Του Γιώργου Φωκιανού
[email protected]
Η ρηματική διακοίνωση με την οποία ενημερώθηκε η Αθήνα για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, έφερε -πέραν των γνωστών ζητημάτων, επί των οποίων αντιπαρατίθενται κυβέρνηση και αντιπολίτευση- και νέα κόντρα για το «Macedonian people».
Στη διακοίνωση σημειώνεται ότι ο όρος nationality, όπως γράφει η Συμφωνία, αναφέρεται στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα, ενώ η γειτονική χώρα ξεκαθαρίζει ότι η γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών.
Ωστόσο, σε τρία σημεία του κειμένου γίνεται αναφορά σε «μακεδονικό λαό», κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. «Με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε “μακεδονικό λαό”!», σημειώνει η Ν.Δ. με πηγές από την Πειραιώς να τονίζουν ότι κάτι τέτοιο συνιστά έμμεση αναγνώρηση «μακεδονικής» εθνότητας, διαψεύδοντας ότι η Συμφωνία προβλέπει μόνο «μακεδονική» ιθαγένεια.
«Μπορεί να άργησαν 24 ώρες τα λαγωνικά της ΝΔ αλλά το ανακάλυψαν το νέο επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για να καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών», σχολιάσαν για το θέμα κυβερνητικές πηγές.
«Αφού κατέρρευσε το παραμύθι περί εκχώρησης γλώσσας και εθνότητας, θα αρχίσει τώρα νέο τροπάρι ότι δήθεν εκχωρούμε λαό… Μπορεί στα επιχειρήματα να μην τα πηγαίνει και πολύ καλά η ΝΔ, αλλά από φαντασία σκίζει», τόνισαν χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για το θέμα στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24» ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης, ανέφερε πως η Συμφωνία έχει εξ ορισμού δημιουργική ασάφεια για να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα ανάμεσα στις δύο πλευρές.
«Επίτηδες η Συμφωνία αφήνει θέματα ανοικτά και προσπαθεί να συμβιβάσει τα συμβίβαστα για να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα πετυχαίνει τη σύνθετη ονομασία με επιθετικό προσδιορισμό, που ήταν και πάγια θέση μέχρι χθες και αυτή είναι μια νίκη».
«Όμως, υπάρχει και η άλλη αλήθεια και να σταματήσουν τα ψέματα. Όταν λέει η Συμφωνία περί “μακεδονικής” γλώσσας, υπάρχει πρόβλημα. Γιατί ποιος ομιλεί τα “μακεδονικά”; Τα ομιλούν οι “Μακεδόνες”», υπογράμμισε ο κ. Καιρίδης, σημειώνοντας ότι έτσι τίθεται ζήτημα ταυτότητας.
Παράλληλα, σχολιάζοντας τις νέες ταυτότητες της γειτονικής χώρας ο κ. Καιρίδης ανέφερε ότι πέραν της υπηκοότητας που θα αναφέρεται ως “μακεδονική”, θα αναγράφεται και ιθαγένεια στην οποία, στους μεν Αλβανούς θα αναγράφεται “αλβανική” στους δε Σκοπιανούς, ως “μακεδονική”.
Αναφερόμενος, στη ρηματική διακοίνωση και τις αναφορές περί «μακεδονικού λαού» ο Δημήτρης Καιρίδης τόνισε ότι και στο άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρεται ότι και οι δύο πλευρές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη «Μακεδονία/μακεδονικός», προσθέτοντας πως και «η ελληνική πλευρά θα πρέπει εκ των πραγμάτων πλέον να αλλάξει το εθνικό της αφήγημα αν θέλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα»
Σύμφωνα με τον καθηγητή «η Συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για αναγνώριση “μακεδονικού Έθνους”, κάτι που η ελληνική πλευρά θεωρεί ως έντιμο συμβιβασμό, όπως και από την πλευρά των Σκοπίων είναι τεράστια υποχώρηση το erga omnes».