Skip to main content

Δίαυλοι με το Βερολίνο εν όψει της διάσκεψης για τη Λιβύη

Με διπλωματικούς ελιγμούς και ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με τη Γερμανία η κυβέρνηση επιχειρεί να καταστήσει σαφείς τις ελληνικές θέσεις εν όψει της διάσκεψης στο Βερολίνο για τη λιβυκή κρίση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. Το περιεχόμενο της συνομιλίας δεν έχει γίνει γνωστό. Ωστόσο σε χθεσινή συνέντευξή του στον Alpha o πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη διεθνή Διάσκεψη και προειδοποίησε πως η Αθήνα θα ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής εάν δεν ακυρωθεί η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι περιμένει από τη Γερμανία, την οικοδέσποινα χώρα της διάσκεψης,«να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης», η οποία «αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Στο πλαίσιο των διπλωματικών πρωτοβουλιών που αποσκοπούν να δείξουν ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις, εντάσσεται και η επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα. Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) συναντήθηκε το πρωί με τον Νίκο Δένδια και στη συνέχεια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Λίβυος στρατάρχης εξήλθε της συνάντησης χωρίς να κάνει δηλώσεις, ωστόσο προσερχόμενος στο ραντεβού του με τον Κ. Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή είπε: «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη».

Η άφιξη του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία αρχίζει να στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη προκειμένου να στηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χθες ότι η Τουρκία θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, κατ’ εφαρμογήν του μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή, πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας μας να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη «είτε με την συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για να υπάρξει ανακωχή (σ.σ: διεθνής μηχανισμός επιτήρησης εκεχειρίας, όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών) είτε με την συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη».

«Ενθαρρύναμε τον στρατάρχη να συμμετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων με την Τουρκία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών. «Ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε με όλες τις παρατηρήσεις» πρόσθεσε.

Εν όψει της διάσκεψης που θα διεξαχθεί την Κυριακή ο κ. Δένδιας τόνισε αρχικά ότι η διαδικασία του Βερολίνου ξεκίνησε το 2015 και η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της. «Νομίζουμε ότι οι παρούσες συνθήκες ήταν αυτές που θα οδηγούσαν στο να θεωρηθεί η από τη Γερμανία η συμμετοχή μας σαν κάτι το θετικό» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη πως εφόσον η Ελλάδα δεν θα είναι παρούσα στις συνομιλίες «περιμένει από τη Γερμανία, την οικοδέσποινα χώρα να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης». «Η Ευρώπη έχει σαφή θέση. Η κοινή ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από τον Σάρατζ και την Τουρκία» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι αναμένει από το Βερολίνο να επιβάλει και να εκφράσει την παραπάνω θέση.

naftemporiki.gr