Skip to main content

Ο εξοστρακισμός Βενιζέλου και η αυτοδυναμία της Ν.Δ.

Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ θα δώσουν ώθηση στην πορεία της ΝΔ προς την αυτοδυναμία, η οποία ωστόσο παραμένει απαιτητικός στόχος, γεγονός που διατηρεί το ενδιαφέρον για τα κίνητρα του ΚΙΝΑΛ την επόμενη ημέρα. Ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Γιάννης Κωνσταντινίδης, μιλώντας στη «Ν», ερμηνεύει τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και εξηγεί γιατί το στοίχημα της αυτοδυναμίας παραμένει ανοιχτό για τη ΝΔ.

«Η στρατηγική της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ πιστοποιεί το πρόβλημα που υπάρχει στο κέντρο. Η κ. Γεννηματά, γίνεται πλέον φανερό, πιστεύει ότι το μέλλον του ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στην αντικατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί ότι αυτός είναι ο στόχος της και ότι μπορεί να τον πετύχει. Δεν επιθυμεί να περιοριστεί στον ρόλο ενός τρίτου κόμματος. Στοχεύει σε απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και δείχνει ότι θα αρνηθεί τη συνεργασία με τη ΝΔ, στην περίπτωση που η ΝΔ δεν θα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πρόκειται για μια σοβαρή εξέλιξη», τονίζει στη «Ν» ο κ. Κωνσταντινίδης, στον απόηχο της επιλογής της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ εμμέσως να αποπέμψει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την ατζέντα του.

Μπροστά σε αυτό το δεδομένο, «η ΝΔ ξεκινάει με ένα μεγάλο πλεονέκτημα την προσπάθεια να κερδίσει την αυτοδυναμία», δεδομένου ότι ο σαφής πλέον προσανατολισμός του ΚΙΝΑΛ μάλλον ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους ψηφοφόρους που αμφιταλαντεύονταν μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, «δεν είναι εύκολος ο στόχος της ΝΔ να επιτύχει την αυτοδυναμία».

Ο κ. Κωνσταντινίδης χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της ΝΔ στις ευρωεκλογές κατά κάποιον τρόπο επίπλαστο. «Περίπου οι μισοί από τους ψηφοφόρους που έχουν εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν μετακινηθεί σε κάποιο άλλο κόμμα. Στις ευρωεκλογές υπολογίζεται ότι το 9% του ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την αποχή. Είναι άγνωστο τι θα πράξει στις επόμενες. Εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές είναι σε θέση να κερδίσει το 1/3 από αυτούς. Στις δημοσκοπήσεις ένα 27% των ψηφοφόρων που αυτήν τη στιγμή έχει εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι ενδεχομένως θα του έδινε μια δεύτερη ευκαιρία. Στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της αρνητικής ψήφου. Οι μεν ψηφίζουν να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δε ψηφίζουν δυνητικά ΣΥΡΙΖΑ για να μην έρθει η ΝΔ».

Συμπερασματικά, ο κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος -σημειωτέον- ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, θεωρεί ότι «στις βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει λίγο καλύτερες επιδόσεις απ’ ό,τι στις ευρωεκλογές». Η ΝΔ θα κερδίσει μεν καθαρά τις εκλογές, ωστόσο, «δεν έχει πολύ μεγάλα περιθώρια να πετύχει αυτοδυναμία, δεδομένου ότι τα κόμματα που θα εισέλθουν στη Βουλή πιθανώς θα είναι έξι, αν όχι επτά (Ελληνική Λύση + Μέρα25)». Ως εκ τούτου, «είναι ένα πιθανό σενάριο η ΝΔ να εκλέξει ελάχιστα λιγότερους από 151 βουλευτές και να χρειάζεται το ΚΙΝΑΛ για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Γι’ αυτό κι έχουν μεγάλη σημασία οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ».

naftemporiki.gr