ως χώρα και ως πολιτικό σύστημα, ένας χρόνος χωρίς αυτήν την πίεση, μία ανάσα να μπορέσουμε να αναστοχαστούμε και να δούμε λίγο και το μέλλον της χώρας, και τις διαφωνίες και τις συμφωνίες μας, είναι καλό» είπε ο κ. Τσίπρας. «Καλά, δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε, γιατί τη θηλιά στο λαιμό μάς την έχεις βάλει», του απάντησε η κα Γεννηματά. «Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω», αντέτεινε ο κ. Τσίπρας, χαμογελώντας αμήχανα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανταπάντησε «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, μας έχεις βάλει σε δύο καινούργια μνημόνια, οπότε τώρα δεν έχεις περιθώριο να τα λες αυτά», για να λάβει την απάντηση του πρωθυπουργού: «Θα πάμε μαζί στο Καστελόριζο, θα πάρω και τον Γιώργο μαζί, σε έναν χρόνο». «Θα σε πάω στη Σύμη για να δεις πώς πραγματικά χτυπά η καρδιά τη ακριτικής Ελλάδας. Αυτό που είναι βέβαιο, Αλέξη μου, είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες ψεύτικες ελπίδες» ανέφερε η κα Γεννηματά και συνέχισε: «Ο ελληνικός λαός αυτό που ζητάει απ’ όλους μας αυτήν τη στιγμή είναι η ειλικρίνεια. Θέλει να ξέρει πού βρίσκεται, ποιες είναι οι προοπτικές του, τι πραγματικά μπορεί να γίνει για τον κόσμο. Λοιπόν, δοκιμάστηκαν και τα μεγάλα λόγια και όλα αυτά και οι υποσχέσεις, καταλάβανε όλοι πού βρισκόμαστε, από δω και πέρα είναι τι γίνεται…». «Από δω και πέρα υπάρχει ένας δρόμος, ο δρόμος της εξόδου από την κρίση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Εγώ ετοιμάζω σχέδιο γι’ αυτό, οπότε θα μου πεις κι εσύ τι έχεις στο μυαλό σου», είπε η κα Γεννηματά, με τον πρωθυπουργό να της απαντά ότι θα της πει με μεγάλη προσοχή. «Άλλωστε με έχεις καλέσει και στο συνέδριο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Βεβαίως. Θα έρθεις;», ρώτησε η κα Γεννηματά, με τον πρωθυπουργό να το αφήνει ανοικτό, ανάλογα με τις υποχρεώσεις που θα έχει στο τέλος του μήνα, οπότε και πραγματοποιείται. Μετά το τέλος των συναντήσεων, κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν ρελάνς. Αρχικά τόνιζαν ότι σε μια συζήτηση που αφορούσε εθνικά θέματα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήρθε να δημιουργήσει επικοινωνιακές εντυπώσεις και προσέθεταν πως «όταν η κα Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ, από το 2010 έως το 2015, επέβαλαν 65 δισ. μέτρα, εκτόξευσαν την ανεργία στο 27%, πήραν το χρέος από το 120% και το πήγαν στο 180% και συρρίκνωσαν την ελληνική οικονομία κατά 25% του ΑΕΠ και σήμερα μιλούν για θηλιά, ήταν αναμενόμενο να λάβει την απάντησή της».

«Ο πρωθυπουργός μάς κάλεσε κατόπιν εορτής. Την αναγκαία εθνική συνεννόηση την τορπίλισε σε κάθε ευκαιρία. Τον ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση της ήττας του. Η συμφωνία είναι αποτυχία και η πραγματικότητα δεν κρύβεται. Έκλεισε ένας κύκλος, ο κύκλος των ψεύτικων υποσχέσεων με μεγάλη ζημιά για όλους μας. Οι πολίτες απαιτούν πλέον ειλικρίνεια» ανταπάντησε, με δήλωσή της, η κα Γεννηματά.

«Μας ενημέρωσε ο κ. πρωθυπουργός για την πορεία των διαπραγματεύσεων με βάση τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησής του, με τις οποίες πορεύεται όλα αυτά τα χρόνια. Ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, από καμιά εξέλιξη με τους εταίρους μέσα σε αυτήν την κατάσταση. Νέα μνημόνια, τα οποία πλέον είναι μνημόνια διαρκείας, αν όχι προγράμματα, νέες ρυθμίσεις για αντιλαϊκά μέτρα, νέα νομοθεσία που θα πλήττουν πάλι τα λαϊκά εισοδήματα και φυσικά δεν πρόκειται να βάλουν φρένο ή να καταργήσουν προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, τις οποίες πληρώνει ο ελληνικός λαός σήμερα πολύ ακριβά». δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση πρωθυπουργού – Προέδρου της Βουλής, με την οποία έκλεισε ο κύκλος των χθεσινών συναντήσεων, ο κ. Βούτσης φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα ότι η συμφωνία έχει δημιουργήσει στον κόσμο ένα κλίμα, βάσει του οποίου εκτιμάται πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η οριστική πορεία εξόδου από την κρίση βρίσκεται στα χέρια του πολιτικού συστήματος. «Δεν σημαίνει ότι όλα είναι λυμένα» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε πως «την επόμενη εβδομάδα θα γίνει και η συζήτηση στη Βουλή (για τη συμφωνία), αλλά προέχει να δούμε και το μετά».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε την άποψή του ότι η μη λύση είναι λάθος λύση και υπογράμμισε πως η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε. και κινείται στη βάση της δίκαιης λύσης που πρέπει και μπορεί να κερδίσει.

Ο κ. Τσίπρας έχει συγκαλέσει και συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για σήμερα το πρωί.