Skip to main content

Αννυ Ποδηματά στη «Ν»: Να κάνουμε στην άκρη κομματικούς εγωισμούς

Από την έντυπη έκδοση

Η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση, που να στηρίζεται σε μια ευρεία πολιτική και κοινωνική συνεννόηση. Εάν υπήρχε η ελάχιστη συνεννόηση στα βασικά, στις συνθήκες κρίσης που βίωσε η χώρα, θα είχαμε ήδη τελειώσει με τα μνημόνια, τονίζει μιλώντας στη «Ν» η δημοσιογράφος, πρώην ευρωβουλευτής και υποψήφια βουλευτής Αννυ Ποδηματά.

Ποιες είναι οι διακυβεύσεις των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου;

Η χώρα πέρασε διά πυρός και σιδήρου τα τελευταία 5 χρόνια. Από τις εκλογές πρέπει να προκύψει μια κυβέρνηση ισχυρή, στηριζόμενη στις ευρύτερες δυνατές κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις, ώστε «να τα αλλάξει όλα χωρίς να γκρεμίσει τη χώρα», όπως λέει το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του Ποταμιού. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες το θέλουν, θα πρέπει με την ψήφο τους να το επιβάλουν σε όλους εκείνους που αυτάρεσκα διατείνονται ότι έχουν τις «μαγικές λύσεις» και μπορούν μόνοι τους να λύσουν σωρευμένα προβλήματα δεκαετιών.   

Ποιο είναι το όριο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας; Οσα πρέπει να γίνουν θα επιτευχθούν μέσω συνεργασίας ή σύγκρουσης;

Το όριο της διαπραγμάτευσης είναι ένα: η κατανόηση της λειτουργίας του ευρωπαϊκού συστήματος και της λειτουργίας των αγορών. Λένε κάποιοι: αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να «υποταχθούμε» στις αγορές ή στη σημερινή συντηρητική Ευρώπη; Προφανώς και όχι! Αλλά για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό σε μια διαπραγμάτευση πρέπει να γνωρίζουμε το πλαίσιο και τα όρια. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Είναι απόλυτη προτεραιότητα, αυτή την ώρα, να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή λύση για τη χώρα, για τους πολίτες που «μάτωσαν» τα προηγούμενα χρόνια. Μια λύση που να δίνει διέξοδο και προοπτική στις νεότερες γενιές, να δημιουργήσει δουλειές. Δεν είναι η ώρα για ψευδαισθήσεις, ότι από την Ελλάδα θα ξεκινήσει η μεγάλη επανάσταση για την ανατροπή του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού! Το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι κάτι το στατικό, αλλάζει και επιβάλλεται να αλλάξει. Αλλά κι αυτό δεν επιτυγχάνεται με εκβιασμούς και απειλές, πολύ περισσότερο με μονομερείς κινήσεις. 

Κυβέρνηση συνεργασίας ή δεύτερες εκλογές σε αναζήτηση αυτοδυναμίας;

Πρώτα-πρώτα πιστεύω πως δεν πρέπει να υπάρξει αυτοδυναμία για τους λόγους που εξήγησα πριν. Οι κομματικοί εγωισμοί παντός είδους πρέπει να κάνουν στην άκρη, πρέπει να προταχθεί επιτέλους αυτό που συμφέρει τη χώρα κι αυτό είναι η σύνθεση και η συνεννόηση. Εάν υπήρχε η ελάχιστη συνεννόηση στα βασικά, στις συνθήκες πρωτόγνωρης κρίσης που βίωσε η χώρα, θα είχαμε ήδη τελειώσει με τα μνημόνια, όπως έκαναν και οι άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα μετά από μας. Η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση, που να στηρίζεται σε μια ευρεία πολιτική και κοινωνική συνεννόηση. Η θέση μας είναι σαφής: όχι σε επαναληπτικές εκλογές γιατί θα είναι καταστροφικές – το 2012 μας κόστισαν συνολικά γύρω στα 20 δισ.       

Πλην της εκλογής σας, φυσικά, ποιος είναι ο στόχος που θέτετε σε προτεραιότητα;  

Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες, με πολύ μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, με αναξιοποίητους πλουτοπαραγωγικούς πόρους κι ένα πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό. Μας αδικεί αυτό που μας συμβαίνει. Δεν είμαστε μια χώρα φτωχή, είμαστε μια χώρα γεμάτη στρεβλώσεις. Ο στόχος, λοιπόν, δεν είναι προσωπικός, είναι συλλογικός και είναι να δημιουργήσουμε αυτό που αποκαλούμε στο Ποτάμι «συνωμοσία του καλού» για να απαλλαγούμε επιτέλους από αυτές τις στρεβλώσεις, από τα βαρίδια που τραβούν συνεχώς τη χώρα προς τα πίσω και προς τα κάτω, ενώ έχει όλες τις προϋποθέσεις να κάνει άλματα προς τα μπρος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ[email protected]