Στη σημασία της συνεργασίας της περιφέρειας Αττικής με την ιατρική και επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας με στόχο πάντα την στήριξη των ευπαθών ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στο Delphi Economic Forum στο Ζάππειο, σε συζήτηση με κεντρικό θέμα: «Ο ρόλος της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της κρίσης».
Προσκεκλημένοι στο συγκεκριμένο κύκλο συζήτησης ήταν ο Περιφερειάρχης Αττικής και Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φ. Σπανός. Στη συζήτηση συμμετείχε μέσω σύνδεσης από τη Θεσσαλονίκη και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Α. Τζιτζικώστας, ενώ το συντονισμό είχε η δημοσιογράφος Λ. Παρασκευά.
Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης Αττικής και Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του ο covid-19, στις δράσεις που υλοποίησε, στο σχεδιασμό για την στήριξη των ευπαθών ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και στην αναγκαιότητα ανάπτυξης μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα πιθανό δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας από το φθινόπωρο.
Ο Γ. Πατούλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη συνεργασία με την ιατρική και επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζοντας ότι δημιουργήθηκε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης πολιτικής και επιστημονικής γνώσης η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί και στο μέλλον. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έδωσε εξετάσεις και κατάφερε να αναδειχθεί ως μια χώρα ασφαλής και φιλόξενη.
Στην πρώτη γραμμή, από την πρώτη στιγμή
Κατά την ομιλία του τόνισε: “Η Περιφέρεια Αττικής βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή για τη διαχείριση της κρίσης του covid-19, υλοποιώντας μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες. Μεταξύ άλλων αναδείξαμε την ανάγκη να κλείσουν τα σχολεία, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας. Εκδώσαμε άμεσα κι εφαρμόσαμε αναλυτικές οδηγίες, για τα μέτρα προφύλαξης των πολιτών, ενώ λάβαμε αυστηρά μέτρα για την προστασίας στα κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων. Ενεργοποιήσαμε την τηλεφωνική γραμμή 1110, μέσα από την οποία πάνω από 70.000 πολίτες είχαν τη δυνατότητα να απευθυνθούν δωρεάν για να καταγγείλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και ενημέρωση για τον κορωνοϊό, να αναζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη. Με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών και σε συνεργασία με τους 66 Δήμους της Αττικής, παρέχουμε καθημερινά γεύματα σε περίπου 40.000 πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες”.
Είμαστε έτοιμοι για την τη επόμενη μέρα
Ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ότι “η πρόσφατη πανδημία μας έκανε σοφότερους. Ανέδειξε τη σημασία που έχει για τη δημόσια υγεία, τη προστασία του περιβάλλοντος, την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου μετακινήσεων εντός των αστικών κέντρων, τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στην υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού της Αττικής”.
Χρηματοδοτήσεις
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας υπογραμμίζοντας ότι “μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014-2020 έχουμε προβεί σε επέκταση της χρηματοδότησης για 3 ακόμα χρόνια για όλες τις Κοινωνικές Δομές της Περιφέρειας Αττικής που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ (Κέντρα Κοινότητας, τις Δομές Αστέγων, τις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, τα Κέντρα Ημερήσια Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑΜΕΑ κλπ). Ο συνολικός προϋπολογισμός, πλέον των κοινωνικών δομών που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής, ξεπερνάει τα 100 εκ. €, η δε χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη καταρχήν μέχρι το 2023.
Επίσης προχωρήσαμε σε έκδοση νέας πρόσκλησης για την Επιχορήγηση Λειτουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ, ενώ αξιοποιούνται μέσω ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 περίπου 20 εκ. ευρώ για εξοπλισμό πρωτοβάθμιας Υγείας και Νοσοκομείων. Επιπλέον έχουμε σχεδιάσει και ξεκινάμε να υλοποιούμε πιλοτικές δράσεις, όπως η Προληπτική Ιατρική και ο Προσυμπτωματικός έλεγχος, με στόχο την πρόληψη εμφάνισης μεταδοτικών και λοιμωδών νοσημάτων.
Ταυτόχρονα έχουμε ψηλά στις προτεραιότητές μας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Για παράδειγμα στο τομέα της εστίασης και των ξενοδοχείων, η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί δράσεις άνω των 100 εκ. ευρώ. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης προετοιμάζουμε δράσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων του Covid-19 στις ΜΜΕ της Περιφέρειας Αττικής (ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, ενίσχυση κλάδων που επλήγησαν με σημαντικές απώλειες εισοδήματος, ενίσχυση ερευνητικών υποδομών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας κλπ). Τέλος έχουμε προχωρήσει στην κατάρτιση συμφώνου συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού, για την υλοποίηση δράσεων που θα αφορούν στο θεματικό τουρισμό, όπως είναι αυτός της υγείας και ευεξίας.”
Νέα σχέση εμπιστοσύνης
Κλέινοντας ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ότι “ένα άλλο μάθημα που πήραμε από την κρίση, το οποίο θα μας είναι πολύ χρήσιμο αν κληθούμε να διαχειριστούμε ένα νέο κύμα πανδημίας, είναι η ανάγκη να εμπιστευθούμε ξανά τους επιστήμονες. Είναι ανάγκη να επενδύσουμε σε ένα νέο μοντέλο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, που θα εμπιστεύεται και θα αξιοποιεί την επιστημονική γνώση, χωρίς να αναλώνεται σε αντιπαραθέσεις”