Από την έντυπη έκδοση
Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]
Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ υγειονομικών και υπουργείου Υγείας μετά την ατυχή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη ότι οι περισσότεροι θάνατοι από τη νόσο Covid-19 οφείλονται στους θεράποντες ιατρούς και όχι στις ελλείψεις Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Την ίδια στιγμή η Λέσβος μπαίνει σε καραντίνα, ενώ χιλιάδες πολίτες άνω των 85 ετών έκλεισαν ήδη ραντεβού για εμβολιασμό.
Με μια μικρή καθυστέρηση οι υγειονομικοί επιτέθηκαν κατά των δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, χαρακτηρίζοντάς τες απαράδεκτες και επικίνδυνα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών Υγείας, απαντώντας σε ερώτηση του Iatronet για τη θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ, απάντησε: «Από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, δεν έμεινε εκτός μονάδας. Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια – και είναι ο θεράπων ιατρός και οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε ΜΕΘ ή όχι. Και πολλές φορές, η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως είναι οι πολλαπλές συν-νοσηρότητες, οι οποίες παίζουν τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση εισαγωγής ή όχι σε ΜΕΘ. Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε τα δεδομένα, είναι στη διάθεσή μας και θα ήθελα να το τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κορονοϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων».
Αποδοκιμασίες
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΕΙΝΑΠ, η οποία επισημαίνει ότι πρόκειται για επικίνδυνα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, ενώ θα έπρεπε η κυβέρνηση να ασχοληθεί με την ουσία, υλοποιώντας τα αυτονόητα, κάποια από τα οποία μάλιστα αποτελούν δεσμεύσεις της, αντί να προσπαθεί να μεταβιβάσει στους νοσοκομειακούς γιατρούς ευθύνες που είναι καθαρά δικές της και αφορούν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, για τις οποίες οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούσαν από τον Φεβρουάριο του 2020 κιόλας και οι οποίες συνέβαλαν στην πολύ άσχημη κατάσταση που βιώσαμε το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, ιδιαίτερα στη Βόρεια και στην Κεντρική Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 866 νέα κρούσματα, με τα 366 να αφορούν την Αττική. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον στα 146.020, ενώ 337 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα στις ΜΕΘ. Ωστόσο, χθες είχαμε και 27 ακόμα απώλειες, ανεβάζοντας στους 5.329 τους θανάτους συνολικά στη χώρα. Παράλληλα χθες καταγράφηκε ρεκόρ στο κλείσιμο των ραντεβού για τα άτομα άνω των 85 ετών, με 60.000 να έχουν κλειστεί μέσα σε ένα 24ωρο από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Οι συνολικοί εμβολιασμοί μέχρι χθες το βράδυ είχαν φτάσει στους 56.232, δηλαδή το 0,54% του πληθυσμού.