Skip to main content

Στο Βερολίνο κρίνεται η επόμενη μέρα της Λιβύης

Στο Βερολίνο στρέφονται σήμερα οι ελπίδες για ειρήνευση στη Λιβύη. Εν μέσω έντονου διπλωματικού παρασκηνίου, οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης που φιλοξενείται στη γερμανική πρωτεύουσα αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο μετά τις 15.00 (ώρα Ελλάδας) με στόχο την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη των προσπαθειών για τον τερματισμό του χάους στη χώρα.

Σύμφωνα με τη γερμανική καγκελαρία, η Άγκελα Μέρκελ θα έχει αρχικά διμερή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενώ στη συνέχεια θα καλωσορίσει στις τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου.

Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τους συμμετέχοντες, είναι γνωστό ότι στην Διάσκεψη θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στο Βερολίνο θα βρίσκονται ακόμη ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενο Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), οι οποίοι – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel – θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν. Όπως αναφέρει το περιοδικό, στη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, αρχικά οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.

Στην συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει, εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να λάβουν μέρος και οι εκπρόσωποι πολλών από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν. 

Γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν από χθες πληροφορίες για το προσχέδιο ψηφίσματος της διάσκεψης στο οποίο φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι χώρες που θα συμμετέχουν, οι διεθνείς οργανώσεις αλλά και οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη. Πρόκειται για έγγραφο του ΟΗΕ στο οποίο αποτυπώνονται οι στόχοι της συνάντησης την Κυριακή. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ως βασικότεροι στόχοι τίθενται η άμεση κατάπαυση του πυρός, η τήρηση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών που αφορά την αποστολή όπλων και στρατιωτών και η έναρξη μιας διαδικασίας για την επίτευξη πολιτικής λύσης. Στο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Σύμφωνα επίσης με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, η διάσκεψη θα καλέσει όλες τις πλευρές να απέχουν από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC που εδρεύει στην Τρίπολη θα αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη οντότητα που επιτρέπεται να πωλεί λιβυκό πετρέλαιο. Υπενθυμίζεται ότι δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ απέκλεισαν τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη.

Ανάπτυξη «διεθνούς δύναμης προστασίας» ζητεί ο Σάρατζ

Μερικές ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) Φάγεζ ας Σάρατζ ζήτησε την ανάπτυξη «διεθνούς δύναμης προστασίας» στη Λιβύη σε περίπτωση που ο στρατάρχης Χάφταρ διατάξει την επανέναρξη των εχθροπραξιών. Αν ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) «δεν τερματίσει την επίθεσή του, η διεθνής κοινότητα θα έχει καθήκον να επέμβει αναπτύσσοντας διεθνή δύναμη προστασίας του λιβυκού άμαχου πληθυσμού», είπε ο Σάρατζ σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Θα χαιρετίζαμε μια δύναμη προστασίας όχι επειδή χρειάζεται να προστατευθούμε εμείς ως κυβέρνηση, αλλά για την προστασία του λιβυκού άμαχου πληθυσμού ο οποίος βομβαρδίζεται ακατάπαυστα εδώ και εννέα μήνες», είπε. Σύμφωνα με τον Σάρατζ, η αποστολή θα πρέπει να τεθεί «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» και θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα συμμετάσχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση ή ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ από την πλευρά του προέτρεψε τους Ευρωπαίους να «ξεπεράσουν τις διαφωνίες» τους και να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην προσπάθεια αναζήτησης λύσης προκειμένου να τερματιστεί η σύρραξη στη Λιβύη.  «Αν συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός [σήμερα] Κυριακή (…), η Ε.Ε. πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει να τεθεί σε εφαρμογή και να επιτηρείται αυτή η εκεχειρία, ενδεχομένως με στρατιωτικούς, στο πλαίσιο μιας αποστολής της ΕΕ» ανέφερε ο Μπορέλ σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στο γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel.

Η Ε.Ε., και ειδικά η Γερμανία, εκφράζει ανησυχίες για την πιθανή μαζική μετακίνηση μεταναστών αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω στη Λιβύη. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης επέκρινε το επίπεδο της εμπλοκής των Ευρωπαίων ως τώρα. «Δυστυχώς μέχρι τώρα ο ρόλος της Ε.Ε. ήταν πολύ μικρός (…) παρότι ορισμένες χώρες της Ε.Ε. έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη Λιβύη και παρότι είμαστε γείτονες και μοιραζόμαστε πολλά κοινά συμφέροντα» υποστήριξε.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η σύρραξη γίνεται ολοένα πιο παρόμοια με αυτή της Συρίας

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε εν όψει της διάσκεψης πως η σύρραξη στη Λιβύη γίνεται ολοένα πιο παρόμοια με αυτή στη Συρία, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ τρέφουν «μέτριες προσδοκίες» ως προς τις πιθανότητες επιτυχίας των συνομιλιών.

«Νομίζω ότι [η σύρραξη] είναι τόσο περίπλοκη και [οι αντίπαλοι] τόσο αμετακίνητοι που θα έλεγα πως έχουμε μέτριες προσδοκίες καθώς πάμε να συμμετάσχουμε» στη σύνοδο, απάντησε ο αξιωματούχος, ο οποίος συνόδευσε στην πρωτεύουσα της Γερμανίας τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ερωτηθείς σχετικά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters