Skip to main content

Πολιτική θύελλα σε Αθήνα και Σκόπια μετά τη συμφωνία στο ονοματολογικό

Από την έντυπη έκδοση

Πολιτική θύελλα ξέσπασε σε Αθήνα και Σκόπια μετά τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Στην Αθήνα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν πυρά σε ένα σκηνικό που μυρίζει… μπαρούτι και παράλληλα προσπαθούν να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους, ενώ στα Σκόπια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκεόργκι Ιβανόφ αρνήθηκε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, προκαλώντας πολιτική κρίση.

Στο ισχύον κλίμα ακραίων τόνων και έλλειψης εμπιστοσύνης, σε μία κατάσταση «όλοι εναντίον όλων», είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί η συζήτηση για ένα εθνικό ζήτημα όπως το Σκοπιανό.

Παρ’ όλα αυτά, εν αναμονή της κίνησης της Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση μομφής χθες το μεσημέρι, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν θα αλλάξει, ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τους αρχηγούς αύριο στις 10 το πρωί και στις 16 ή 17 Ιουνίου θα υπογραφεί η συμφωνία στις Πρέσπες από τους δύο πρωθυπουργούς. Δεν υπάρχει ακόμα επίσημη απάντηση από το Μαξίμου σχετικά με το αίτημα της Ν.Δ. ο κ. Τσίπρας -πριν υπογράψει- να πάρει την έγκριση της Βουλής έπειτα από ψηφοφορία, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση μομφής από το Μαξίμου δήλωσαν: «Η Ν.Δ. έχει μπερδευτεί. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις. Εάν η Ν.Δ. αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία».

Η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση κατά της Ν.Δ. με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «αχρείαστο και ταπεινωτικό συμβιβασμό», ενώ επιτέθηκε και εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου». Και κατέληξε: «Τώρα δεν έδωσαν μόνο το όνομα. Έδωσαν και την εθνότητα, και την ταυτότητα, και τη γλώσσα της Μακεδονίας στα Σκόπια! Φαλκιδεύοντας την ελληνικότητα της Μακεδονίας διεθνώς. Δημιουργώντας πολλαπλές εστίες προστριβών στο μέλλον. Και υπονομεύοντας τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για «μείζον θεσμικό ατόπημα που διέπραξε ο κ. Σαμαράς εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ιταμό μάλιστα τρόπο, στην αντιπαράθεση για το θέμα της συμφωνίας με την πΓΔΜ. Το ατόπημα είναι ακόμα βαρύτερο γιατί ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, ως πρώην πρωθυπουργός, τα όρια των συνταγματικών εξουσιών του Προέδρου». Ο κ. Τζανακόπουλος έστρεψε τα πυρά του και εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι «η υπονόμευση της συνταγματικής τάξης, σε τόσο κρίσιμες εθνικά στιγμές, είναι ασυγχώρητη. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με την πρωινή του (σ.σ.: χθεσινή) επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε τους συνταγματικούς ασκούς του Αιόλου, οφείλει να απαντήσει αν συμπλέει με τον κ. Σαμαρά στην επίθεση κατά του Προέδρου και της συνταγματικής τάξης». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, ο οποίος έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter: «Η επίθεση εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι άθλια και αποτελεί επιθανάτιο πολιτικό ρόγχο μιας ακροδεξιάς που έκανε καριέρα με το Μακεδονικό εις βάρος των εθνικών συμφερόντων. Της ακροδεξιάς που σφιχταγκάλιασε ο κ. Μητσοτάκης». Η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν θέλησε να απαντήσει επισήμως στον κ. Σαμαρά, ωστόσο αργά το απόγευμα, μέσω κύκλων της, σημείωσε: «Όποιος δεν έχει κοντή μνήμη, ξέρει ποιος έβαλε “κόκκινες γραμμές” στα εθνικά θέματα».

Από το Κίνημα Αλλαγής, ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου διαμαρτυρήθηκε έντονα επειδή ο κ. Τσίπρας δεν είχε τηρήσει την υπόσχεση που φέρεται να έδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς να παρουσιάσει το πλήρες κείμενο της συμφωνίας ώστε τα κόμματα να έχουν χρόνο να τη μελετήσουν. «Κατά τη χθεσινή (σ.σ.: προχθεσινή) επικοινωνία του κ. Τσίπρα με την κ. Γεννηματά, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα αποστείλει το κείμενο της Συμφωνίας μέσω του υπ. Εξωτερικών. Υποθέτω ότι το ίδιο δεσμεύτηκε και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Είκοσι ώρες μετά, το κείμενο της Συμφωνίας δεν έχει σταλεί στο Προεδρείο της Βουλής. Είναι απαράδεκτο να διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος με βάση πληροφορίες και το κείμενο να κρατείται κρυφό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης αποκάλυψε πως ο κ. Τσίπρας του είπε χθες στο τηλέφωνο ότι το όνομα «Μακεδονία» δεν το παρέδωσε ο ίδιος, αλλά ο Κ. Καραμανλής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Τσίπρας μου είπε, χθες, ότι δεν παρέδωσε το όνομα, το είχε κάνει ο Κ. Καραμανλής το 2008 και ο ιδρυτής της Ν.Δ. είχε δώσει τη γλώσσα το 1977. Ο κ. Τσίπρας ρίχνει σε άλλους τις ευθύνες για ένα ατόπημα που θα υπογράψει ο ίδιος, αυτό είναι απαράδεκτο. Ή ο Καμμένος να ρίξει την κυβέρνηση ή ο Τσίπρας να αλλάξει ρότα».

Πολιτική κρίση στα Σκόπια

Εν τω μεταξύ, τον γύρο του κόσμου έκανε χθες η είδηση ότι ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκεόργκι Ιβανόφ αρνήθηκε να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ σε προγραμματισμένη συνάντηση, προκαλώντας πολιτική κρίση. Η συνάντηση διήρκεσε μόλις δύο λεπτά, καθώς ο κ. Ιβανόφ αποχώρησε, στάση που δείχνει ότι παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του. Πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων ανέφεραν ότι Ζάεφ και Ντιμιτρόφ έφτασαν με αστυνομική συνοδεία στην προεδρική κατοικία στις 10:03 και αναχώρησαν στις 10:05. Ο Σκοπιανός πρόεδρος τους ρώτησε αν έχουν συμφωνήσει με την Ελλάδα για το «Βόρεια Μακεδονία» και στη θετική τους απάντηση o κ. Ιβανόφ φέρεται να εξοργίστηκε και να έληξε τη συνάντηση, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί κάτι περισσότερο. Το απόγευμα, σε διάγγελμά του, ο κ. Ιβανόφ έκανε λόγο για «ταπεινωτική συμφωνία που παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς, την οποία δεν μπορεί να δεχθεί». 

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα είναι απαράδεκτη, δεν θα την υποστηρίξω και δεν θα την υπογράψω», δήλωσε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της πΓΔΜ. «Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι επιζήμια για τη “Μακεδονία” και αποτελεί μια προσωπική απόφαση και ευθύνη του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ και δεν θα την υπογράψω» ανέφερε. Δήλωσε, επίσης, πως με τη συμφωνία αυτή εγκαταλείφθηκαν οι θέσεις του κράτους για μη αλλαγή του συντάγματος και μη αποδοχή ονόματος erga omnes. Η συμφωνία είναι «επιβλαβής και αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους και πέρασε με αδιαφανή τρόπο. Η κυβέρνηση δεν βρήκε δύναμη και θάρρος να οικοδομήσει μια κοινή θέση και συναίνεση. Η όλη διαδικασία ήταν μη διαφανής, όπως φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα. Το κείμενο είναι ηττοπαθές για τη “Μακεδονία”», επισήμανε ο κ. Ιβάνοφ και εξήγησε ότι δεν αλλάζει μόνο το συνταγματικό όνομα, αλλά και το προοίμιο του συντάγματος και όλα τα άρθρα στα οποία γίνεται αναφορά σε «Δημοκρατία Μακεδονίας».

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση των Σκοπίων σημείωνε ότι ο Γκιόργκι Ιβανόφ «αποχώρησε από τη συνάντηση και αρνήθηκε να συζητήσει τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας. Οι πολίτες επιτέλους έχουν την ευκαιρία να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας και κανείς δεν μπορεί να τους εμποδίσει να πάρουν τη σωστή απόφαση για το μέλλον της “Μακεδονίας” μας».  

«Βόμβα» Φίλη κατά Καμμένου

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και κλίμα κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου στο εσωτερικό της, το οποίο εξέφρασε χθες ο πρώην υπουργός Παιδείας και νυν βουλευτής Νίκος Φίλης: «Όταν ένας κορυφαίος υπουργός διαφωνεί σε ένα κορυφαίο ζήτημα, δεν μπορεί να παραμένει στην κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Φίλης μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 και συνέχισε: «Η κυβέρνηση έχει μία γραμμή, αυτή που υπάρχει στις προγραμματικές δηλώσεις. Τότε δεσμεύτηκε στην προσπάθεια για λύση του Σκοπιανού στη βάση σύνθετης ονομασίας. Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι έχουμε μια ιστορική συμφωνία που μόνο καλά θα φέρει για τη χώρα. Το πρώτο θεσμικό ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της για λύση του Σκοπιανού. Θα σχολιάσω τη θέση του κ. Καμμένου την ημέρα της ψηφοφορίας». Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για την προοπτική συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ο κ. Φίλης απάντησε: «Οι αλλαγές στους συνοδηγούς στο πιλοτήριο δεν γίνονται εν πτήσει, αλλά μετά τις εκλογές. Χωρίς βιασύνες θα αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα». Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι θέματα αντιμετωπίζουν και οι ΑΝΕΛ, καθώς ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος, μιλώντας επίσης στο Ραδιόφωνο 24/7, αποκάλυψε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία για τη συμφωνία με τα Σκόπια, καθώς δεν θέλει να δημιουργήσει θέμα στο κόμμα του, εννοώντας ότι τη στηρίζει.

Πρόταση μομφής καταθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση

Το σύνολο του πολιτικού και θεσμικού οπλοστασίου που έχει στη διάθεσή του για να εμποδίσει την «προβληματική», όπως τη χαρακτηρίζει, συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ για το ονοματολογικό αξιοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση και ασκώντας ταυτόχρονα ευθεία πίεση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να παρέμβει στη διαδικασία κύρωσης που δρομολογεί η κυβέρνηση.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει χρήση των ισχυρότερων αντιπολιτευτικών όπλων που έχει στη διάθεσή του στην προσπάθεια να μην ψηφιστεί η «κακή», όπως ανέφερε, συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Αθήνα και τα Σκόπια για την επίλυση του ονοματολογικού. Από χθες το μεσημέρι έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες γαλάζιες υπογραφές (τουλάχιστον 50 όπως προβλέπει ο κανονισμός) για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης ή/και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Η πρόταση μομφής αναμένεται να κατατεθεί, όμως, μετά τη σημερινή ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου για την τέταρτη αξιολόγηση, καθώς η Ν.Δ. δεν θα ήθελε να κινδυνεύσει με αναβολή η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Πληροφορίες από τη Ν.Δ. αναφέρουν ότι η πρόταση δυσπιστίας θα κατατεθεί είτε την Πέμπτη, αμέσως μετά την ονομαστική ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, στην εκπνοή της συνεδρίασης, είτε την Παρασκευή κατά την ενημέρωση που θα παράσχει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για τη συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενεργοποίησε, όμως, και το θεσμικό όπλο της άσκησης πίεσης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χθες επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο και κάλεσε τον Προκόπη Παυλόπουλο να παρέμβει στη διαδικασία που δρομολογεί η κυβέρνηση. «Αυτό το οποίο θέλω να σας ζητήσω είναι πολύ σαφές: Θα ήθελα να παρέμβετε και εσείς, όπως θα το πράξω και εγώ, έτσι ώστε η συμφωνία αυτή να έρθει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθεί εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή τη συμφωνία με την εμπιστοσύνη της» είπε ο κ. Μητσοτάκης στον Προκόπη Παυλόπουλο και σημείωσε ότι αυτό «είναι το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας για να εξασφαλίσει, αν μη τι άλλο, ότι τηρείται το Σύνταγμα της χώρας».

«Ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, αλλά και ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει βαθιά τη συνταγματική τάξη της χώρας, μπορείτε να παρέμβετε ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα πράξει με βάση το Σύνταγμα. «Το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις αρμοδιότητες της Βουλής στα θέματα αυτά. Να είσθε βέβαιος ότι με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό το οποίο μου αναλογεί. Αλλά με πλήρη τήρηση του Συντάγματος» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος. 

Ενστάσεις

Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις τόσο για την ουσία της συμφωνίας όσο και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται διχασμένη. Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η συμφωνία είναι αντίθετη στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, «διότι εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα, που είναι μια εθνική υποχώρηση μη αποδεκτή». Επίσης καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι «δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία, από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει ταχθεί ξεκάθαρα ενάντιά της».

Να σημειωθεί ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι δυνατόν να συζητηθεί είτε αμέσως μετά την κατάθεσή της από την αντιπολίτευση ή το αργότερο με την παρέλευση δύο ημερών. Η συνολική διάρκεια της συζήτησης δεν μπορεί να ξεπερνά τις τρεις ημέρες. Η διαδικασία θα λήξει με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές. 

Η νέα ονομασία της πγδμ είναι «Βόρεια Μακεδονία» – Τα βασικά σημεία της επίσημης συμφωνίας

Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Προεδρείο της Βουλής το τελικό κείμενο της συμφωνίας με τα Σκόπια. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται η χρήση erga omnes, η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, με τη σημείωση ότι δεν παραπέμπουν στον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το «Severna Macedonijie», το όνομα που περιλαμβανόταν στο non paper του Μαξίμου χθες, δεν υπάρχει στο επίσημο κείμενο, όπως και το γεγονός ότι οι κωδικοί των Σκοπίων για τις πινακίδες των αυτοκινήτων θα είναι «NM» «NMK’, ενώ για όλες τις υπόλοιπες χρήσεις (αθλητικοί αγώνες, συμμετοχές της χώρας σε διαγωνισμούς, διεθνή συνέδρια, εμπορικές συναλλαγές κ.λπ.) θα είναι το «ΜΚ» και «MKD». 

 Τα βασικότερα σημεία της συμφωνίας είναι τα ακόλουθα: 
– Το επίσημο όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Το σύντομο όνομα θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».
– Η ιθαγένεια θα είναι Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.
– Η επίσημη γλώσσα θα είναι η «μακεδονική γλώσσα» όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977 και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας.
– Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνα» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας.
– Οι κωδικοί χώρας για τις πινακίδες αυτοκινήτου θα είναι NM και NMK. Για όλους τους άλλους σκοπούς κωδικοί χώρας παραμένουν οι ΜΚ και MKD, όπως επισήμως αποδόθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό τυποποίησης.
– Η Ελλάδα δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη της γείτονος υπό το νέο όνομα και τις ορολογίες σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς που η Ελλάδα είναι μέλος.
– Τα μέρη της αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδόνες» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και διαφορετική πολιτιστική κληρονομιά. 
– Το δεύτερο μέρος (πΓΔΜ) χωρίς καθυστέρηση θα καταθέσει τη Συμφωνία στο Κοινοβούλιό του για κύρωση και θα ενημερώσει το πρώτο μέρος (Ελλάδα) ότι το Κοινοβούλιο έχει κυρώσει τη συμφωνία. 
– Το δεύτερο μέρος, εφόσον το αποφασίσει, θα διεξαγάγει δημοψήφισμα. 
– Το δεύτερο μέρος θα ξεκινήσει τη διαδικασία συνταγματικών τροποποιήσεων τις οποίες πρέπει να ολοκληρώσει έως το τέλος του 2018. 
– Μόλις το δεύτερο μέρος γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα Συμφωνία, το πρώτο μέρος θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την παρούσα Συμφωνία. 
– Το πρώτο μέρος συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του δευτέρου μέρους, σε διεθνείς πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς όπου το πρώτο μέρος είναι μέλος. 

Το άρθρο 7 που καθορίζει τη χρήση της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, αναφέρει:

α. Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και ιστορική κληρονομιά.

β. Αναφορικά με την Ελλάδα, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας Ελλάδας αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.

γ.  Αναφορικά με την πΓΔΜ, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο παραπάνω εδάφιο (άρθρο 7.2)

δ. Η πΓΔΜ σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα της, η μακεδονική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Επίσης, τα δύο μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά της πΓΔΜ δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής της Ελλάδας.