«Αν υπήρχε διάθεση δική μας να συγκυβερνήσουμε με τη Νέα Δημοκρατία, θα το μαθαίνατε από εμάς» απάντησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, μιλώντας στον Real FM, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις, στον ίδιο σταθμό, του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος υποστήριξε ότι, κατά τη συνάντησή τους, ο Αλέξης Τσίπρας του είπε πως θα ήταν έτοιμος για κυβέρνηση συνεργασίας, εάν έλεγε το «ναι» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, «η χώρα έχει, αυτήν τη στιγμή, μία συμπαγή πλειοψηφία, η οποία έχει δείξει ότι και τις αντοχές έχει και το πρόγραμμα και τη διάθεση να πάει τη χώρα παρακάτω. Τα στοιχεία για την οικονομία είναι ενθαρρυντικά, η απόφαση του τελευταίου Eurogroup ανοίγει ένα σοβαρό παράθυρο για το παρακάτω».
«Τα κόμματα του Κέντρου να απαντήσουν στα νέα δεδομένα»
Παράλληλα σημείωσε πως τα κόμματα που αυτοτοποθετούνται στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά θα πρέπει να έχουν μέσα στις νέες συνθήκες που προδιαγράφει η ολοκλήρωση της συμφωνίας μια επανατοποθέτηση σε σχέση με το ποια πεδία της κυβερνητικής πολιτικής συμφωνούν. «Για παράδειγμα, την ανάπτυξη του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης δεν θα έπρεπε ένα προοδευτικό κόμμα να υποστηρίξει; Την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους δεν θα έπρεπε ένα προοδευτικό κόμμα να την υποστηρίξει; Είναι ερωτήματα που τα θέτει η ζωή και στα οποία καλούνται τα κόμματα εκτός της Νέας Δημοκρατίας να απαντήσουν, διότι η Νέα Δημοκρατία έχει τοποθετηθεί και μένει προσκολλημένη σε ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο, το οποίο χρεοκόπησε τη χώρα» ανέφερε.
«Κάθε κυβέρνηση έχει μόνιμο στόχο τη διεύρυνση του τόξου υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής»
Ερωτηθείς εάν η τοποθέτηση του αυτή είναι μία έμμεση πρόσκληση συνεργασίας προς τα μικρότερα, κεντρώα κόμματα, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «κάθε κυβέρνηση έχει μόνιμο και θεμιτό στόχο τη διεύρυνση του τόξου υποστήριξης και εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, και αυτός είναι ένας θεμιτός και αυτονόητος στόχος».
«Σε κάθε περίπτωση» πρόσθεσε «εδώ εγείρονται θεμελιώδη ερωτήματα για τα κόμματα που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά. Είναι προοπτική για αυτά τα κόμματα η επανάκαμψη ενός ακραία νεοφιλελεύθερου μοντέλου, με μεγάλες ανισότητες χωρίς θεσμούς κοινωνικού κράτους, χωρίς μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς; Υπάρχουν κάποιες φωνές μέσα σε αυτά τα κόμματα που λένε “ναι” και μιλούν ανοιχτά για την προσδοκία τους να συντριβεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές και να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Δεν είμαστε εμείς που μπορούμε να καθορίσουμε τη στάση αυτών των κομμάτων. Εμείς, όμως, τα διλήμματα της εποχής και της συγκυρίας οφείλουμε να τα επαναφέρουμε. Και, βεβαίως, να υπηρετούμε τον στόχο της διεύρυνσης στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής, με συνέπεια».