Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Άμεση αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας

«Η πλήρης ανασυγκρότηση της πολιτικής προστασίας της χώρας θα είναι ένας από τους πρώτους στόχους της επόμενης κυβέρνησης» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζητήσεις που είχε με εθελοντές δασοπυροσβέστες, κατοίκους αλλά και μαθητές που συμμετείχαν στη δράση του κόμματος «Υμηττός-Γινόμαστε Εθελοντές», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο και να κάνουμε πάντα το καλύτερο» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας την ανάγκη αναδιοργάνωσης της πολιτικής προστασίας ώστε η Ελλάδα να θωρακιστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να ενταθούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Μιλώντας με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύθηκε ότι εφόσον οι πολίτες τον εμπιστευθούν να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και αφού αντιμετωπίσει με την υπάρχουσα δομή τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα φροντίσει ήδη από τον προσεχή Σεπτέμβριο για την ριζική αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της  υπηρεσίας πολιτικής προστασίας. Και αυτό όπως είπε, ώστε ήδη από τον Οκτώβριο να ξεκινήσει η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προληπτικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας για το καλοκαίρι του 2020.

Από την πλευρά τους, οι εθελοντές δασοπυροσβέστες υπογράμμισαν την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για τον εθελοντισμό, ενώ πρότειναν και λύσεις σε πρακτικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να δώσει άμεσες λύσεις για να καταπολεμηθεί η νοσηρή γραφειοκρατία.  «Οι μικρές λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά σε μία κρίση» είπε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε έμφαση και στην προστασία των περιαστικών δασών, καθώς η επιβίωση τους επηρεάζει, όπως παρατήρησε, καθοριστικά την ποιότητα ζωής της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών. «Τα περιαστικά δάση της Αθήνας είναι απόλυτης προτεραιότητας διότι από αυτά εξαρτάται το μικροκλίμα ολόκληρου του λεκανοπεδίου», τόνισε.

Σημείωσε ακόμη πως οικισμοί που βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές θα πρέπει να τυγχάνουν ειδικής διαχείρισης, με ασκήσεις εκκένωσης, εκπαίδευσης και έγκαιρης ενημέρωσης σε περίπτωση πυρκαγιών. «Αν στο Μάτι είχε δοθεί εντολή εκκένωσης, όταν όλοι συνειδητοποίησαν ότι το μέγεθος της απειλής, θα είχαν σωθεί δεκάδες ζωές» πρόσθεσε.