Skip to main content

Ευ. Μεϊμαράκης στη «Ν»: Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, η χώρα θα έχει περιπέτεια

Από την έντυπη έκδοση

«Και εμείς θέλουμε να κουρευτεί το χρέος, αλλά έχουμε άλλη προσέγγιση» δηλώνει στη «Ναυτεμπορική» ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση επιμένει στη βιωσιμότητα του χρέους με το βλέμμα στις αγορές. Καταλογίζει αντίθετα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη μάγκικη συμπεριφορά του θα σπάσει τα μούτρα του και προειδοποιεί ότι η χώρα θα έχει «περιπέτεια» σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε επαναληπτικές εκλογές.

Ο κ. Μεϊμαράκης εξηγεί, παράλληλα, γιατί κατέρχεται ξανά με σταυρό στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών και δηλώνει ότι προτιμά να είναι «η ψυχή της ομάδας» παρά να φέρει το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές, αλλά δεν κατακτά την αυτοδυναμία. Με δεδομένο το μικρό χρονικό περιθώριο που υπάρχει για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, η Ν.Δ. θα εξέταζε το ενδεχόμενο να παράσχει ψήφο ανοχής στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποφευχθούν οι δεύτερες εκλογές;

«Αυτό το ερώτημα θα τεθεί στις 26 Ιανουαρίου μόνο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, γιατί εγώ πιστεύω ότι οι δημοσκοπήσεις ανατρέπονται. Επίσης είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απευθύνετε στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι η Ν.Δ. έχει πει ότι αν είναι πρώτη, έχει πολλές δυνάμεις που συγκλίνουν στο πρόγραμμά της στην πορεία εξόδου από την κρίση, εντός όμως της Ευρωζώνης.

Πιστεύουμε ότι θα έχουμε πάρα πολλούς να συνεννοηθούμε, να συνεργαστούμε και να έχουμε την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έχει πρόγραμμα που μπορεί να συγκλίνει με κάποιον, αλλά και ο ίδιος λέει ότι δεν θέλει κιόλας να συνεννοηθεί με κάποιο από τα άλλα κόμματα.

Κατά συνέπεια, τι με ρωτάτε; Με ρωτάτε να απαντήσω για κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει; Αυτό όμως είναι και το πρόβλημα: Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, η χώρα θα έχει περιπέτεια, είναι πολύ πιθανόν -το αφήνει ανοικτό ο κ. Τσίπρας- να οδηγηθούμε και σε δεύτερες εκλογές, που αυτό θα σημαίνει ότι θα χάσουμε το κρίσιμο πρώτο πεντάμηνο-εξάμηνο του 2015 για την έξοδο από την κρίση. Οι πολίτες πρέπει αυτά να τα σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά».

Τις τελευταίες ημέρες ξανανοίγει στον διεθνή Τύπο η συζήτηση περί διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση, όμως, εμμένει στην άποψη ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Γιατί;

«Κατ’ αρχήν, υπάρχει μια σύγχυση που εν πολλοίς καλλιεργείται σκόπιμα. Το χρέος όλοι θέλουν να κουρευτεί, είτε είναι βιώσιμο είτε όχι. Ξέρετε κανέναν που χρωστάει 100 και θα του πούμε ότι χρωστάς 80 και δεν θα είναι χαρούμενος; Ολα αυτά είναι εύηχα και ευχάριστα, αλλά το ζήτημα είναι πώς γίνονται.

Τον Νοέμβριο του 2011 στη συμφωνία που υπογράψαμε λέγαμε ότι όταν θα ολοκληρωθεί και η τελευταία αξιολόγηση και θα έχουμε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις μας θα ανοίξει και η συζήτηση αναδιάρθρωσης του χρέους που αποτελεί έναν τρόπο κουρέματος. Αυτά όλα θα είναι στο τραπέζι μετά τις 28 Φεβρουαρίου, αφού λήξει και η τελευταία αξιολόγηση.

Ποιος μπορεί, όμως, να βάλει με προοπτική αυτό το θέμα στο τραπέζι; Μα σαφώς μια κυβέρνηση που έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Ως ανταμοιβή όλων αυτών των κόπων και θυσιών, πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα που μπορεί να συζητηθεί και να κερδηθεί. Κατά συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μια ευχή και μια άποψη που όλοι θέλουμε και που μπορεί να είναι και στο τραπέζι…

Αρα το ζητούμενο είναι, πρώτον, ότι δεν μπορείς να πας στους εταίρους να πεις ότι κόβω το πρόγραμμα, δεν πληρώνω τα δανεικά σας και συζητάμε τώρα το κούρεμα του χρέους.

Είναι κάτι αδιανόητο. Είναι σαν να αλλάξει μια εταιρεία διευθύνοντα σύμβουλο και να πάει ο καινούργιος στην τράπεζα και να πει “εμένα δεν με νοιάζει τι δάνεια έχει πάρει ο προηγούμενος, κόφτα, δεν τα πληρώνω. Και όχι μόνο κόφτα, αλλά δώσε μου και καινούργια”. Αυτά δεν στέκουν.

Επίσης, το χρέος είναι μεν βιώσιμο, αλλά με τις παραμέτρους οι οποίες έχουν προβλεφθεί: με αύξηση του ΑΕΠ, με το υπάρχον πλεόνασμα και όλα τα σχετικά. Αν αύριο το πρωί οι συνθήκες στην Ευρωζώνη δεν επιτρέψουν να υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ, είναι σίγουρο ότι δεν θα είναι βιώσιμο, δεν θα είναι διαχειρίσιμο.

Επίσης, κάποιοι λέμε ότι είναι βιώσιμο το χρέος διότι αυτό μας ευνοεί για να βγει η χώρα στις αγορές, οι επιχειρήσεις να πάνε στις ξένες τράπεζες και οι τράπεζές μας να έχουν ρευστότητα.  Ολα αυτά τα κερδίζεις βήμα βήμα, εφόσον είσαι συνεπής με τους κανόνες της Ευρωζώνης, υλοποιείς τις δεσμεύσεις σου και διαπραγματεύεσαι. Οχι με μάγκικη συμπεριφορά, “εγώ δεν πληρώνω τίποτα και δεν κάνω τίποτα”. Γιατί έτσι, δυστυχώς, σπας τα μούτρα σου».

Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα του πολιτικού συστήματος συνδέονται με τη χαμηλή ποιότητα του πολιτικού προσωπικού στη Βουλή. Εσείς τι απαντάτε σε αυτό;

«Κατ’ αρχήν το σύστημα είναι απολύτως αντιπροσωπευτικό. Οι βουλευτές εκλέγονται με σταυρό και αντιπροσωπεύουν τους πολίτες. Αρα οι πολίτες γνωρίζουν περίπου ποιους θέλουν και αν υπάρχει ποιότητα ή όχι. Εξάλλου, στη Βουλή εκφράζεται το σύνολο των πολιτών της ελληνικής κοινωνίας, η οποία δεν είναι και… Ακαδημία.

Πολύ περισσότερο δε που η ψήφος και ο σταυρός προτίμησης στις εκλογές του 2012 ήταν προϊόν αγανάκτησης, τιμωρίας και της άποψης “όλοι το ίδιο είναι”. Θα θυμάστε, εξάλλου, χιλιάδες λαού να φωνάζουν έξω από τη Βουλή “να καεί”…

Ωστόσο, οφείλω να πω ότι η Βουλή αυτή στάθηκε ποιοτικά. Μπορεί να υπήρξαν και σκηνές που δεν μας τιμούσαν, αλλά εν τέλει ήταν λίγες συγκριτικά με αυτό που περιμέναμε. Και κατά τη γνώμη μου πολλές φορές αναδείχθηκαν και περισσότερο. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι στα χέρια των πολιτών. Αυτοί κάνουν τις επιλογές, που πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα είναι καλύτερες, με την έννοια ότι δεν έχουν οργή και διάθεση τιμωρητική αλλά δημιουργική. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ψήφος περίσκεψης και περισυλλογής».

Και ο πρωθυπουργός, όμως, εμφανίζεται σπάνια στη Βουλή. Αυτό δεν πλήττει το κύρος του θεσμού;

«Είναι αλήθεια ότι ζήσαμε πολύ έκτακτες καταστάσεις. Και επίσης είναι αλήθεια ότι συγκριτικά με το παρελθόν τα μέλη της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός ήταν πάρα πολλές μέρες στο εξωτερικό γιατί επιβαλλόταν η φυσική τους παρουσία στις διεθνείς συνεδριάσεις. Οπως καταλαβαίνετε, αυτό είχε ένα αντίκτυπο στη φυσική παρουσία τους στο Κοινοβούλιο.

Πιστεύω όμως ότι παρ’ όλα αυτά οι αρχηγοί και οι υπουργοί όσο μπορούσαν ανταποκρίθηκαν. Υπήρξε μια ποιότητα, παρότι πράγματι θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα αν οι καταστάσεις δεν ήταν τόσο έκτακτες».

Εχετε διατελέσει στις περισσότερες πολιτικές θέσεις. Από απλό μέλος μέχρι γραμματέας του κόμματος, βουλευτής και υπουργός. Σήμερα είστε ο τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων. Στοχεύετε και υψηλότερα;

«Εχω αποδείξει ότι μ’ αρέσει η ομάδα, η συλλογικότητα και δεν με ενδιαφέρουν τόσο οι θέσεις και τα ψηλότερα, δεν με ενδιαφέρει τόσο το περιβραχιόνιο, ποιος το φοράει, όσο το να είμαι “η ψυχή της ομάδας”, να δουλεύουμε συλλογικά και με μια κατεύθυνση που να την πιστεύουμε όλοι μαζί.

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι με 100-200 ψυχωμένους ιδεολογικά και ψυχολογικά μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο αλλά και το κόμμα σου. Στόχος μου και φιλοδοξία μου αυτή τη στιγμή είναι να είναι η Ν.Δ. πρώτη, για να μπορέσουμε να βγει η χώρα από την κρίση».

Κατέρχεστε με σταυρό στη Β’ Αθηνών. Είναι προφανές όμως ότι υπήρχαν και άλλες επιλογές για σας. Γιατί το επιλέξατε;

«Είναι στον χαρακτήρα μου να βρίσκομαι στη μάχη. Θέλω να είμαι μαζί με τους πρωταγωνιστές, για να παλεύω και να δίνω τις κατευθύνσεις στις κρίσιμες ώρες. Προτίμησα να είμαι με σταυρό στη Β’ Αθηνών.

Υπενθυμίζω δε ότι και ο Πρόεδρος της Βουλής χρειάζεται σταυρό διότι ορισμένοι νομίζουν λανθασμένα ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δεν χρειάζεται. Σε αυτή τη μάχη, σε αυτή την κρίσιμη ώρα, που δημοσκοπικά ή Ν.Δ. δεν καταγράφει την πρωτιά, θα ήταν ένα άσχημο μήνυμα από μένα να δείξω ότι βολεύομαι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή κάπου αλλού.

Εξάλλου, θεωρώ ότι οι πολίτες επιθυμούν να δώσουν εντολή και πάλι σε κάποια πρόσωπα που τους έχουν τιμήσει. Γι’ αυτό ακριβώς απευθύνομαι στους πολίτες και ζητώ εντολή και σταυρό προτίμησης για να μπορέσω και πάλι να τους εκπροσωπήσω επάξια και υπεύθυνα».

Συνέντευξη στον ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ –  [email protected]